“Queer Ντεκαπάζ & Σύντροφ@”, “Πρωτοβουλία για ενα Aυτοοργανωμένο Pride των αναγκών και επιθυμιών μας” και ατομικοτήτες για την δράση κατά της συμμετοχής της “Δράσης Αστυνομικών Ενάντια στο Ρατσισμό” στο Athens Pride 2017

Ανακοίνωση (συντονιστικής) πρωτοβουλίας “Queer Ντεκαπάζ & Σύντροφ@”, “Πρωτοβουλίας για ενα Aυτοοργανωμένο Pride των αναγκών και επιθυμιών μας” και ατομικοτήτων σχετικά με την συναποφασισμένη ομόφωνα δράση κατά της συμμετοχής της “Δράσης Αστυνομικών Ενάντια στο Ρατσισμό” στο Athens Pride 2017

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες και ατομικότητες αναγνωρίζουμε πως το Αthens Ρride (AP) είναι η μοναδική αθηναϊκή οργάνωση που επιτρέπει στη λοατκια+ κοινότητα να συγκεντρωθεί σε ασφαλή δημόσιο χώρο και αυτό κάνει προφανές γιατί επιλέξαμε να δράσουμε στο ΑΡ παρότι πολιτικά δεν το στηρίζουμε.

Από την έναρξη του ΑΡ βρισκόμασταν στο περιβάλλοντα χώρο της οργάνωσης μοιράζοντας έντυπο υλικό. Μια ώρα πριν την πορεία συγκεντρωθήκαμε στην αρχή της Ερμού οπού ξεδιπλώσαμε δυο πανό, ώστε να γίνουμε ορατά σε συντροφικά υποκείμενα. Όταν δόθηκε το κάλεσμα για την πορεία, γύρω στα 100 άτομα κινηθήκαμε για να σταματήσουμε το μπλοκ των μπάτσων και να απαιτήσουμε να αποχωρήσουν από την πορεία ή εάν θέλουν να συνεχίσουν, να το κάνουν ως ατομικότητες (χωρίς τα μπλουζάκια που δήλωναν την αστυνομική τους ταυτότητα) κάτι με το οποίο διαφώνησαν. Όταν βρισκόμασταν απέναντι από τους μπάτσους είχαμε έντονο διάλογο μαζί τους χωρίς καμιά σωματική επαφή και καμιά θέληση από μέρους μας για συμπλοκή. Η δράση ήταν ομόφωνα αποφασισμένη να είναι ειρηνική. Από ό,τι φαίνεται όμως μονάχα η παρουσία μας ήταν αρκετή ώστε να ωθήσει το μπλοκ της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , ηγούμενο από κυβερνητικά στελέχη να περικυκλώσει το μπλοκ των μπάτσων για να τους «προστατεύσει» από εμάς από ένα μπλοκ που δεν είχε καν περιφρούρηση. Εκφράστηκαν απέναντι μας και κυρίως στα θηλυκά, non-binary και trans άτομα με σεξιστικό υβριστικό λόγο άλλα και με σωματική βία. Μας έσπρωξαν, πέταξαν κάτω και κλώτσησαν σύντροφ@, απείλησαν συντρόφισσα και μας τράβηξαν τα πανό, ενώ οι μπάτσοι και μερικοί εθελοντές του AP που βρέθηκαν μπροστά στο γεγονός μας επιτέθηκαν λεκτικά με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς. Να σημειώσουμε εδώ οτι ανάμεσα σε αυτά τα άτομα αναγνωρίσαμε και πολλά που έχουν και στο παρελθόν προβεί σε μισογυνιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Υπάρχει και βίντεο το οποίο αποδεικνύει ποιοι άσκησαν βία. Απαιτούσαν να τους αφήσουμε να περάσουν. Φυσικά και δεν κάναμε πίσω έως ότου καταφέραμε να εκδιώξουμε το (φιλο)κυβερνητικό μπλοκ που είχε αφομοιώσει και αυτό των μπάτσων. Κατόπιν βρεθήκαμε στην κεφαλή της πορείας και διαλυθήκαμε στο Σύνταγμα.

