Για τις δολοφονίες των νεκρών της τάξης μας οφείλουμε μίσος ταξικό

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Μπορείς να τον μαχαιρώσεις στην κοιλιά, να του αρπάξεις το ψωμί απ’ το στόμα, να μην τον γιατρέψεις από την ασθένεια που πάσχει, να τον βάλεις σε μια άθλια κατοικία, να τον εξοντώσεις βάζοντάς τον να δουλεύει μέχρι θανάτου, να τον οδηγήσεις στην αυτοκτονία, να τον στείλεις στον πόλεμο. Λίγοι μόνο απ’αυτούς τους τρόπους είναι απαγορευμένοι στο κράτος μας.»

Bertold Brecht

12 Ιουλίου 2017 – Τέλος στη ζωή της αποφάσισε να βάλει 42χρονη εργαζόμενη στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη», πρώην Αρβανιτίδη, στα Γιαννιτσά, η οποία παρέμεινε απλήρωτη για 15 μήνες, όπως και 1.400 συνάδελφοί της. Ο αρειος παγος θεωρει οτι 15 μήνες που την είχαν αφήσει απλήρωτη, δε συνιστούσε επιβλαβή και αθέμιτη μεταβολή των όρων απασχόλησης της

22 Ιουνίου 2017 – Ενας 36χρονος εργάτης με καταγωγή από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών κοντά στον κόμβο της Ακράτας. Καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι τσιμέντου που μετακινήθηκε κατά λάθος από γερανό σε εργασίες συμπληρωματικής ασφαλτόστρωσης που γίνονται στο συγκεκριμένο τμήμα από την εταιρεία «J&P Αβαξ». Είναι το τρίτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην «Ολυμπία οδό»

11 Ιουλίου 2017 – Ο 23χρονος ντελιβεράς από το καφέ στην Βέικου στο Γαλάτσι σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στην άσφαλτο σε σύγκρουση με αυτοκίνητο.

1 Ιουλίου 2017 – Μια μέρα μετά την λήξη της απεργίας των Ο.Τ.Α.και εν μέσω καύσωνα, 62χρονη υπάλληλος καθαριότητας στο Δήμο Ζωγράφου χάνει τη ζωή της εν ώρα εργασίας. 5 Οκτώβρη 2015 – εργαζόμενος στην καθαριότητα στο Δήμο Μεγαρέων με πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

2 Ιουλίου 2017 – 45χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης τραυματίζεται από ρυμουλκό που αναδιπλώθηκε εν ώρα εργασίας 8 Ιουλίου 2017 – ο 45χρονος αποβιώνει από τον σοβαρό τραυματισμό του εν ώρα εργασίας. Οι ανακοινώσεις κάνουν για άλλη μια φορά λόγο για “θυσία”…

30 Μαΐου 2017 – 28χρονος ντελιβεράς αλυσίδας καφέ στη Λάρισα συγκρούεται με φορτηγό εν ώρα εργασίας και εκπνέει στην άσφαλτο

12 Ιουλίου 2017 – Την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας ζητά Ελλάδα με επίσημο αίτημα επανεξέτασης της προσφυγής των 42 μεταναστών, από την Ευρεία Σύνθεση του ΕΔΑΔ. Η προσφυγή έγινε την τελευταία ημέρα της τρίμηνης προθεσμίας που είχε λάβει (30 Ιουνίου 2017). Η απόφαση του ΕΔΑΔ καταδίκαζε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 4 (παρ. 2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας».

23 Μαρτίου 2017 – Ιδιοκτήτης χωραφιού στην δημοτική κοινότητα Αρχαγγέλου καλεί τον 32χρονο μετανάστη για εργασία με ομοεθνή του. Πράγματι οι δύο Πακιστανοί μετέβησαν εκεί μία ώρα αργότερα και τότε ο ιδιοκτήτης τους έβαλε να ξεφορτώσουν από ένα φορτηγό μεγάλες νάιλον σακούλες με λιπάσματα, διάφορα ξύλα, πλακάκια κ.α. Όταν τελείωσαν τη δουλειά, ο ιδιοκτήτης τους ζήτησε να μεταφέρουν μία τσιμεντένια κυκλική πλάκα η οποία είχε γάντζο στο επάνω μέρος της, από το έδαφος όπου βρισκόταν η πλάκα αυτή ως «καπάκι» στο επάνω μέρος ενός πηγαδιού ύψους 1-1,2 μ. από το έδαφος. Ο 32χρονος εργάτης καταθέτει στη μήνυση του πως η πέτρα ήταν ασήκωτη και αδύνατον να σηκωθεί από τον ίδιο και τον ομοεθνή του, κάτι που είπαν στον ιδιοκτήτη και του ζήτησαν να φέρει μηχάνημα για να το κάνει αυτό. Ο ιδιοκτήτης όμως τους είπε πως πρέπει να το κάνουν, διαφορετικά δεν θα τους δώσει αυτά που τους χρωστάει. Οι εργάτες αρνήθηκαν ξανά και τότε ο ιδιοκτήτης είπε πως γνωρίζει ένα κόλπο για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Έφερε λοιπόν – σύμφωνα με τη μήνυση- κοντά το φορτηγό και μαζί με τους εργάτες έβαλαν στην ανοικτή πόρτα του οχήματος την πέτρα. Στη συνέχεια πλησίασε με το φορτηγό στο πηγάδι και μαζί με τους δύο εργάτες προσπάθησαν να την «τσουλήσουν» στο επάνω μέρος του πηγαδιού. Στην προσπάθεια τους αυτής, η πέτρα πλάκωσε το αριστερό χέρι του 32χρονου Πακιστανού, συνθλίβοντας το, ενώ το αίμα έρεε τριγύρω. Ο εργάτης καταγγέλλει πως τότε ο ιδιοκτήτης του χωραφιού, αντί να τον βάλει στο αυτοκίνητο και να τον πάει στο νοσοκομείο, τους έδωσε 300 ευρώ αντί 250 ευρώ που τους όφειλε και είπε στον ομοεθνή του «πάρτον και φύγε τώρα αμέσως και να μην σας ξαναδώ».

Μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν πρόσφατα δύο εργατικά ατυχήματα στο Ηράκλειο Κρήτης, με θύματα έναν δικυκλιστή εταιρείας διανομής πάγου και έναν εργάτη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης. Στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, μόνο μέσα στον Ιούνιο, έχουν ήδη σημειωθεί δύο νέα περιστατικά, με τραυματίες εργολαβικούς εργάτες σε ΑΗΣ Μελίτης και Πτολεμαΐδας. Στην Αττική, στο μέταλλο, υπήρξαν άλλα δύο κρούσματα, στην Προμετάλ και στη Ζώνη Περάματος. Για να μη θυμίσουμε τα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα σε Έβερεστ, Μικέλ και τόσες άλλες «γνωστές» και «άγνωστες» εταιρείες.

11-07-2017 – στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας (ΒΕΕ) των ΕΛΠΕ συνέβη ένα ακόμα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα δύο εργαζόμενοι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ο ένας εκ των δύο με ελαφριά εγκαύματα όπως αποδείχθηκε, και ο δεύτερος με αναπνευστικά προβλήματα

25 Μάη 2017 – Οι τρεις εργάτες νοσηλεύονται με εγκαύματα μετά από ανάφλεξη στην εταιρεία υγραερίου «TOP GAS». Οι τρεις εργαζόμενοι, ηλικίας 33, 40 και 27 ετών, διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ με εγκαύματα στο «Αττικό» Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, οι δύο διασωληνώθηκαν άμεσα, καθώς φέρουν εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού, στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Ο ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, ενώ για τον δεύτερο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναζητούνταν κρεβάτι σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου. Ο τρίτος εργαζόμενος είχε πιο ελαφρά τραύματα και παρέμεινε στο τμήμα βραχείας νοσηλείας για παρακολούθηση. Την ίδια μέρα τα επείγοντα δημόσιου νοσοκομείου είχαν “κλείσει” μετά την εισαγωγή του Λ. Παπαδήμου.

Οι νεκροί της τάξης μας στον βωμό του κέρδους των αφεντικών είναι αμέτρητοι από την αρχή της κυριαρχίας, από την αρχή της εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ταξικοί θάνατοι δεν γίνονται είδηση της ημέρας γιατί δεν αφορούν εφοπλιστές, διάσημες τηλεπερσόνες ή πολιτικούς υπηρέτες του κράτους. Δεν προσφέρουν θέαμα για κατανάλωση, είναι θλιβεροί, είναι αυτοί οι θάνατοι που δεν θες να μαθαίνεις, δεν θες να ακούς γιατί σου χαλάνε την διάθεση. Αυτοί οι θάνατοι σου κόβουν την όρεξη καθώς τρως μπροστά στην οθόνη. Σου χαλάνε την διάθεση γιατί ξέρεις ότι πρέπει να σκεφτείς ποια είναι η αιτία αυτών των δολοφονιών. Πρέπει να αναγνωρίσεις τον δολοφόνο κι εσύ ως τώρα κατάφερες να αποφεύγεις να τον κοιτάξεις κατάματα γιατί έτσι θα ζεις χωρίς προβλήματα ή μάλλον χωρίς “μπλεξίματα”.

Για μας αυτοί οι θάνατοι δεν χρειάζονται επιμνημόσυνες δεήσεις και δεν μας προκαλούν άλλα δάκρυα. Μόνο μίσος. Μίσος ταξικό. Το οφείλουμε στους νεκρούς της τάξης μας και σε εμάς τις ίδιες και τους ίδιους.

Vectrum

(με πληροφορίες από iforinterview, provo και ειδησεογραφικά)