Για την κρατική δολοφονία του νεαρού Ρεμί στη Γαλλία

Τρίτη 28/10/14
Γαλλία: Χάος μετά το θάνατο του νεαρού Ρεμί Φρεζ σε συγκρούσεις διαδηλωτών με Αστυνομικούς (Φωτογραφίες)
Την οργή χιλιάδων νεαρών Γάλλων έχει προκαλέσει ο θάνατος του 21 ετών Ρεμί Φρεζ, έπειτα από συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία

Το Σάββατο έγινε πορεία επανα-κατάληψης της εκκενωμένης ZAD du Testet στην περιοχή Ταρν της νότιας Γαλλίας. Συμμετείχαν περίπου 5 με 7 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Έγιναν συγκρούσεις με τους μπάτσους το απόγευμα, τραυματίστηκαν 10 άτομα, ενώ ένα άτομο πυροβολήθηκε με πλαστική σφαίρα στο κεφάλι. Τα ασθενοφόρα αρνήθηκαν να έρθουν.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν γύρω στις 9 το βράδυ, έπεσαν δακρυγόνα και οβίδες κρότου σε ευθεία βολή.

Κατά τις 2-3 το πρωί, ο Remi Fraisse, 21χρονος από την Τουλούζ, εθεάθη να πέφτει στο έδαφος και να σύρεται από τους μπάτσους. Η προκαταρκτική αυτοψία έδειξε ότι χτυπήθηκε από κάποια οβίδα κρότου πιθανότατα.

Αμέσως καλέστηκαν πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Γκαγιάκ είναι σε εξέλιξη διαδηλώσεις για την κατασκευή ενός φράγματος νερού το οποίο θα έχει όγκο 1,5 εκ. κυβικών μέτρων.

Κρότου – λάμψης δείχνουν οι έρευνες για το θάνατο του διαδηλωτή
Γαλλία
29 Οκτ. 2014
Σε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, ο θάνατος του 21χρονου διαδηλωτή, Ρεμί Φρες, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής στην πόλη Γκαγιάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά σε εργοτάξιο κατασκευής φράγματος.

Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το τηλεοπτικό δίκτυο France 24, οι ιατροδικαστικές έρευνες έδειξαν ότι στο δέρμα, τα ρούχα αλλά και στο σακίδιο του άτυχου νεαρού βρέθηκαν ίχνη από την εκρηκτική ύλη ΤΝΤ. «Το ΤΝΤ αποτελεί μέρος της σύνθεσης εκρηκτικών βλημάτων που περιλαμβάνονται σε δακρυγόνα ή χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί», δήλωσε την Τρίτη ο εισαγγελέας, Κλώντ Ντερένς, επικεφαλής των ερευνών.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σήμερα τον ρόλο μιας χειροβομβίδας αυτού του τύπου, που να ρίχτηκε από την πλευρά των αστυνομικών που είχαν οχυρωθεί στο σημείο των επεισοδίων».

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση Ολάντ

Τα πρώτα ευρήματα των ιατροδικαστικών και εισαγγελικών ερευνών έχουν προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, με τα Ηλύσια Πεδία να εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένα από τα επεισόδια και το κύμα βίας που οξύνεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Τρίτη του πολίτες σε «ηρεμία και κατανόηση», σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει ο θάνατος του 21χρονου διαδηλωτή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή να απαγορευτεί η χρήση χειροβομβίδων από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, μέχρις ότου καθοριστεί επακριβώς ποιος ευθύνεται για την τραγωδία. Ερωτηθείς για το εάν ο θάνατος του νεαρού Ρεμί Φρες οφείλεται σε γκάφα από πλευράς των αρχών, ο ίδιος είπε: «Όχι, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο και δεν πρέπει να το παρουσιάζουμε έτσι».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ολάντ δέχεται ήδη και «φίλια πυρά». Η πρώην υπουργός Υποδομών, Σεσίλ Ντιφλό από το κόμμα των Πρασίνων, περιέγραψε το γεγονός ως «ανεξίτηλη κηλίδα» στη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης.

Κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τα γαλλικά ΜΜΕ, φορείς και πολίτες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε αρκετές πόλεις της επικράτειας, διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας.

Μετά τα επεισόδια στην επαρχία Ταρν και το θάνατο του 21χρονου Ρεμί, η κυβέρνηση εμφανίζεται ήδη ανήσυχη για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Αμιέν, όπου από χτες πάνω από 1.500 άτομα διαδήλωσαν ενάντια στην καταδίκη ακτιβιστών που κατηγορούνται για βανδαλισμούς σε βιομηχανική περιοχή.

Πηγές: tvxs.gr, anarchypress.wordpress.com