Για την κατάσταση των Ρομά στη Βουλγαρία σήμερα

Η συνεχιζόμενη δίωξη των Ρομά στη Βουλγαρία φαίνεται να πήρε πρόσφατα μια νέα τροπή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην “επιτροπή μειονοτήτων και ζητημάτων ενσωμάτωσης” της Βουλγαρίας, ορίστηκε ως υπεύθυνος, ένα από τα πιο επιφανή στελέχη του “Πατριωτικού μετώπου” Valeri Simeonov. Από την ανάληψη του πόστου τον Μάιου, πάνω από 400 άτομα από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αριστερό χώρο έστειλαν δημόσια επιστολή με την οποία διαμαρτύρονταν για την ενέργεια της κυβέρνησης. Παρά το κωμικοτραγικό γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό γεγονός αντιμετωπίζεται με “ανθρωπιστικές επιστολές επιφανών” το πρόβλημα παραμένει και είναι σοβαρό.

A Roma couple dances on the roof of a car in order to publicly announce their engagement in the Bulgarian city of Stara Zagora. Every year members of the widely dispersed Kalaidzhi clan have a meeting, called the “Gypsy Bride Market” in order to arrange matches and negotiate bride prices.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι διώξεις Ρομά στη Βουλγαρία έχουν μακρά ιστορία. Οι πορείες, οι διαδηλώσεις αλλά και τα πογκρόμ εναντίων τους είναι συχνό φαινόμενο. Το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες πορείες στη Σόφια από ακροδεξιές οργανώσεις οι οποίες είχαν επιτεθεί ανοιχτά σε περαστικούς Ρομά χωρίς η αστυνομία να παρέμβει. Το πρόβλημα όμως τώρα αποκτά θεσμικό χαρακτήρα. Το πατριωτικό μέτωπο, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από κομμάτια της πατριωτικής βουλγαρικής αριστεράς μαζί με την λαϊκή δεξιά της Βουλγαρίας μετά την συνεχιζόμενη πολιτική κρίση των τελευταίων ετών, είναι ένα κόμμα εθνικιστικού προσανατολισμού γενικότερα, ευρωσκεπτικιστικού χαρακτήρα στην πολιτική του ιδεολογία. Παρόλα αυτά ο Simeonov δεν είναι απλά πατριώτης ή εθνικιστής. Οι δηλώσεις του κατά καιρούς τον τοποθετούν μάλλον ως ανοιχτό υποστηρικτή τακτικών και πολιτικών που θα χαρακτηρίζονταν φασιστικές και εθνοκαθαρσιακές. Όλα αυτά έρχονται μετά από σειρά σκανδάλων που μέλη του πατριωτικού μετώπου ανακαλύπτονται να έχουν φωτογραφίες στους προσωπικούς τους λογαριασμούς με φασιστικούς χαιρετισμούς, φωτογραφίες μπροστά από κελιά στο Buchenwald ή αναφορές στους μουσουλμάνους της χώρας ως “μαϊμούδες”.

Ο Simeonov το 2015, χρονιά κατά την οποία συνέβησαν τα χειρότερα επεισόδια μεταξύ Ρομά και ακροδεξιών Βούλγαρων είχε δηλώσει ότι οι Ρομά είναι “ξεφτιλισμένα, ημιάγρια ανθρωπόμορφα πλάσματα, που απαιτούν μισθό χωρίς δουλειά, να λαμβάνουν επιδόματα υγείας χωρίς να αρρωσταίνουν. Λαμβάνουν στήριξη για παιδιά, και τα παιδιά τους παίζουν με γουρούνια στο δρόμο και οι γυναίκες τους έχουν τα ένστικτά αδέσποτου σκύλου”[1]. Ο Simeonov σήμερα είναι υπεύθυνος ακριβώς για την υπηρεσία που ασχολείται με τους Ρομά και τους Πομάκους της Βουλγαρίας. Σήμερα οι απόψεις του κινούνται στο ίδιο επίπεδο: να “κατασκευάσουμε γκέττο τσιγγάνων τα οποία θα τους κρατούν απομονωμένους και μπορεί στη συνέχεια να προσελκύσουν τουρίστες”[2]. Ο Simeonov δεν είναι μόνος. Μαζί τους, στον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό και προερχόμενος από το φασιστικό κόμμα VMRO ο Angel Dzambazki δήλωσε ότι “η βουλγαρική κοινωνία μέχρι στιγμής έχει μάθει τους τσιγγάνους να μην δουλεύουν και να παραμένουν ατιμώρητοι για παιδοφιλία, ναρκωτικά, πορνεία και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς” και συνεχίζει “νιώθουν άνετα να δολοφονούν βούλγαρους καθημερινά”[3 και 4].

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το ολογάριθμο κίνημα στη Βουλγαρία έχει αναπτύξει σχέσεις με τους Ρομά στη Βάρνα και τη Σόφια και αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις ελάχιστες ομάδες που τους στέκονται αλληλέγγυες.