[Βόλος] Ακόμη ένας βιαστής άντρας καθημερινός και καλός πολίτης

Posted by:

Έχει μίνι μάρκετ που λειτουργεί και ως μανάβικο. Μπακάλικο το λένε στη γειτονιά. Εκεί μαζεύονται όλα τα πιτσιρίκια της γειτονιάς για να πάρουν παγωτά, τσίχλες και τυχερή σακούλα. Είναι 55 χρονών παντρεμένος με ένα παιδί. Είναι ντόπιος. Χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τέλειο προφιλ ενός σύγχρονου έλληνα νοικοκυραίου. Είναι βιαστής. Αναφέρεται σε μμε ως εύπορος επιχειρηματίας που ασελγούσε σε βάρος 15χρονης. Ακόμη ένας καθημερινός άντρας βιαστής. Όχι μεμονωμένη περίπτωση, όχι δράκος, βιαστής. Οι βιαστές είναι πάντα “καλά” παιδιά. Μπακάληδες, καθηγητές, εργολάβοι, επιχειρηματίες, γιοι φαρμακοποιών, δικηγόρων, γιατρών, είναι θείοι, γνωστοί, γκόμενοι, αφεντικά, πατέρες, παππούδες, γείτονες, συνάδελφοι, φίλοι. Έτσι είναι σε κάθε περιοχή, έτσι είναι κάθε βιαστής. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ή μεμονωμένο περιστατικό, είναι άντρες καθημερινοί και ζουν δίπλα μας και ζούμε ανάμεσά τους.

Ο βιαστής μπακάλης στην περιοχή αγ. Νεκταρίου Ν. Ιωνίας Βόλου επί χρόνια στήριζε οικονομικά γυναίκα με 6 παιδιά και σε αντάλαγμα βίαζε με την συναίνεσή της τις κόρες της. Ο βιαστής πλήρωνε νοίκια, αγόραζε κινητά και διάφορα δώρα στα παιδιά, όπως και τρόφιμα για να ενισχύει την 40χρονη άνεργη μητέρα. Την περασμένη Παρασκευή την 15χρονη από τα 6 παιδιά την πήρε μαζί του στην Κέρκυρα για “διακοπές” σε ξενοδοχείο στο Κανόνι και την παρουσίασε ως κόρη του ή ως ανηψιά του ανάλογα το κοινό. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου άκουσαν τις φωνές της 15χρονης στο δωμάτιο όταν αντέδρασε στην επίθεση του βιαστή και ειδοποίησαν την αστυνομία. Ο βιαστής καταλαβαίνοντας πως έρχονται μπλεξίματα πήρε την 15χρονη και επιχείρησε να φύγουν από το νησί όπου και συνελήφθη στο λιμάνι. Ταυτόχρονα συνελήφθη και η μητέρα στο Βόλο για εγκατάλειψη ανηλίκου και μεταφέρθηκε για να απολογηθεί στην Κέρκυρα. Σήμερα απολογούνται και οι δυο. Η μητέρα ενώ αρχικά δήλωσε πως με την συγκατάθεσή της η 15χρονη βρέθηκε στην Κέρκυρα μαζί με τον βιαστή, στην σημερινή της απολογία φάνηκε σοκαρισμένη και δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα. Ξέχασε να στοιχειοθετήσει το γιατί δεν αναζήτησε την 15χρονη που έλειπε εκτός Βόλου τότε…

Ο βιαστής βίαζε και την μεγαλύτερη αδερφή της, που είναι τώρα 18, όταν ήταν 16. Μάλιστα αυτό έγινε γνωστό από δημοσιεύματα βάσει παλαιότερων καταγγελιών που όμως τι; Δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν τον βιαστή; Του έγιναν συστάσεις; Δεν ήταν αρκετές για να σταματήσει η δράση της μητέρας σε βάρος των ζωών των παιδιών; Άγνωστο. Όμως πριν διερρεύσει το όνομα του “εύπορου επιχειρηματία” πολλοί στην περιοχή φάνηκε να καταλάβουν αμέσως σε ποιον αναφέρονται τα πανελλαδικά δημοσιεύματα.

“Σοκαρισμένη” λοιπόν δηλώνει η τοπική κοινωνία για τον βιαστή και για την μητέρα που συναινούσε στο έγκλημα και παρακολουθεί με οργή την εξέλιξη της υπόθεσης. Σε δυο μήνες το πολύ ο βιαστής καλός νοικοκύρης πολίτης θα έχει ξεχαστεί. Δεν είναι δα και κάνας ξένος, νοικοκύρεμένος άνθρωπος είναι. Πότε τελικά δεν σοκάρεται η κοινωνία; Όταν ακούει τις φωνές στο διπλανό σπίτι της κακοποίησης; Όταν συγκαλύπτει βιαστές παιδιών και γυναικών; Όταν σωπαίνει για τους ξυλοδαρμούς πίσω από τους τοίχους; Είναι το σοκ μιας υποκρισίας που οι άμυνες της καταρρέουν όταν αποκαλύπτονται, όταν καταγγέλονται κακοποιητές, όταν η συγκάλυψη δεν πετυχαίνει να προστατεύσει με την συνένοχη σιωπή βιαστές. Όταν δεν πετυχαίνει να στοχοποιήσει θύματα κακοποίησης προκειμένου να αθωωθούν οι θύτες. Σοκαρισμένη ήταν και η τοπική κοινωνία όταν ο καθηγητής Γκιτσάκης έσπασε στο ξύλο φοιτήτρια και δημοσιοποιήθηκε το περιστατικό, αλλά καθόλου σοκαρισμένη που ο ίδιος καθηγητής εξακολουθεί να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακόμη και η σχετικοποίηση σε κάθε περιστατικό έμφυλης βίας που γνωστοποιείται, μοναδικό σκοπό έχει να υποβαθμίσει την ένταση της βίας προκειμένου να ελαφρύνει το προφίλ του θύτη στα “μάτια του κόσμου”.

Δεν είναι πρώτη φορά που μια μητέρα συναινεί στον βιασμό και την κακοποίηση των παιδιών της. Δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιείται βιασμός. Κάθε συνένοχος σε έναν κακοποιητή έχει την ίδια ευθύνη με τον θύτη. Ο καθένας και η καθεμία που σωπαίνει συνένοχα και συγκαλύπτει περιστατικά έμφυλης βίας δεν έχει καμιά διαφορά από τους ίδιους τους δράστες, είτε είναι μάνα, είτε φιλικό, συγγενικό, ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Δεν μας προκαλεί σοκ κανένα περιστατικό βιασμού, ξυλοδαρμού και κακοποίησης. Μας προκαλεί μονάχα οργή.

provo