Οι εργοδότες κλέβουν ακόμα και τα πουρμπουάρ

Σαν να μην έφταναν οι εξευτελιστικοί μισθοί, τα ελαστικά ωράρια, η υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία, και μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που συγκροτούν την ζοφερή πραγματικότητα του σημερινού εργαζόμενου, οι εργοδότες στους χώρους εστίασης κατακλέβουν ακόμα και τα πουρμπουάρ.

Μπορεί το παρακάτω κείμενο να αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στην Αγγλία αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και στην χώρα μας τα πράγματα δεν διαφέρουν. Αντιθέτως, πολλές φορές είναι και χειρότερα καθώς έχουμε συναντήσει περιπτώσεις που ο εργοδότης προτείνει αντί για μισθό (ή ένα συμβολικό) την πληρωμή με πουρμπουάρ! Η μανία τους για λίγο παραπάνω χρήμα τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την ανάγκη μας για μια άλλη κοινωνία. Διαβάστε το κείμενο.

Πελάτες εστιατορίων ζητούν νόμους για να γνωρίζουν ποιος παίρνει τελικά το φιλοδώρημα: Περισσότεροι από τους μισούς επιθυμούν νομοθεσία που θα ξεκαθαρίσει ποιος παίρνει τα χρήματα.

Σύμφωνα με μια χθεσινή έρευνα, σύγχυση επικρατεί στην πλειονότητα των πελατών εστιατορίων σχετικά με τους κανόνες για το φιλοδώρημα και νέοι νόμοι απαιτούνται  για το που θα έπρεπε να πηγαίνουν τα χρήματα του φιλοδωρήματος.

Περισσότεροι από τους μισούς νιώθουν ντροπή την ώρα του φιλοδωρήματος γιατί δεν γνωρίζουν εάν το φιλοδώρημα θα πάει στον σερβιτόρο ή στο υπόλοιπο προσωπικό, ή εάν η διεύθυνση του εστιατορίου θα το πάρει.

O βαθμός της δυσαρέσκειας των πελατών σχετικά με τους κανονισμούς για το φιλοδώρημα αποκαλύφθηκε σε μια έρευνα που διεξήχθη από το ΑΑ Hoteland Hospitality services( υπηρεσίες φιλοξενίας) η οποία υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος παίρνει τα χρήματα δεν είναι η μόνη ανησυχία, με το ποσό του φιλοδωρήματος και το πως να χρησιμοποιήσουν  το μηχάνημα της πιστωτικής κάρτας για να δώσουν το φιλοδώρημα να μπερδεύει επίσης τους πελάτες.

Παραπάνω από τους μισούς πελάτες μάλιστα, επιθυμούν νομοθεσία ή κάποιου είδους ρύθμιση, σύμφωνα με την έρευνα, για να ξεκαθαριστεί που θα πρέπει να πηγαίνει το φιλοδώρημα.

Τα ευρήματα αυτά ακολουθούν του απόηχου μιας σειράς ντροπιαστικών περιστατικών στα οποία οι ιδιοκτήτες εστιατορίων  παίρνουν τα φιλοδωρήματα μαζί με το συνολικό ποσό και δεν δίνουν όλο ή τουλάχιστον κάποιο μέρος των χρημάτων στο προσωπικό.

Ένα σωματείο κατηγόρησε τα Harrods ότι παρακρατούν το μεγαλύτερο ποσό από τα φιλοδωρήματα στις 16 καφετέριες και εστιατόρια και τα χρήματα πηγαίνουν στην επιχείρηση. Ο Michel Roux Jr, διάσημος εστιάτορας, αναγνώρισε πριν τα Χριστούγεννα το γεγονός ότι το προσωπικό δεν λαμβάνει το 13 % για την χρέωση υπηρεσιών στο εστιατόριο του (LeGavroche) που έχει λάβει αστέρι Michelin για το προσωπικό του, στο οποίο ένα γεύμα κοστίζει παραπάνω από 200 λίρες.

