Η ΑΝΕΚ αρνείται να μεταφέρει άπορους πρόσφυγες

Άπορη καρκινοπαθής πρόσφυγας μαζί με το παιδί της κοιτούν από μακριά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Κω | Amnesty International / Eliza Goroya

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που ήταν μπροστά στο περιστατικό, το πρακτορείο της Blue Star Ferries στην Κω αρνήθηκε να επιβιβάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 68 πρόσφυγες που, όπως είχαν διαπιστώσει μέλη της ομάδας «Αλληλεγγύη Κως» σε συνεννόηση με την αστυνομία, αδυνατούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο.

Μάλιστα, η αστυνομία είχε εκδώσει σημειώματα με τα οποία ζητούσε την επιβίβαση των προσφύγων στο πλοίο, αλλά η εταιρεία δεν συγκινήθηκε.

«Η αστυνομία δεν είναι εταιρεία και η εταιρεία δεν είναι αστυνομία», είπε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο υπεύθυνος των εισιτηρίων και διευκρίνισε: «Κανένας δεν ταξιδεύει τζάμπα».

Κατά τα άλλα, η ΑΝΕΚ δηλώνει στην ιστοσελίδα της πως «βρίσκεται πάντα, έμπρακτα και διακριτικά στο πλευρό συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη συνδρομή της».

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελίζα Γκορόγια, η οποία βρισκόταν στην Κω ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας:

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς είτε έχασαν τα χρήματά τους στο δύσκολο ταξίδι ή χρειάστηκε να τα εξαντλήσουν ή πρέπει να επισπευστεί το ταξίδι τους, π.χ. για λόγους υγείας.

Μία νεαρή άπορη καρκινοπαθής μητέρα, που ήταν να ταξιδέψει εκείνο το απόγευμα, περίμενε για εβδομάδες στο νησί και κουβαλούσε το μωρό της στην αγκαλιά.

Αναγκάστηκε να γυρίσει στο αυτοδιαχειριζόμενο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε πρόσφυγες.

Στην Κω, άνθρωποι σαν κι αυτήν έχουν αντιμετωπίσει συνθήκες κόλασης που στην καλύτερη περίπτωση αποδίδονται σε ασυνεννοησία των Αρχών.

Οι Αρχές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση και την προστασία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, πιο συχνά από ό,τι είναι επιτρεπτό, βασίζονται στις πρωτοβουλίες απλών πολιτών που προσπαθούν να καλύψουν όσα Ευρώπη, κράτος και τοπικές αρχές απέτυχαν να προσφέρουν.

«Δεν έχεις εισιτήριο, δεν μπαίνεις στο πλοίο. Καμιά εξαίρεση δεν έχω μάθει τόσο καιρό», μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο δραστήριους αλληλέγγυους σε άλλο νησί που δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στα νησιά οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, οι ίδιοι οι αλληλέγγυοι αναγκάζονται να καταβάλλουν από την τσέπη τους το εισιτήριο, επωμιζόμενοι έτσι άλλη μια ευθύνη που δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το κράτος.

Μπορεί στις 20 Αυγούστου να δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για το θέμα του εισιτηρίου πως «έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες [προς τις ναυτιλιακές εταιρείες], οι οποίες τηρούνται κατά γράμμα ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη ανοχή για τους πρόσφυγες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αντίτιμο του εισιτηρίου», ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται ότι τον διαψεύδει.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη θέση της ΑΝΕΚ για το ζήτημα, αλλά η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε.

Επιχείρησε επίσης να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, όπως και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς επιτυχία.

Πηγή: efsyn.gr