Ατραπός: Ανακοίνωση για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε μέλος της συλλογικότητάς μας

Την Πέμπτη 19/1, μέλος της συλλογικότητάς μας τραμπουκίστηκε την ώρα που σχόλαγε από τη δουλειά της, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, από έναν τύπο που δηλώνει φίλος γνωστού εχθρού του κινήματος της Πάτρας (ο δεύτερος, λόγω των επανειλημμένων τραμπουκισμών, επιθέσεων σε συντρόφους και κινηματικούς χώρους της πόλης, αντιμετωπίστηκε από το κίνημα και αναγκάστηκε να φύγει από την Πάτρα κακήν κακώς) και που προφανώς έχει βαλθεί να αποκαταστήσει το όνομα του φίλου του και να τον βγάλει λάδι.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η επίθεση στη συντρόφισσα, η οποία περπατούσε σε δρόμο που χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά για να φύγει από τη δουλειά της. Ο συγκεκριμένος έτυχε να βρίσκεται στην είσοδο ενός μαγαζιού και όταν πέρασε η συντρόφισσα άρχισε να την στολίζει με διάφορα σεξιστικά κοσμητικά επίθετα προσπαθώντας να την εξευτελίσει στους περαστικούς και στη γειτονιά, ισχυριζόμενος ότι θα χρησιμοποιήσει τα, κατά τα λεγόμενά του, θαυμαστά ανατομικά του προσόντα. Η συντρόφισσα στάθηκε να αντιμετωπίσει την επίθεση και του απάντησε αναλόγως. Όταν μάλιστα απείλησε ότι θα τη χτυπήσει, του είπε να κάνει όπως νομίζει, αλλά του επισήμανε ότι πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κίνησής του, οπότε εκείνος το σκέφτηκε καλύτερα και συνέχισε να φωνάζει για τον “αδικοτσακισμένο” φίλο του, στοχοποιώντας τη συντρόφισσα για την πολιτική της ταυτότητα και δράση και στέλνοντας μηνύματα στους αναρχικούς γενικά.

Μετά από λίγο πετάχτηκε από το μαγαζί ένας άλλος τύπος αλλόφρων (τον οποίο η συντρόφισσα δεν γνώριζε) και άρχισε να φωνάζει αντίστοιχα κοσμητικά, λέγοντας ότι οι γκόμενες έχουμε μεγάλη γλώσσα και ότι θα φάμε ξύλο όλες (;) και ότι αυτός, με τη σειρά του προικισμένος ανατομικά από τη μητέρα φύση, θα μας κανονίσει. Στη συνέχεια ο αγανακτισμένος άγνωστος έφτυσε τη συντρόφισσα και τη βούτηξε από το λαιμό απειλώντας την ευθέως αυτήν και όλες τις γυναίκες γενικώς. Κάπου στα ενδιάμεσα εμφανίστηκε και τρίτο (άγνωστο πάλι) πρόσωπο, και άρχισε να βρίζει και αυτός. Παρόλα αυτά, ο ένας (ο πρώτος) υπερασπιζόταν τον γνωστό τραμπούκο φίλο του, ενώ οι άλλοι μυρίστηκαν πέσιμο σε γυναίκα και έσπευσαν.

Η συγκεκριμένη επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό (αν και, επειδή αυτή τη φορά θύμα τραμπουκισμού ήταν γυναίκα, εκδηλώθηκε με χυδαίες βρισιές που αποσκοπούσαν σε έναν δημόσιο εξευτελισμό όλο σεξουαλικά υπονοούμενα).  Συνδέεται με άλλες που έχουν δεχτεί σύντροφοι στην πόλη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όλες τις αντιλαμβανόμαστε ως επιθέσεις στο κομμάτι του αναρχικού χώρου που επέλεξε να κρατήσει πολιτική στάση αποστασιοποίησης και αντεπίθεσης ενάντια σε συγκεκριμένα πρόσωπα, εκπροσώπους μιας αντίληψης που παρασιτεί στο περιθώριο του αναρχικού χώρου, τα οποία δημιουργούσαν συνεχώς και σκόπιμα σημαντικά προβλήματα σε διαδικασίες, υποδομές και πολιτικές σχέσεις στην πόλη.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, που η επίθεση κράτους και κεφαλαίου είναι σαρωτική, η αναπαραγωγή της βίας του συστήματος, με όρους επιβολής, τραμπουκισμών, σεξιστικών και μάτσο συμπεριφορών, είναι όχι μόνο απότοκο της συστημικής βίας αλλά και δεκανίκι της. Είναι μια συνθήκη την οποία δεν μπορείς να παρακάμψεις, αλλά καλείσαι να την αντιμετωπίσεις, διότι στέκεται εμπόδιο στο δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση.
Δεν θα ανεχτούμε κανέναν τραμπουκισμό από κανέναν. Όλοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβάλουν τον νόμο της ζούγκλας στην καθημερινότητά μας, θα μας βρουν απέναντί τους. Εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε ανοιχτά και δημόσια (και ως αναρχική συλλογικότητα Ατραπός πλέον) την αντίθεσή μας με άτομα που στο παρελθόν κινήθηκαν επιθετικά ενάντια σε συντρόφους/ισσες, κινηματικές διαδικασίες και κινηματικούς χώρους. Αν το τίμημα γι’ αυτή μας την επιλογή είναι ότι φίλοι τους μας εκδικούνται στο όνομά τους, δηλώνουμε ότι δεν αλλάζουμε γνώμη ούτε σκοπεύουμε να λουφάξουμε από τους εκφοβισμούς τους. Όσοι κάνουν πλάτες στους εχθρούς του κινήματος θα έχουν αργά ή γρήγορα την ίδια μοίρα με αυτούς: Ο κόσμος του αγώνα θα περάσει από πάνω τους.
Έχουμε επιλέξει πολύ συνειδητά να αγωνιζόμαστε συλλογικά για την κοινωνία που οραματιζόμαστε, μια κοινωνία αυτοδιευθυνόμενη όπου δεν θα υπάρχει καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, όπου οι άνθρωποι θα ζουν χωρίς να προσπαθούν να θάψουν ο ένας τον άλλον και όπου η συλλογική και συντροφική ζωή θα είναι βασικές αξίες. Αυτές οι αξίες υπάρχουν ανάμεσα στους αναρχικούς και θα τις υπερασπιστούμε χωρίς να κάνουμε πίσω μπροστά σε κανέναν κανίβαλο.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και η πυξίδα μας στο πολιτικό μονοπάτι που έχουμε επιλέξει.

αναρχική συλλογικότητα Ατραπός

Πάτρα, 23/1/2017