Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ: Οι τουρκικές δυνάμεις τον δολοφόνησαν και βεβήλωσαν το άψυχο σώμα του

Αυτός είναι ο πόλεμος της Άγκυρας κατά της τρομοκρατίας

Γράφει: Ελένη Μαυρούλη

toperiodiko

Ο Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ είναι  24 ετών. Είναι Κούρδος. Είναι κινηματογραφιστής. Επίσης είναι γαμπρός της βουλευτού του κουρδικού κόμματος HDP, της Λεϊλά Μπιρλίκ.

Ο Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ είναι το θέμα των ημερών στη γειτονική Τουρκία. Είναι νεκρός.  Δολοφονήθηκε σε επίθεση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. Δέχτηκε, όπως απέδειξε η νεκροψία, 28 σφαίρες εκ των οποίων οι 17 ήταν θανατηφόρες.  Τις τελευταίες τις δέχτηκε από απόσταση αναπνοής.  Οι άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων πάτησαν το πρόσωπό του με τα άρβυλά τους.  Και μετά…

Και μετά τον έδεσαν από τον λαιμό σε ένα τεθωρακισμένο όχημα και τον  έσυραν στους μισοφωτισμένους σκονισμένους δρόμους του Ντίκλ, συνοικίας της πόλης Σιρνάκ. Όταν το σώμα του Μπιρλίκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης από απλούς πολίτες, γιατί ο τουρκικός στρατός απλώς τον παράτησε σε κάποια γωνιά, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων έσπευσαν να συλλάβουν και την Μενάλ Γκεσέρ, νοσηλεύτρια η οποία έσπευσε να φέρει ένα φορείο για να ακουμπήσει το βασανισμένο κορμί του. Η Μενάλ Γκεσέρ τέθηκε υπό κράτηση και πέρασε πολλές ώρες στην έδρα της αστυνομίας στο Σιρνάκ.  Επί τόπου έφτασαν τρεις βουλευτές του HDP, οι οποίοι έμειναν παρόντες μέχρι να ολοκληρωθεί η νεκροψία.

Εκδήλωση μνήμης για τον κούρδο κινηματογραφιστή (Φωτο: DHA, SIRNAK)

Η εικόνα του άψυχου κορμιού του Μπιρλίκ να σέρνεται στους δρόμους της  Σιρνάκ έκανε το «γύρο των κοινωνικών δικτύων».

Ο συμπρόεδρος του HDP και επικεφαλής του στη Βουλή Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανήρτησε τις επίμαχες φωτό. «Ρίξτε μια ματιά σ” αυτή τη φωτογραφία. Τραβήχτηκε την Παρασκευή στο Σιρνάκ. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, επειδή εμείς δεν θα ξεχάσουμε».

Σηκώθηκαν κύματα οργής. Κύματα χωρίς εθνικότητα. Κύματα που έφτασαν μέχρι την Άγκυρα και το πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αν και άφησε ανοιχτό το κατά πόσο είναι αυθεντικό το video και οι σχετικές φωτογραφίες, καταδίκασε την ενέργεια λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά απέναντι στο σώμα ενός νεκρού, «ακόμη και αν είναι τρομοκράτης».  Ας σημειωθεί ότι η μουσουλμανική θρησκεία, όπως όλες οι θρησκείες και όλες οι παραδόσεις του ανθρώπινου πολιτισμού, θεωρούν ιερό το σώμα του νεκρού και ορίζει, μάλιστα, ότι πρέπει να θάβεται μέσα σε 24 ώρες οπωσδήποτε.

lokman

Στο Σιρνάκ έφτασαν ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Εσωτερικών για να «ερευνήσουν» την υπόθεση και αν χρειαστεί ν’ αποδοθούν ευθύνες σε άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Προδιαγεγραμμένο σχεδόν το αποτέλεσμα. Ο «φάκελος» Μπιρλίκ θα κλείσει όπως και τόσοι άλλοι. Η ηγεσία Ερντογάν, από το καλοκαίρι, κήρυξε ανοιχτό πόλεμο στους Κούρδους,  τινάζοντας στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, που η ίδια είχε δρομολογήσει. «Τσουβαλιάζοντας» τους Κούρδους και το απολύτως νόμιμο HDP που αναδείχτηκε και στον μεγάλο νικητή των εκλογών του Ιουνίου αφού υπερδιπλασίασε τις ψήφους του που κέρδισε και μπήκε με άνεση στη βουλή, με τους ακραίους ισλαμιστές του ISIS, η Άγκυρα έχει πνίξει στο αίμα την νοτιοανατολική Τουρκία, έχει εξαπολύσει επιθέσεις και στο βόρειο Ιράκ και πρακτικά έχει εξωθήσει σε ανοιχτή σύρραξη τα πράγματα.

Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί γιατί ο Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ σκοτώθηκε με τόσο βάναυσο τρόπο, ούτε γιατί το κορμί του υπέστη τόση κακοποίηση.  Πρακτικώς, δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε ποια ήταν, αν υπήρχε, η θέση του στο HDP ή στο ΡΚΚ, αφού ούτως ή άλλως για τις τουρκικές αρχές όλα αυτά είναι ένα και είναι όλοι τρομοκράτες.

Το βέβαιο είναι ότι και ο Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ μπήκε στην ατελείωτη εκείνη λίστα όσων με το θάνατό τους γίνονται σύμβολα ενός αγώνα ζωής.

hacı-lokman-birlik1


Δείτε το video με τη βεβήλωση του νεκρού σώματός του (προσοχή : σκληρές εικόνες)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iyEFfX-fgbM?feature=oembed]


Δείτε παρακάτω ταινία μικρού μήκους του Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ με τον ίδιο:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6-iOcHSoGtg?feature=oembed]