Τα παραπάνω γεγονότα έχουν διαστρεβλωθεί σε γελοίο βαθμό τις μέρες που ακολούθησαν το ΑΡ. Από την άλλη μεριά άλλα γεγονότα όπως η επίθεση νεοναζί και τα τρικάκια που πέταξαν επιμελώς έμειναν στην αφάνεια μέχρι να αφαιμαχθεί πολιτικά η ένταση με τους μπατσους. Τα αντανακλαστικά της συστημικής προπαγάνδας είναι γρήγορα και αποτελεσματικά και αυτήν τη φορά εκφραστές ήταν λοατκια+, και όχι μόνο, οργανώσεις και ΜΜΕ που καταδίκασαν τη συγκεκριμένη δράση και την έθαψαν πολιτικά. Οι Athens Pride, Color Youth, lgbtq ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εφημερίδα των Συντακτών, Lifo, Antivirus είναι μόνο μερικά παραδείγματα φορέων και μέσων που έσπευσαν να ακολουθήσουν την εντολή της “Δράσης Αστυνομικών Ενάντια στο Ρατσισμό”:
«Αύριο οφείλουν όλες οι ΛΟΑΔ+ συλλογικότητες να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης εναντίον αυτών των εκατό- διακοσίων ρατσιστών και μπαχαλοφασιστών που μπήκαν εμπόδιο σε εμάς τους 30 αστυνομικούς, εμπόδιο και σε ΛΟΑΔ+ αστυνομικούς, ώστε να μη συμμετέχουμε στη πορεία. ΟΛΕΣ. Δεν υπάρχει ρατσιστική βία στην οποία να υπάρχει ανοχή.»

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από ένα μηχανισμό που εξ ορισμού βασίζεται στην καταπίεσή και το ρατσισμό. Που προστατεύει το κράτος και το κεφάλαιο έναντι των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων . Είναι θράσος πολιτικό υποκείμενα που επέλεξαν να υπηρετούν αυτόν το μηχανισμό να μας κατηγορούν για φασισμό και ρατσισμό και τους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς. Άλλωστε τα γεγονότα καταδεικνύουν ποιοι είναι φασίστες αφού πρόσφυγ@, λοατκια+, έγκλειστ@, σεξεργάτ@, αναρχικ@, κομμουνιστ@, ρομά, χρήστ@ ατομα κλπ είναι μόνιμα στο στόχαστρο της αστυνομίας. Και πάντα θα είναι γιατί η αστική δημοκρατία που υπηρετεί η αστυνομία λειτουργεί ομαλά μόνο με καταπιεσμεν@. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν οι λοατκια+ μπάτσοι κατέβαιναν στη πορεία ως ατομικότητες που νιώθουν υπερηφάνεια για την λοατκια+ ταυτότητα τους, αλλά όχι με ρούχα που θυμίζουν στολή και πανό με εθνικιστική εικονογραφία που υποδηλώνει ταυτόχρονη υπερηφάνεια για τη μπατσική τους ιδιότητα. Είναι ξέπλυμα, προσβολή προς τις ομάδες που είμαστε αλληλέγγυα, της ιστορίας μας, των εξεγέρσεων του Stonewall κατά της αστυνομικής βίας μα πάνω από όλα είναι η επικύρωση της πλήρους αποπολιτικοποίησης του ΑΡ (που έχει καταντήσει να είναι υποστήριξη του αστικού κράτους και της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.) και μια προσπάθεια να τοποθετηθεί στη δημόσια σφαίρα διαλόγου ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, μια νεοφιλελέ αβασιμότητα που ενστερνίζεται και η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στον απόηχο της έντασης που τα στελέχη του προκάλεσαν, έσπευσαν, μέσω συστημικών Μ.Μ.Ε. και φιλοκυβερνητικών λοατκια+ γνωστών στην κοινότητα, να καταδικάσουν τη βία από που και αν προέρχεται και ας είναι οι ίδιοι που άσκησαν τη βία. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία με τον χαρακτηριστικό τους αριβισμό για να αποδείξουν πόσο ανθρωπιστές και υπέρμαχοι της ελευθερίας είναι ξεχνώντας πως οι πολίτικες τους δεν ξεπλένονται άπλα με ροζ νεράκι. Τα ανθρωπινά δικαιώματα υποστηρίζονται καθολικά και όχι μερικά. Τα μνημόνια, η φτωχοποίηση, η προσφυγική κρίση, ο πόλεμος ενάντια στις καταλήψεις, η φασιστική βία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός δεν ξεπλένονται με μια συμμετοχή στο Αthens Ρride. Τα συνεχή πισωγυρίσματα της κυβέρνησης ως προς τα δικαιώματα που διεκδικούμε και τα κουτσουρεμένα νομοσχέδια που μας παρέχουν νομική προστασία είναι απόδειξη πως δεν τους αφορούν τα δικαιώματα πάρα μόνο εργαλειακά. Δεν έχουμε εκπλαγεί στο ελάχιστο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το κράτος και όσοι το εξυπηρετούν μας θεωρούν εχθρούς τους και τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Για αυτό δεν μετανιώνουμε για τη δράση μας. Αντιθέτως, τη στηρίζουμε με το να θεωρούμε συλλογική μας νίκη την εκδίωξη των οργανωμένων λοαδ+ μπάτσων από το ΑΡ και του (φιλο)κυβερνητικού μπλοκ. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε περήφαν@ που καταφέραμε να συσπειρωθούμε με σύντροφ@, πρωτοβουλίες και ομάδες . Δεν μπορούμε παρά να απαντάμε δυναμικά σε κάθε συστημική καταπίεση συνεχίζοντας στον απόηχο της εξέγερσης του Stonewall.

