Σε συνθήκες αθλιότητας και βίας οι μετανάστες στη Μαλακάσα – ιδιαίτερα οι γυναίκες

Συντάκτες: Δημήτρης Αγγελίδης, Μάνος Τσαλδάρης

Η πολύμηνη αναμονή για να ενταχθούν κάποια στιγμή στη διαδικασία ασύλου, η υποχρέωση να ζουν, άγνωστο για πόσο, μέσα σε τέντες που έγιναν μούσκεμα στις τελευταίες βροχές, σε μια περιοχή με δυνατούς ανέμους και κρύο που θερίζει το βράδυ, με φαγητό που προτιμούν να το πετάξουν στα σκουπίδια και με ποντίκια μέσα στα πόδια τους, κυρίως η απραξία, το αίσθημα του κενού που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, όλα όσα διαπιστώνουν μέσα στον καταυλισμό της Μαλακάσας τα μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης για τους μετανάστες της Μαλακάσας και δεν τα διαψεύδουν οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, έχουν οδηγήσει, όπως φαίνεται, τα πράγματα στα άκρα.

Κι αν η χθεσινή μεσημεριανή συμπλοκή δεν πήρε μεγάλη έκταση σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθώς παρενέβη εγκαίρως ο διοικητής του κέντρου, δεν συνέβη το ίδιο με τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας που έληξαν με τη μεταφορά στο ΚΑΤ ενός εικοσάχρονου, τραυματισμένου στο πόδι με μαχαίρι, και ενός 18χρονου τραυματισμένου στο κεφάλι, άγνωστο από τι.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, τα βίαια επεισόδια σταμάτησαν όταν μπήκε στον καταυλισμό ο αξιωματικός της ΓΑΔΑ που εκτελεί χρέη νυχτερινού επόπτη. Εκ των πραγμάτων πάντως φαίνεται πως αν υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας, αυτή έγινε πολύ αργά, ήταν ατελέσφορη και δεν οδήγησε καν σε στοιχειώδη έρευνα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παραπέμπουν στην αστυνομία για το θέμα της αντιμετώπισης των επεισοδίων και σημειώνουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια βελτίωσης των καταυλισμών μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, που έδωσε τρίμηνη παράταση στο προηγούμενο, προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μπει οι πρόσφυγες σε οικίσκους, θα μπορούν να μαγειρεύουν το δικό τους φαγητό και θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Από Χριστούγεννα

Προς το παρόν ο στόχος μοιάζει φιλόδοξος. Σύμφωνα με τον συντονιστή εκπαίδευσης του καταυλισμού Στέφανο Γανωτή, πρόσφατα μεταφέρθηκαν στη Μαλακάσα 200 οικίσκοι, που είναι όμως σε κακή κατάσταση, από την εποχή του σεισμού της Αθήνας το ’81 ή από τη δεκαετία του ’90.

Ο κ. Γανωτής σημειώνει πως αρμόδιος τεχνικός τού είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτοιμοι πριν από τα Χριστούγεννα, ίσως και πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να περάσουν τον χειμώνα σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Εχω γνωρίσει πολλούς εξαιρετικούς ανθρώπους, ζουν όμως δέκα μήνες σε αβεβαιότητα και βρίσκονται πια σε απόγνωση» λέει στην «Εφ.Συν.».


Ανησυχία για την ασφάλεια ανηλίκων και γυναικών στους καταυλισμούς

Για πέντε μήνες ο 17χρονος Α. ζούσε στον καταυλισμό της Μαλακάσας σε διαρκή κατάσταση αγωνίας.
Οπως εκμυστηρεύτηκε στους εκπροσώπους οργάνωσης που έχει αναλάβει την προσωρινή στέγασή του σε ξενοδοχείο της Αθήνας, μέχρι να βρεθεί θέση σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, στις αρχές Ιουνίου, υπήρξε θύμα σωματικής κακοποίησης μέσα στον καταυλισμό.

Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο πριν από μερικές μέρες, όταν μια ομάδα στον καταυλισμό τού διαμήνυσε να μην τον ξαναδεί μπροστά της.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου. Δεν θέλω να γυρίσω πίσω» είπε στους εκπροσώπους της οργάνωσης. Ηταν τέτοιος ο φόβος του, που άφησε στον καταυλισμό τα πράγματά του και το δελτίο αίτησης ασύλου κι ας είναι αναγκαίο για να δρομολογηθεί η οικογενειακή επανένωση με θείο του στην Ελβετία (η οικογένειά του βρίσκεται στο Ιράν).

«Κάντε ό,τι μπορείτε να μην επιστρέψει, κινδυνεύει» είπαν στην οργάνωση άνθρωποι που βρίσκονται σε υπεύθυνη θέση στον καταυλισμό. Δεν είναι το μόνο περιστατικό βίας.

Μια γυναίκα με μικρά παιδιά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόσφατα τον καταυλισμό, όταν μια νύχτα μπήκαν στη σκηνή της άντρες και την ξυλοκόπησαν, όπως είπε σε εκπροσώπους μιας οργάνωσης που επισκέφτηκαν τη Μαλακάσα.

Πριν από μήνες δέκα οργανώσεις είχαν εκφράσει με δημόσια επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, την ανησυχία τους για την ασφάλεια στους καταυλισμούς, επισημαίνοντας ότι συχνά παρακολουθεί αδιάφορη τις συμπλοκές η αστυνομία.

Επισήμαιναν επίσης την αύξηση περιστατικών εκφοβισμού και σεξουαλικής βίας εναντίον ανήλικων και γυναικών που έχουν έρθει στην Ελλάδα μόνες ή με τα μικρά παιδιά τους.

Την ίδια κατάσταση διαπίστωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, Φιλίπο Γκράντι, τον Αύγουστο. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια, αν δεν έχει χειροτερέψει.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά θα έπρεπε να μη ζουν σε αυτές τις πολύ δύσκολες και επίφοβες συνθήκες ασυνόδευτοι ανήλικοι και γυναίκες μόνες.

»Είναι άλλο να μην είναι καλές οι συνθήκες και άλλο να διακυβεύεται η ασφάλεια και η ακεραιότητα της ζωής των προσφύγων» σημειώνει στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος της οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών, 9-11-16