Απ’ το Ορλάντο μέχρι την Αθήνα: αγώνας ενάντια σε cis-ετεροσεξισμό και αντιισλαμισμό

Ορλάντο, 12 Ιούνη 2016. Ένας ομοφοβικός άντρας μπαίνει οπλισμένος σε ένα gay cis. Δολοφονεί πυροβολώντας  50 άτομα και τραυματίζει αλλά 53. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν λατινοαμερικάν#, φτωχ#, lgbt. Βλέπουμε  μια δομική αντίφαση στο δυτικό κόσμο. Ενω θεσμοθετούνται τα λόατκι δικαιώματα απ’ τα κράτη, αυτό δεν επαρκεί για να καταστήσει τις lgbtqi+ ζωές, ως αναγνωρίσιμες που αξίζει να βιωθούν.  Από τη μία να αυξάνεται η ορατότητα των κοινοτήτων μας και να ενδυναμώνονται θεσμικά, απ’ την άλλη συσπειρώνονται νεοσυντηρητικοί,  ομοφοβικοί και τρανσφοβικοί κάθε είδους,  εναντία στα δικαιώματα μας, και αυξάνονται οι επιθέσεις μίσους εναντίον μας σε καθημερινό επίπεδο… Τα μίντια για αυτή την επίθεση ανέφεραν οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ το ότι ήταν ομοφοβικη. Μιλήσαν για τα πάντα, για “τρομοκρατία”, για την “άνοδο του εγκλήματος”, για το isis, τη θρησκεία του δολοφόνου, τη σεξουαλικότητά του. Οτιδήποτε, δηλαδή, με το οποίο μπορούσαν να εργαλειοποιήσουν το συμβάν για να ενισχύσουν της κρατικής και ρατσιστικής τους πολιτικής. Αποσιωπούν τα ζητήματα της συστημικής, ομοφοβικής, τρανσφοβικής,  ρατσιστικής και ταξικής καταπίεσης που υποβαθμίζουν τις ζωές μας καθημερινά.

Ειδικά στις ΗΠΑ, που έγινε αυτό το περιστατικό, η δολοφονική βία μπάτσων και ακροδεξιών ενάντια στ# μη-λευκ# κουίαρ και ειδικά στις τρανς γυναίκες of color, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το tea party και ο κάθε Tραμπ αντιμετωπίζουν τα lgbtqia+ δικαιώματα σαν τη μεγαλύτερη απειλή για τη λευκή χριστιανική Aμερική. Ο Oμπάμα κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια με gender neutral τουαλέτες στο λευκό οίκο , την ίδια ώρα που οι τρανς στην καθημερινότητά τους απειλούνται με συλλήψεις και βία όταν πηγαίνουν σε τουαλέτες του φύλου τους. Και φυσικά # queers νεκρ# που δεν αξίζει να πενθηθούν. Το ενδιαφέρον γι’ αυτ# υπάρχει μόνο για να ενισχυθούν οι εκστρατείες ενάντια στ# μουσουλμάν#, τ# μεταναστ# κι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Δηλαδή μέτρα που ενισχύουν την κρατική βία και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς για άτομα, σαν αυτά που δολοφονήθηκαν στο Ορλάντο, φτωχ#ς, ισπανόφων#ς queers, στο όνομα της ασφάλειας τους.

Φυσικά αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ. Μιλώντας ως υποκείμενα που ζουν στην Ελλάδα βλέπουμε τέτοια γεγονότα να είναι αιτία ενίσχυσης της αντι-ισλαμικής ρητορικής που έχει ως στόχο κυρίως τ#ς πρόσφυγες και τ#ς μεταναστ#ς. Ζούμε σε μια χώρα που οι μπάτσοι  και οι φασίστες προσβάλλουν με κάθε ευκαιρία τ# μουσουλμάν# μετανάστ# για τη θρησκεία τους. Αυτό είναι το κύριο σημείο γύρω απ’ το οποίο οργανώνονται τα βασανιστήρια που υφίστανται στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης. Οι μουσουλμάνες γυναίκες δέχονται διαρκώς προσβλητικά σχόλια για τις μαντίλες τους. Οι τζιχαντιστές προβάλλονται συχνά στο δημόσιο λόγο ως ο νούμερο ένα εχθρός γύρω απ’ τον οποίον ενισχύεται το κράτος ασφάλειας, στηρίζεται η ύπαρξη του φράχτη στον Έβρο, των κλειστών χερσαίων συνόρων, ως ο λόγος για τον οποίο το κράτος  νομιμοποιείται να δολοφονεί βιοπολιτικά μεταναστ# και πρόσφυγ# πνίγοντας τους στο Αιγαίο…

Με αφορμή τα γεγονότα στο Ορλάντο, οργανώνουμε ένα queer μπλοκ ενάντια σε σισετεροσεξισμό και αντιισλαμισμό για τη πορεία των καταλήψεων στέγης μεταναστ#/προσφυγ# στις 16.6, 18.00 στην Ομόνοια. Οι νεκροί του Ορλάντο είναι κομμάτι της δικής μας μνήμης και κοινότητας και δεν αφήνουμε να γίνουν εργαλείο καμίας κρατικής, ρατσιστική πολιτικής. Είμαστε μαζί με τις μουσουλμανικές κοινότητες στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία. Είμαστε συμμαχ# με τ# προσφυγ#/μεταναστ# παλεύουμε για χαρτιά σε όλ#, ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση και γρεμισμένα κέντρα κράτησης.

Queer Nτεκαπάζ

queerntekapaz@gmail.com

https://queerntekapaz.wordpress.com/