Μια πλειάδα αλυσίδων, συμπεριλαμβανομένων των Pizza Express, Strada, Zizzi, AskItalian και Giraffe έχουν κατηγορηθεί ότι κρατούν όλη ή μερική από την χρέωση υπηρεσιών ή τα φιλοδωρήματα  χωρίς να δίνουν στο προσωπικό.

Πέρυσι η κυβέρνηση διεξήγαγε μια σύσκεψη σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρχουν νομικά εφαρμόσιμοι κανόνες για το φιλοδώρημα, και εαν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για να αποσπάσουν το ποσό του φιλοδωρήματος από τους σερβιτόρους, για παράδειγμα αναγκάζοντας τους να πληρώνουν ένα ποσό βασισμένο στον αριθμό των γευμάτων που πούλησαν κατά την διάρκεια της βάρδιας τους, θα πρέπει να απαγορευτούν.

Η σύσκεψη, την οποία ξεκίνησε ο πρώην Υπουργός Εργασίας Sajid Javid, τερματίστηκε τον προηγούμενο Ιούνιο. Ο κος  Javid αντικαταστάθηκε από τον Greg Clark κατά την διάρκεια του ανασχηματισμού ο οποίος ακολούθησε με την άφιξη της Theresa May στην Downing Street και τίποτα νεότερο δεν έχει ακουστεί για την ρύθμιση του φιλοδωρήματος.

Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Caterer, έγινε διαδικτυακά και ερωτήθηκαν πάνω από 20.000 πελάτες εστιατορίων.Σύμφωνα με την έρευνα πάνω από το 50 % νιώθουν άβολα με το φιλοδώρημα καθώς ανησυχούν που θα καταλήξουν τα χρήματα.

1 στους 3 πελάτες δεν ξέρει τι να αφήσει και οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να αφήσουν φιλοδώρημα εξαιτίας αυτού του λόγου.Στις ηλικίες άνω των 55, τα 3 τέταρτα είναι αβέβαιοι εάν θα χρησιμοποιήσουν το μηχάνημα για τις πιστωτικές κάρτες για να δώσουν φιλοδώρημα.

4 στα 5 εστιατόρια θα ήταν ευχαριστημένα με την ύπαρξη κανόνων το οποίο σημαίνει ότι τα φιλοδωρήματα πρέπει να μοιράζονται με το προσωπικό.

Η Caroline Walford της ΑΑ Hotel και Hospitality Services λέει : ‘ Το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό και ενώ δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση να αφήσει κανείς φιλοδώρημα, η έρευνα μας φέρνει στο φως ένα κοινωνικό δίλημμα το οποίο επηρεάζει την πλειονότητα των Βρετανών πελατών εστιατορίων.

‘Ίσως αυτή η δημοσκόπηση δείχνει μια εμμένουσα Βρετανική ντροπή σχετικά με τα χρήματα ή ίσως ήρθε η στιγμή για περισσότερη διαφάνεια τόσο για τους καταναλωτές  και για την βιομηχανία εστίασης.

Όπως προσθέτει η κα Walford «πάντα ενθαρρύνουμε τους πελάτες να ρωτούν εάν η χρέωση υπηρεσιών συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό στο τέλος του γεύματος. Αν δεν συμπεριλαμβάνεται, ένα τυπικό φιλοδώρημα συνήθως είναι ένα 10 % του συνόλου.

Όμως αυτό το ποσό είναι προαιρετικό και εάν η εξυπηρέτηση ή η εμπειρία σας στο εστιατόριο ήταν άριστη ή ασυνήθιστα απογοητευτική  το ποσό που θα αφήσετε μπορεί να αντιπροσωπεύει την εμπειρία σας.

Ένας εκπρόσωπος του τμήματος  Επιχειρήσεων και βιομηχανικής στρατηγικής δήλωσε ότι οι απαντήσεις της σύσκεψης είναι ακόμα υπό σκέψη και η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εν ευθέτω χρόνω.

Υ.Γ  Ο τίτλος είναι του επιμελητή

Δημοσιεύτηκε στις 10/01/2017 στο dailymail.co.uk

hitandrun

πηγή: reworkers.gr