Dr Sims, ο “πατέρας της γυναικολογίας” που πειραματιζόταν σε σκλάβες χωρίς αναισθησία

Ο J. Marlon Sims θεωρείται ο πατέρας της γυναικολογίας.  

Για την διατέλεση των πειραμάτων του ο Sims το 1800, αγόραζε σκλάβες και τις χρησιμοποιούσε ως πειραματόζωα σε χειρουργικούς πειραματισμούς. Οι συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις του σε αυτές τις γυναίκες γίνονταν χωρίς καμιά χρήση αναισθητικού επείδή επικρατούσε η άποψη πως ‘’οι μαύρες γυναίκες δεν αισθάνονται πόνο’’. 

Ο J. Marlon Sims τιμάται ως ο ‘’πατέρας της σύγχρονης γυναικολογίας’’ και το άγαλμά του βρίσκεται έξω από την Ακαδημία Ιατρικής της Νέας Υόρκης.

 (μετάφραση Vectrum)

“Ο Δρ James Marion Sims ήταν ένας από τους πιο διάσημους γιατρούς της εποχής του, γνωστός ως χειρουργική ιδιοφυΐα και ένας από τους ιδρυτές της γυναικολογικής χειρουργικής. Εργάστηκε για λίγο στο Λάνκαστερ πριν μετακινηθεί για την πρακτική του στην Αλαμπάμα και αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Οι ασθενείς του περιλάμβαναν την αυτοκράτειρα Eugenie της Γαλλίας, σύζυγο του Ναπολέοντα Γ, τη δούκισσα του Χάμιλτον της Σκωτίας και την αυτοκράτειρα της Αυστρίας. Ο κ. Sims διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής ιατρικής ένωσης το 1876,  πρόεδρος του Διεθνούς Ιατρικού Συνεδρίου το 1877, και πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου – Αμερικανική Γυναικολογική Εταιρεία το 1880.”  (  Dr J Marion Sims
The Father of Modern Gynecology
)

Ο Δρ Sims ήταν ο πρώτος ιατρός που είδε πραγματικά τα γεννητικά όργανα των γυναικών του ασθενών. Η ηθική της εποχής επέτρεπε σε έναν γιατρό να ψηλαφίσει μόνο την περιοχή. Ωστόσο, η δουλειά του ξέφυγε όταν εργαζόταν σε σκλάβες γυναίκες. Τις εξέταζε ενώ γονάτιζαν στα τέσσερα επάνω στο χειρουργικό τραπέζι.  Χρησιμοποίησε, σύμφωνα με ορισμένες καταγραφές ένα τροποποιημένο βοηθητικό κόκκαλο για εφαρμογή παπουτσιών στο πέλμα ως κάτοπτρο. Δεν χρησιμοποιούσε αναισθησία στα πειράματά του. Οι περισσότερες από τις ασθενείς που χρησιμοποίησε για τα πειράματά του πέθαναν ανώνυμες. Πολλές από τις οποίες υπέφεραν για εβδομάδες πριν ανακουφιστούν από το θάνατο. Εκείνες που επιβίωσαν εθίστηκαν στα φάρμακα που τους προσέφερε ο Sims για να περιορίζονται οι κραυγές τους από τους πόνους στο ελάχιστο. Οι σκλάβες γυναίκες της εποχής δεν άφησαν κανένα γραπτό ιστορικό των βασανιστηρίων τους, αφού η ανάγνωση ή η γραφή τιμωρούνταν με θάνατο για κάθε νέγρο σκλάβο.

Μία από τις ασθενείς του, η σκλάβα Anarcha, υποβλήθηκε σε 34 πειραματικές επεμβάσεις στο τραπέζι του Sims. Δύο άλλες σκλάβες που αναφέρθηκαν στη βιογραφία του ήταν η Lucy και η Betsy.” (  Dr J Marion Sims
The Father of Modern Gynecology
)

Σήμερα η Anarcha “τιμάται” ως μητέρα της γυναικολογίας για την προσφορά της…

Ήταν μία από τα 75 σκλαβωμένα άτομα που δούλευαν στη φυτεία Wescott, ακριβώς στα περίχωρα του Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.

