Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα Hondos Pallace Προκλητική η εργοδοσία με απειλές, προσαγωγές και αδιαφορία

Οι 130 εργαζόμενοι στα Hondos Pallace παραμένουν επί 18 μήνες απλήρωτοι και παρά το κλίμα τρομοκρατίας της εργοδοσίας προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

 

Η εργοδοσία χρωστάει δεδουλευμένα 6 έως 20 μηνών (!), ενώ για το 2014 δεν τους έχουν καταβληθεί επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα. Πάνω από 75 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και άλλοι 20 έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση από την εργοδοσία χάνοντας το δικαίωμα σε αποζημίωση. Τέλος, 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στις 16 Μάρτη με μπάτσους και απειλές αντιμετώπισε η εργοδοσία του καταστήματος HONDOS στην Ομόνοια, τη συνδικαλιστική δράση που οργάνωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα για τις εξελίξεις που αφορούν τους απλήρωτους συναδέλφους τους που δουλεύουν στα καταστήματα «HONDOS». Οι μπάτσοι προσήγαγαν συνδικαλιστές οι οποίοι στο ΑΤ δέχτηκαν τις απειλές για μηνύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, που όμως δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει υπόθεση.

 

Να θυμίσουμε επίσης ότι την Πέμπτη 26/2 καταδικάστηκε ο Νίκος Χόντος, γιατί στις 21/10/2010 απέλυσε εργαζόμενη της εταιρείας που ήταν δραστήριο μέλος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη μαζί με άλλες εργαζόμενες εκείνο το χρονικό διάστημα, ως μέλη του κλαδικού σωματείου, οργάνωναν τις εργαζόμενες της επιχείρησης για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, με μείωσης μισθών. Η προσπάθεια αυτή έφτασε σε κορύφωση με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το κατάστημα της την ημέρα της απεργίας λόγω της συμμετοχής σε αυτήν της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.

Η απάντηση της εταιρείας ήταν άμεση και απόλυτη, προχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην απόλυση περίπου 40 εργαζομένων, που η πλειοψηφία τους ήταν δραστήριες και πρωτοπόρες εργαζόμενες. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Στην κρίσιμη εκείνη στιγμή όμως κυριάρχησε ο φόβος και η τρομοκρατία και οι κινητοποιήσεις δεν μπόρεσαν να έχουν την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων της εταιρείας.

Δύο όμως εργαζόμενες δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία και διεκδίκησαν το αυτονόητο: ότι δηλαδή η απόλυσή τους ήταν παράνομη και καταχρηστική. Δικαιώθηκαν επαναπροσλήφθηκαν και ξανααπολύθηκαν!!! Αλλά ξαναδικαιώθηκαν. Μία εκ των δύο όμως δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε τη διεκδίκηση και πέτυχε καταδίκη πέντε μηνών φυλάκισης για τον Ν. Χόντο για παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης.

 

Όμως παρά τις δικαιώσεις και τις διεκδικήσεις και πάλι η εργοδοσία εμφανίζεται προκλητική . όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η εργοδοσία των ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, κατά προκλητικό τρόπο δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη και υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους και την ΟΙΥΕ, την οποία είχε επιβάλει και ζητήσει το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προσκομιστούν στοιχεία και να υπάρξουν δεσμεύσεις για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των εργαζομένων.

Σε απάντηση οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Ιπποκράτους στις 20/3.

omnia sunt communia
Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Ηχηρό μήνυμα ενότητας και συνέχισης του αγώνα τους, για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, έδωσαν χθες οι εδώ και 18 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στα ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, έξω από το κατάστημα της Ιπποκράτους.

Αν η εργοδοσία της εταιρείας πιστεύει ότι μπορεί να κρύβεται συνεχώς από τους εργαζόμενους, που επί τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη στα ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ και να αγνοεί προκλητικότατα το Υπουργείο Εργασίας «πλανάται πλάνην οικτρά».
Οι εργαζόμενοι και η Ομοσπονδία, δώσαμε μια τελευταία διορία, απαιτώντας η διαβούλευση να γίνει άμεσα την επόμενη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία μας δηλώνει ότι, δεν θα ανεχθεί καμία άλλη αναβολή και επισημαίνουμε ότι από κοινού με τους απλήρωτους εργαζόμενους στα ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ θα συνεχίσουμε με ενότητα και πιο δυναμικά τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι η εταιρεία να αποπληρώσει και το τελευταίο Ευρώ.