Νέα Μανωλάδα στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας – πυροβολούσαν στον αέρα ή ακόμα και στα πόδια των εργατών αν δεν δούλευαν ή αν εκδήλωναν οποιαδήποτε αντίρρηση

Να ξηλώσουμε τα μνημόνια και τα εργασιακά κάτεργα

Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δουλέμποροι – πνηνοτρόφοι

Μια νέα φριχτή ιστορία εργατικής εκμετάλλευσης, μια νέα «υπόθεση Μανωλάδας» αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αχαΐα. Εννέα μετανάστες εργάτες από τη Ρουμανία ήταν φυλακισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης σε κελιά παραπλεύρως μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας και ένας Ρουμάνος συνεργός του, με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας και υπό την απειλή όπλων, ανάγκαζαν τους εννέα Ρουμάνους να δουλεύουν πάνω από 15 ώρες την ημέρα για λίγο φαΐ και ελάχιστα χρήματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των θυμάτων, ιδιοκτήτης και επιστάτης πυροβολούσαν στον αέρα ή ακόμα και στα πόδια των εργατών αν δεν δούλευαν ή αν εκδήλωναν οποιαδήποτε αντίρρηση στις διαταγές τους. Το μαρτύριο τελείωσε όταν δύο από τους εργάτες κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατήγγειλαν το γεγονός στη ρουμανική πρεσβεία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην πτηνοτροφική μονάδα κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο επιστάτης, ενώ ελευθερώθηκαν και οι επτά σύγχρονοι δούλοι. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1.595.115 ευρώ, πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα Ρουμάνο, χρησιμοποιούσαν συστηματικά μετανάστες εργάτες, τους οποίους έβρισκε στη Ρουμανία τρίτος συνεργός τους που καταζητείται. Ο ιδιοκτήτης φαίνεται ότι είχε την κάλυψη τοπικών αρχών αφού το 2013 είχε ξανασυλληφθεί για εμπορία ανθρώπων αλλά η τύχη της υπόθεσης και της δικογραφίας αγνοείται…

Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί απλά μία περίπτωση εργατικής εκμετάλλευσης αλλά μία αναβίωση δουλοπαροικίας ή και δουλείας τόσο σκληρής που θα την ζήλευαν και οι τσιφλικάδες του 19ου αιώνα. Μπορεί στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός να αποφάσισε ότι θέλει να ζήσει χωρίς μνημόνια αλλά οι επιπτώσεις τους και αυτοί που τα επέβαλαν παραμένουν και απειλούν να μας γυρίσουν πίσω. Οι εργοδότες που αποθρασύνθηκαν εντελώς από τις μνημονιακές πολιτικές, τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων συνεχίζουν να βγάζουν στην κυριολεξία εκατομμύρια στις πλάτες των εργαζομένων.

Μετανάστες και ντόπιοι εργαζόμενοι πρέπει από κοινού να παλέψουμε για να ξηλώσουμε τα μνημόνια και τις πολιτικές τους στην πράξη. Σε κάθε χώρο δουλειάς αλλά και συνολικά να επιβάλουμε με τους αγώνες μας  την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων προ μνημονίων, για να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, να επιβάλλουμε συμβάσεις εργασίας που καταργήθηκαν, για να σταματήσουμε τις απολύσεις παντού, για να μεταβάλλουμε τους συσχετισμούς στους χώρους εργασίας εις βάρος των εργοδοτών, οι οποίοι τόσο καιρό (προ και μετά μνημονίων) καταπατούσαν ακόμη και την ελάχιστη νομοθεσία που είχε μείνει όρθια.

Ακόμα πρέπει να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των εργοδοτών του πτηνοτροφείου και κάθε εργασιακού κάτεργου αλλά και την ουσιαστική στελέχωση και  λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών που ξεχαρβαλώθηκαν εντελώς με τα μνημόνια.