ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ ΜΟΤ (1793-1880): μία από τις πρώτες φεμινίστριες

Lucretia Coffin Mott
(3 Ιανουαρίου 1793 – 11 Νοεμβρίου 1880)

Η Λουκρητία Μότ, υπήρξε μία από τις πρώτες φεμινίστριες, υποστηρίκτρια της κατάργησης της θανατικής ποινής, κοινωνική αναθεωρήτρια και σε όλη της την ζωή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών.

Το πλήρες της όνομα ήταν Λουκρητία Μότ Κόφιν και γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1793 στην πόλη Nantucket, της Μασαχουσέτης σε μία οικογένεια κουακέρων. Ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας. Πήρε την πρώτη της εκπαίδευση σε θρησκευτικό σχολείο και μετέπειτα έγινε δασκάλα. Άρχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών όταν ανακάλυψε ότι οι άντρες συνάδελφοί της πληρώνονταν τα διπλάσια από τις γυναίκες. Στις 10 Απριλίου του 1811 παντρεύεται έναν συνάδελφό της. Το πρώτο τους παιδί πεθαίνει σε ηλικία πέντε ετών.

Μαζί με τον σύζυγό της ανέλαβαν πρωτοβουλίες κατά της δουλείας ενεργοποιούμενοι στην American Anti-Slavery Society, καθώς επίσης και κατά της θανατικής ποινής. Έγινε κήρυκας κατά της δουλείας και προέτρεπε τους υποστηρικτές της να μην χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγονται από εργοδότες που έχουν δούλους, όπως υφάσματα κοτόν, ζάχαρη από κάλαμο κ.α.

Στον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών ήταν από τις πρώτες που μίλησε για τον θεσμό του διαζυγίου, καθώς επίσης και για το δικαίωμα των γυναικών μετά τον χωρισμό ή τον θάνατο του συζύγου, να παίρνουν την επιμέλεια των τέκνων τους (έως τότε η επιμέλεια δινόταν στον πατέρα). Υπερασπίστηκε με θέρμη τις ανύπαντρες μητέρες, καθώς επίσης και τις ομοφυλόφιλες.

Το 1850 γράφει το Discourse on Woman, ένα βιβλίο που περιγράφει τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που υφίστανται οι γυναίκες. Όταν η δουλεία τέθηκε εκτός νόμου το 1865, ενεργοποιήθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των νέγρων, και ειδικότερα στο δικαίωμα στην ψήφο.

Πεθαίνει στις 11 Νοεμβρίου του 1880 στο Άμπιγκτον της Πενσυλβάνια.

***Βιβλιογραφία

 Bacon, Margaret Hope. Valiant Friend: the Life of Lucretia Mott. Walker and Company, 1980.

 Bacon, Margaret Hope. Mothers of Feminism: the Story of Quaker Women in America. Harper & Row, 1986.

 Greene, Dana (editor). Lucretia Mott: Her Complete Speeches and Sermons. The Edwin Mellen Press, 1980.

 Palmer, Beverly Wilson (editor), Selected Letters of Lucretia Coffin Mott. University of Illinois Press, 2002.

από t-zine