Θεωρούμε χρέος μας απέναντι σε κάθε αλληλέγγυ@ να συνεχίσουμε τις δράσεις και τις διεργασίες μας μέσω ανοιχτών συνελεύσεων, ώστε να καταφέρουμε να συνδιαμορφώσουμε ολ@ μαζί ένα αυτοοργανωμένο pride των επιθυμιών και των αναγκών μας.

Στέλνουμε μαχητικούς χαιρετισμούς στα αγωνιστά στην Washington που απηύθυναν όμοια πολιτική κριτική με τη δική μας και διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία μπάτσων και εταιρειών στο Capital Pride την ίδια μέρα με εμάς και στα αγωνιστά στο Τoronto που κατάφεραν την επίσημη απαγόρευση της συμμετοχής των μπάτσων με στολή στο Pride Toronto.

Στέλνουμε μαχητικούς χαιρετισμούς και στα άτομα από άλλα μέρη στο εξωτερικό που δεν μπορούν να εκφραστούν, να παρέμβουν και να αγωνιστούν εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής που δέχονται.

Καλούμε το Σαββατο 17/6 στις 18.00 στο Πολυτεχνείο στο κτήριο Γκίνη σε ανοιχτή συζήτηση με την Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας
Καλούμε την Παρασκευή 23/6 στις 20.00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου σε ανοιχτή συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ «Stonewall Uprising» από την ομάδα Queer Ντεκαπάζ.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Queer Ντεκαπάζ & Σύντροφ@»
«Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας»

[Η «Queer Ντεκαπάζ» είμαστε μια queer φεμινιστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι με ένα κείμενο κριτικής στο Athens Pride από μια non binary οπτική και η «Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας» είμαστε μια ανοιχτή πρωτοβουλία από λοατκια+ άτομα από διάφορες ομάδες και χώρους μαζί με σύντροφα και αλληλέγγυα για την δημιουργία ενός διαθεματικού και μαχητικού Pride.]

το τρικάκι που μοιραζόταν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης:

trikaki pride

***

pinkwash