Coronel Amelio Robles Ávila: ένας τρανς συνταγματάρχης στην Επανάσταση του Μεξικού

Στις 2 Νοεμβρίου 1889 γεννήθηκε η Amelia Robles Ávila.  Το 1924 πήρε το όνομα (Συνταγματάρχης) Coronel Amelio Robles Ávila και έζησε ως τρανς άνδρας. Συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του Μεξικού.

Από πολύ νωρίς ο Amelio έμαθε όχι μόνο να ιππεύει, αλλά και να εξημερώνει και να πιάνει άλογα, όπως και να χειρίζεται τα όπλα.

Συμμετείχε στις επαναστατικές δραστηριότητες και στον ένοπλο αγώνα το 1911.

Μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου του 1911, ο Amelio στάλθηκε στον Κόλπο του Μεξικού με εντολή να πάρει χρήματα από τις πετρελαϊκές εταιρείες για την επανάσταση. Από το 1913 μέχρι τον Νοέμβριο του 1918 διακινούσε όπλα και συμμετείχε στις γραμμές των Ζαπατίστας υπό την καθοδήγηση σημαντικών επαναστατών, όπως οι Jesús H. Salgado, Heliodoro Castillo και Encarnación Díaz. Το 1923, αποσύρθηκε από τις τάξεις του στρατού, αλλά επανήλθε το 1924 και πήρε μέρος στην μάχη Batalla de la Hacienda de Pozuelos, όπου τραυματίστηκε.

Την ίδια χρονιά έλαβε τον τίτλο Συνταγματάρχης (Coronel) Amelio Robles Ávila ή απλά Señor Robles και υιοθέτησε την αρρενωπή εμφάνιση. Φορούσε ανδρικά ρούχα και είχε ανοιχτά σχέσεις με γυναίκες. Η σχέση του με την Ángela Torres διήρκησε δέκα χρόνια και μαζί υιοθέτησαν την Regula Robles Torres .

Έζησε μέχρι την ηλικία των 95 ετών.

Αυτό είναι το αρχείο μας με περιεχόμενο για την επανάσταση του Μεξικού:

Πηγή: https://libcom.org/tags/mexican-revolution

Μετάφραση: Vectrum

Ameliο Robles Ávila