Μαριονέτες πετρελαϊκής εταιρείας υπουργοί και βουλευτές

Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έρχονται σιγά- σιγά στο φως και προκαλούν αν μη τι άλλο ανατριχίλα καθώς αναδεικνύεται η διαπλοκή με διάφορες εταιρείες που υποδεικνύουν σε υπουργούς το τί θα πράξουν μέσω email.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων της ΚΑΒΑLΑ OIL και της Βουλευτού Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή που ανέδειξε πολλές φορές το θέμα, η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λάμβανε έτοιμες τις εισηγήσεις, από την πετρελαϊκή εταιρεία, που θα συμπεριλαμβάνονταν σε τροποποιητική σύμβαση προς όφελός της.

Σύμφωνα με αυτή την τροποποιητική, στην διαχείριση του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου εκτός από το Ελληνικό δημόσιο και την KABALA OIL, θα συμπεριλαμβανόταν και άλλη πετρελαϊκή εταιρεία που κατέχει το 67% των μετοχών της KABALA OIL, αλλά ως ξεχωριστός «ανάδοχος».

Το 33% της KABALA OIL το κατέχουν οι εργαζόμενοι που αποτελούν και θεματοφύλακα της λειτουργίας της.

Η εταιρεία αυτή μάλιστα φέρεται να είχε δημιουργήσει χρέη 28 εκατομμυρίων ευρώ ως πλειοψηφικός μέτοχος της KABALA OIL.

Προκειμένου λοιπόν αυτή να πάρει όλη τη δουλειά και να καρπωθεί εξολοκλήρου τα κέρδη του Πρίνου είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να οριστεί ως ξεχωριστός ανάδοχος του έργου.

Προφανής στόχος θα ήταν να φορτωθούν τα χρέη στη ΚΑΒΑΛΑ OIL που θα έβαζε «λουκέτο» και θα αποσυρόταν, αφήνοντας όλη την πίτα για την ενδιαφερόμενη πετρελαϊκή.

Το τι θα έπραττε λοιπόν η κυβέρνηση το είχε αναλάβει η υπεύθυνη επικοινωνίας της πετρελαϊκής εταιρείας, κάποια κα Κατερίνα Βαρσάμη και η οποία ήταν σε συνεχή επαφή μέσω email μεταξύ άλλων και με την κα Αλεξάνδρα Σδούκου στο ΥΠΕΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικά τα email με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2013 με τίτλο «ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 2279/1999» όπου στο μεν ένα η Βαρσάμη ενημερώνει την Σδούκου ότι της αποστέλλει την ομιλία «με τις αλλαγές που συζητήσαμε» στο δε δεύτερο αναφέρει «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Επισυνάπτεται η εισαγωγική ομιλία του κ. Πασχαλίδη, 1ου εισηγητή αναφορικά με την πρώτη τροποποίηση της Σύμβασης (2279/1999). Της εισήγησης ακολουθεί η παρουσίαση του κ. Λιβιεράτου (όπως σας έχει αποσταλεί, δεν έγιναν αλλαγές).»

 

Το email της 8ης Φεβρουαρίου είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό.

Η κα Βαρσάμη επισημαίνει σε αυτό: «Καλησπέρα. Σε συνέχεια συνεννόησης με την κα Σδούκου της έχω αποστείλει το συνημμένο προσχέδιο παρουσίασης για τον κ Λιβιεράτο και σας το κοινοποιώ προς ενημέρωση. Αυτή θα είναι η παρουσίασή του προς την Επιτροπή…»


Τα σχόλια περιττεύουν…

Γίνεται αντιληπτό μέσω αυτών των στοιχείων ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος αλλά και ο εισηγητής του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εκ μέρους της ΝΔ Βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την πετρελαϊκή εταιρεία και δέχτηκαν όλες τις διορθώσεις της εταιρείας ώστε να την βαφτίσουν «ανάδοχο» ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για το «λουκέτο» της KABALA OIL.

 koutipandoras.gr