Κείμενο απολογισμού του Μπλόκ των Ⓐλλων – Καταγγελία για την τραμπούκικη παραβίαση του μπλόκ απο “συντρόφους”

Στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη κατεβήκαμε στο δρόμο ως Μπάσταρδα στα οδοφράγματα – το Μπλόκ των Ⓐλλων με σύνθημα “έχουμε την οργή για κάθε καταπίεση αόρατη και ορατή : ταξική, ρατσιστική, πατριαρχική, έμφυλη, σεξουαλική, κρατική, εθνική, φυλετική” (https://athens.indymedia.org/post/1566065/)

Για μάς η αφορμή να κατέβουμε σε ξεχωριστό μπλοκ ήταν η πολιτική και αξιακή μας αντίθεση στην μάτσο επιβολή στο δρόμο των “συντρόφων”, αντίληψη που θέλει την κινηματική βία να πραγματώνεται μέσα από την ανδρική τιμή, τις αρρενωπές επιτελέσεις «ένας προς έναν» και την ανάδειξη της μυϊκής δύναμης . Το  Μπλοκ των Ⓐλλων ήταν η πρώτη συλλογική προσπάθεια καταπιεσμένων υποκειμένων για την επανοικειοποίηση του δικαιώματος στον δρόμο. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν ζητήσαμε προφανώς κανένα “σύντροφο” προστάτη να μας υποδείξει τον “σωστό” τρόπο, γιατί εξ αρχής κάτι τέτοιο μας βρίσκει απέναντι.

Δεν καταφέραμε να πετύχουμε στο 100%  τους στόχους μας αλλά και την διαφοροποίησή μας από το πίσω μπλοκ (https://athens.indymedia.org/post/1565920/), καθώς είχαμε σχετικά μικρό αριθμό δυνάμεων τόσο στην διοργάνωση όσο και στον δρόμο, και η μεγάλη μάζα κόσμου που κατέβηκε επετειακά στην πορεία ξεπερνούσε τις δικές μας δυνάμεις, με αποτέλεσμα χύμα κόσμος να μην καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο δικό μας μπλοκ και το πίσω μπλοκ , οπότε βάδιζαν ανάμεσα στο πίσω πανό μας και το πανό του πίσω μπλοκ που ακολουθούσε δημιουργώντας μια γκρίζα ζώνη. Δεν κατέστη εφικτή πάντα η απομάκρυνση ατόμων με σεξιστική συμπεριφορά, αλλά και γενικότερα πολλά άτομα στερούμενα της ενημέρωσης πιθανώς για τον χαρακτήρα του  Μπλόκ των Ⓐλλων, αναπαρήγαγαν συνθηματολογία κυρίως αντιμπατσική και καθόλου αντισεξιστική. Η συνολική μας αποτίμηση για την πορεία παρά τις όποιες αδυναμίες προέκυψαν, δεν δρα ανασταλτικά στην συνέχιση της λειτουργίας του μπλόκ μας. Αντιθέτως θα συνεχίσουμε ΜΕΧΡΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛ@ – τους γκέι, τις τρανς, τις χοντρές, τις ανάπηρες, τις μετανάστριες, τους πιο δειλούς, τις λιγότερο έμπειρες,  τους λιγότερο μάτσο.

 

