Συντριβάνια που ματώνουν στη Ζυρίχη

της Λίνας Φιλοπούλου

Ελβετίδες φεμινίστριες έριξαν κόκκινο χρώμα σε πολλά συντριβάνια στη Ζυρίχη διαμαρτυρόμενες για τις υψηλές τιμές των ταμπόν και άλλων ειδών που χρησιμοποιούν οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο. Ας θυμηθούμε ότι και στην Ελλάδα θεωρούνται είδη πολυτελείας.

Κάθε γυναίκα έχει περίοδο πάνω από 400 φορές στη ζωή της. Ωστόσο οι γυναίκες με περίοδο θεωρούνται βρώμικες και η περίοδος κάτι πολύ αηδιαστικό που πρέπει να κρύβεται και να μην συζητιέται ποτέ δημοσίως. Οι γυναίκες από μικρές μαθαίνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να μιλούν για την περίοδό τους στους άντρες ώστε να είναι θηλυκές και ελκτικές, ενώ στο χώρο εργασίας οι συνάδελφοι δεν πρέπει ούτε καν να δουν τη σερβιέτα να γλιστράει από την τσάντα στην τσέπη. Για να μην σχολιάσουμε και όλα τα σεξιστικά στερεοτυπικά σχόλια για τα “νευράκια” και τις “ορμόνες” που ακούμε σε σπίτι και δουλειά.

Με αυτή τη δράση λοιπόν οι ελβετίδες φεμινίστριες ζητάνε να προβλεφθεί μια προοδευτική προσέγγιση στο θέμα της έμμηνου ρύσης και στις απαιτήσεις των γυναικών για μια αυτο-προσδιοριζόμενη έκφραση της σεξουαλικότητάς τους, όπως αναφέρει η ομάδα Aktivistin.ch στην ιστοσελίδα της.

Στο hashtag #happytobleed (instagram, twitter) μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες από την ξεχωριστή αυτή διαμαρτυρία.

Διαβάστε ακόμα

Σερβιέτες, προφυλακτικά και λοιπά είδη πολυτελείας…

fylosykis