Η Anarcha πήγε να εργαστεί μια μέρα. Τρεις ημέρες αργότερα, ήταν ακόμα στην δουλειά όταν ο Sims κλήθηκε να βοηθήσει στον τοκετό. Γράφει στην αυτοβιογραφία του ότι χρησιμοποίησε λαβίδες για το κεφάλι του εμβρύου, αλλά ότι πραγματικά δεν ήξερε τι έκανε καθώς είχε πολύ μικρή εμπειρία από την διαδικασία. Δεν γνωρίζουμε αν το μωρό επέζησε. Γνωρίζουμε ότι η μητέρα απέκτησε ακράτεια από την γέννα.

Λίγες μέρες αργότερα, ο ιδιοκτήτης της φυτείας έστειλε την Anarcha στον Dr Sims, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη ζημιά, καθώς δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα κόπρανα ή τα ούρα της, γεγονός που μείωνε σημαντικά την αξία της ως κινητή περιουσία.

Ο Sims δέχτηκε απρόθυμα την ασθενή. Την έβαλε επάνω στο τραπέζι εξέτασης, στα τέσσερα, και χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο κουτάλι για να επεκτείνει τα τοιχώματα του κόλπου της, απελευθέρωσε τυχαία την πίεση που κράταγε τη μήτρα της σε λάθος θέση. Η Anarcha αισθάνθηκε άμεση ανακούφιση καθώς η αλλαγή της πίεσης του αέρα βοήθησε τη μήτρα της να μεταφερθεί στη σωστή της θέση.

Μέσα από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της, η Anarcha έγινε το πειραματόζωο του Dr Sims. Υποβλήθηκε σε πολλά χειρουργικά πειράματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο τραπέζι του Sims χωρίς αναισθησία. Ήταν κοινώς αποδεκτό ότι οι Αφροαμερικανοί είχαν υψηλότερη αντοχή στον πόνο από τους λευκούς…

Το μαιευτικό συρίγγιο* της αποκαταστάθηκε από τον Sims. Ο Sims έγινε έτσι ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς που εμφανιζόταν σε μεγάλο αριθμό γεννήσεων στις φυτείες. Αν και στον Sims έστειλαν πολλές σκλάβες με συρίγγια, γνωρίζουμε από τη βιογραφία του ότι πειραματίστηκε επανειλημμένα στην Anarcha, καθώς και σε δύο άλλες σκλάβες, τις Betsy και Lucy.

Η Anarcha ναρκωνόταν μετά τα πειράματα όχι για να ανακουφιστεί από τους φριχτούς πόνους αλλά για να μην ακούγονται οι κραυγές της. Έχει υπολογιστεί ότι είχε εγχειρηστεί  34 φορές. ” (  Anarcha The Mother of Gynecology)

* Τα μαιευτικά συρίγγια είναι τραυματισμοί στον κόλπο και προκαλούνται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό. Τα συρίγγια αυτά προκαλούν ακράτεια και οι γυναίκες συχνά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις εξουθενωτικές σωματικές επιπτώσεις αλλά επίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ντροπή που νιώθουν.

Μέχρι 65% των γυναικών που πάσχουν από το μαιευτικό συρίγγιο, το αναπτύσσουν στην εφηβική ηλικία και τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους, σωματικά και κοινωνικά.

Το μαιευτικό συρίγγιο είναι το αποτέλεσμα ενός δύσκολου και κοπιώδους τοκετού που διαρκεί πολύ. Δημιουργείται συρίγγιο μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της ουροδόχου κύστης ή με το έντερο. Συχνά συνυπάρχουν και νευρολογικά προβλήματα. Συνήθως το μαιευτικό συρίγγιο συμβαίνει στις έφηβες που τεκνοποιούν και το ποσοστό θανάτου των παιδιών κατά τη γέννηση είναι πολύ μεγάλο. (active reflection)