Κατά την εξέλιξη της πορείας δύο άτομα του πίσω μπλόκ  λειτουργώντας εντελώς παραβιαστικά και μάτσο, εισέβαλλαν βίαια στο μπλόκ μας κουκουλωμένοι, άρχισαν να συκοφαντούν και να προπηλακίζουν λεκτικά μέλος της περιφρούρησής μας, αποκαλώντας τον και δείχνοντάς τον με το δάχτυλο στον κόσμο του μπλοκ ως “ρουφιάνο” και “βοναπάρτη”. Εισβάλλοντας στο μπλόκ, του είπε ο ένας εκ των δύο “γιατί φωνάζεις συνθήματα ρε;” σαν μπάτσος που ήρθε να επιβάλλει την τάξη στην περιοχή του. Το δεύτερο άτομο τόνιζε πέρα από την εκτόξευση συκοφαντιών ότι “σήμερα, εδώ δεν θα γίνει τίποτα”, ενώ φώναζε στο πανό μας “προχωράτε” επιβάλλοντας αυτόκλητα τον εαυτό του σε θέση καθοδήγησης του μπλόκ μας. Δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν και δεύτερο μέλος της περιφρούρησής μας που προσπαθούσε να τους απομακρύνει, αποκαλώντας τον “μάτσο” και  “σεξιστή”. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο είπε ο ίδιος ως δικαιολόγηση πως θεωρεί “πολιτική παρέμβαση” ότι έκανε, δηλαδή την παραβιαστική, τραμπούκικη, μάτσο συμπεριφορά τους εναντίον όλων των ατόμων που συμμετείχαν στο μπλόκ μας βάσει του καλέσματος, και ότι έχει προσωπικό πρόβλημα με το άτομο που απειλούσε επανειλημμένα. Τους ακολούθησε και τρίτο άτομο ο οποίος περιορίστηκε στο να φωνάζει καθώς προσέγγιζε τρέχοντας προς το μπλοκ μας “Τι τον έχετε αυτόν τον ρουφιάνο περιφρούρηση;” (ακόμη ένας αυτόκλητος τροχονόμος) χωρίς όμως να δώσει συνέχεια πέρα από το να βηματίζει νευρικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έντασης στα πλαϊνά του μπλόκ μας . Η προσπάθεια τους να προβοκάρουν το μπλόκ μας έγινε φανερή εξ αρχής όταν ο ένας εκ των δύο φώναζε την ώρα που στηνόταν τα πανό στο δρόμο κατά την συγκέντρωση “δεν δίνουμε δημόσιο χώρο στους ρουφιάνους”. Οι πρώτες στιγμές έντασης έληξαν με προσπάθεια της περιφρούρησής μας, αλλά και την παρέμβαση ατόμου που συμμετείχε στο μπλοκ μας ο οποίος τους έκραξε ως άτομα που το παίζουν αρχηγοί και ήρθαν να μας επιβληθούν. Αργότερα κατά την συνέχιση της πορείας το δεύτερο άτομο από τους δύο τραμπούκους έφτυσε συντρόφισσα μέλος της περιφρούρησης μας, ευτυχώς χωρίς να βρει στόχο, την καταγγέλουσα της γνωστής υπόθεσης ενδοκινηματικής σεξιστικής βίας. Το φτύσιμο εναντίον της στην πορεία ήταν η light εκδοχή της συμπεριφοράς αυτών των ατόμων απέναντί της. Ο τραμπουκισμός συνεχίστηκε και μετά την λήξη της πορείας κατά την επιστροφή στον θόλο, όπου ο πρώτος επέστρεψε εκτοξεύοντας απειλές όπως “έσπασες την εκεχειρία βλάκα” .

Το ότι τα συγκεκριμένα άτομα συκοφαντούν οποι@δήποτε αντιστάθηκε στην σεξιστική και μάτσο συμπεριφορά τους , το ότι κατασκευάζουν το εχθρικό Άλλο, δαιμονοποιόντας σύντροφ@ ως ρουφιάνους και μάτσο σεξιστές, το ότι προβάλλουν πάνω στ@ σύντροφ@ μας όλες τις συνομωσιολογικές τους φαντασιώσεις για να εδραιώσουν μια αστυνομικού τύπου αντίληψη στα κινήματα, όπως συμπεριφέρθηκαν στην πορεία, είναι ακριβώς η μεγαλύτερη δημόσια απόδειξη της νοοτροπίας τους, παράλληλα με την προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσής τους τελετουργικά ως μικροηγεμονικές αρρενωπότητες στο χωριό τους.

 

Δεν επιρρίπτουμε συλλογική ευθύνη για το περιστατικό στα άτομα του πίσω μπλοκ . Το παρόν κείμενο αποτελεί ενημέρωση επίσης για όσα άτομα δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνωρίζουν.

 

Τα δύο αυτά άτομα είναι ανεπιθύμητα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μας ως μπλόκ και κάθε τέτοιου τύπου συμπεριφορά που παρατηρείται θα απομακρύνεται. Πέρα από την συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά τους, είναι τα άτομα που αναπαρήγαγαν πιο επιθετικά την κουλτούρα του βιασμού και της μάτσο επιβολής τους στις συλλογικότητες του Βόλου.

 

Ενάντια σε παραβιαστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες αλλά και στην συγκάλυψή τους, ενάντια στην ματσίλα που στοχοποιεί σύντροφ@, και προσπαθεί να μας στερήσει το δικαίωμα στον δρόμο, να μας φιμώσει και να μας τρομοκρατήσει, η ανάδειξη δημόσια και καταγγελτικά τέτοιων φαινομένων, αλλά και η ανάγκη πολιτικού διαχωρισμού από άτομα και συλλογικότητες που αντίστοιχα τις διατηρούν στον χώρο είναι επιτακτική.

 

Δεδομένων προσφάτων διάχυτων απειλών και του τελευταίου περιστατικού, σε οποιαδήποτε τύπου επίθεση εναντίων συντρόφ@ν του  Μπλοκ των Ⓐλλων, θα θεωρηθούν ηθικοί αυτουργοί τα δύο αυτά άτομα.

 

Βόλος 14 Δεκέμβρη 2016

Μπάσταρδα στα οδοφράγματα – Το  Μπλόκ των Ⓐλλων