Όταν ο βιασμός κρύβεται πίσω από την Τέχνη.

Στη φωτογραφία βλέπεται από αριστερά προς δεξιά τη Μαρία Σνάιντερ, το Μπερνάντο Μπερτολούτσι(σκηνοθέτης) και το Μάρλον Μπράντο. Είναι από το set της ταινίας «Το τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι». Στην ταινία αυτή υπάρχει ίσως η πιο γνωστή σκηνή βιασμού που έχει μπει ποτέ σε ταινία.

15284908_1163708300416616_3931074086068025784_n

Όπως έγινε σήμερα γνωστό όμως η σκηνή αυτή δεν γυρίστηκε με την συναίνεση της ηθοποιού Μαρία Σνάιντερ. Οι Μπερτολούτσι και Μπράντο αποφάσισαν να τη γυρίσουν χωρίς να ενημερώσουν τη Σνάιντερ γιατί ήθελε ο σκηνοθέτης να δει την ηθοποιό να βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση ταπείνωσης και όχι να το υποκρίνεται.

Και αυτά τα αποκάλυψε μόνος του, χωρίς ίχνος ντροπής, σε ένα πάνελ του La Cinémathèque française στο Παρίσι το 2013, και από όπου σήμερα βγήκε το ακόλουθο βίντεο στη δημοσιότητα: https://www.youtube.com/watch?v=021jNOEVytQ&feature=youtu.be

Λέει λοιπόν ο σίχαμας ο Μπερτολούτσι: «Κατά κάποιον τρόπο ήμουν απαίσιος στη Μαρία επειδή δεν της είπα τι γίνεται. Επειδή ήθελα την αντίδραση ενός κοριτσιού και όχι μιας ηθοποιού. Ήθελα να αντιδράσει ταπεινωμένη. Για αυτό φωνάζει «Όχι, όχι!». Νομίζω πως μίσησε και εμένα και το Μάρλον γιατί δεν της είπαμε την λεπτομέρεια της χρήσης βουτύρου ως λιπαντικού» και συνεχίζει «ακόμα νοιώθω ενοχή για αυτό. Νοιώθω ενοχή αλλά δεν το μετανιώνω».

Η Μαρία Σνάιντερ μετά την ταινία αυτή δεν γύρισε ξανά άλλη γυμνή σκηνή και άρχισε να έχει διάφορα ψυχικά προβλήματα εξαιτίας αυτού του περιστατικού, ενώ έχει δηλώσει πως ο Μπράντο δεν της ζήτησε ούτε συγνώμη ούτε έδωσε κάποια εξήγηση.

Η Σνάιντερ πέθανε το 2011 από καρκίνο.

[Ναι λοιπόν, οι βιαστές είναι και άντρες κουλτουριάριδες, διαβασμένοι, ψαγμένοι, δεν είναι ράτσα ειδική, η πατριαρχία και η κουλτούρα του βιασμού είναι διαταξική νόρμα, δεν περιορίζεται σε μια κοινωνική ομάδα μόνο].

kollect