Αντιφεμινισμός της Διπλανής Πόρτας

Της Ειρήνης Γεωργή

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. (Εδώ, πιθανώς κυριολεκτικά).

Αλλά επειδή η εικόνα δεν τα λέει όλα, ακολουθούν άλλες χίλιες λέξεις με τις Φυλές Αντιφεμινιστριών που λείπουν από εδώ, σε μια παρωδία αναβίωσης Κωστοπουλικής δημοσιογραφίας.

Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια

Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια νομίζει ότι επειδή αυτή είναι δυνατή και πετυχημένη, δεν χρειαζόμαστε φεμινισμό. Έχει την αυταπάτη ότι μπορεί ατομικά να ξεπεράσει ένα πρόβλημα που είναι συλλογικό και αφορά όλες τις γυναίκες. Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια θεωρεί ότι πρέπει να δείχνει πάντα τη δύναμή της διατηρώντας τη σιωπή της για την ανισότητα και το κεφάλι της ψηλά, από φόβο ότι θα φανεί τρωτή, αγνοώντας ότι το να διεκδικείς δικαιώματα είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.

Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια θεωρεί ότι τα μισογυνιστικά κλισέ και τα σεξιστικά αστεία δεν αφορούν ποτέ την ίδια, γιατί η ίδια δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες -not like other girls- και γι’ αυτό οι άντρες τη σέβονται (αυτήν, συγκεκριμένα) και ο σεξισμός δεν μπορεί να την αγγίξει.

Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια πιστεύει ότι δεν υπάρχει σεξισμός γιατί κι αυτή μπορεί να κάνει τα πράγματα εξίσου καλά με έναν άντρα, αγνοώντας το γεγονός ότι ο άντρας είναι το σημείο αναφοράς και το μέτρο με το οποίο πρέπει να συγκρίνει τον εαυτό της. Που είναι αγνός παρθένος σεξισμός.

Η δυναμική αντιφεμινίστρια μπορεί και να έχει διαβάσει πέντε πράγματα για το φεμινισμό, για να καταλήξει ότι δεν την αφορά. Μπορεί και να δέχεται ότι το να παρουσιάζεται ένας άντρας σαν «κοριτσάκι» είναι σεξισμός κατά των αντρών. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι και η ίδια χρησιμοποιεί τον όρο «κοριτσάκι» προς άλλες γυναίκες, υποτιμητικά, δείχνοντας τον δικό της εσωτερικευμένο μισογυνισμό.

Αγαπητή Δυναμική Αντιφεμινίστρια, χαίρομαι πολύ που έχεις προνόμια, είτε είναι λεφτά ή μόρφωση ή μυαλό. Χαίρομαι που τα καταφέρνεις παρά την πατριαρχία, αλλά μην κάνεις κι ότι δεν την βλέπεις. Ένα έχω να σου πω: κανένα κορίτσι δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια. Σ’ αυτό, δεν είσαι τίποτα μα τίποτα το διαφορετικό.

Lady-ism

«Το να είσαι γυναίκα δεν είναι αρκετό. Να είσαι Lady. Κανείς δε σου οφείλει σεβασμό εξ ορισμού. Πρέπει να δώσεις κάποιο λόγο για να σε σέβονται».

Αυτό λέει στο About της η σελίδα Lady-ism στο fb που έχει χαρακτηριστεί «εκεί που ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός πάει για να πεθάνει». Σύμφωνα με το Lady-ism, οφείλεις να είσαι «Κυρία» -και όχι το ειρωνικό. Να είσαι σεμνή, καθωσπρέπει, διακριτική, δούλα και κυρά, και συγχρόνως όμορφη, κομψή και πάντα χαμογελαστή. Μόνο τότε αξίζεις σεβασμό ως γυναίκα, γιατί σεβασμό στα δικαιώματά σου απλά και μόνο επειδή είσαι ανθρώπινο πλάσμα, δεν δικαιούσαι.

Το Lady-ism είναι η σελίδα-ωδή στους πολλαπλούς, αντιφατικούς, μη-ρεαλιστικούς και προσβλητικούς ρόλους που καλείται να υποδυθεί μια γυναίκα στη «μοντέρνα» μας κοινωνία, σε συνδυασμό με μίσος για όλες όσες παλεύουν για κάτι καλύτερο, για κάτι διαφορετικό.

Η Lady Αντιφεμινίστρια ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να χάσει το «γυναικείο ρόλο», δηλαδή την ευκαιρία να την αγαπήσει κάποιος επειδή θα επιτελεί σωστά τη στερεοτυπική θηλυκότητά της. Απορρίπτει το φεμινισμό γιατί φοβάται ότι θα της στερήσει την αγάπη των αντρών. Θέλει να κρατήσει το γυναικείο ρόλο της και, σαν καλό κορίτσι, να μην παραπονιέται και να μην γκρινιάζει, γιατί ξέρει ότι οι άντρες δεν τα πολυ-σηκώνουν αυτά και η αυτοεκτίμησή της εξαρτάται από την έγκριση και την αποδοχή τους.

Γιατί, εντάξει, καλός ο δυναμισμός και η καριέρα, αλλά να μη λέει και η γειτονιά ότι έμεινες στο ράφι. Η ίδια απολαμβάνει το ρόλο του «ωραίου φύλου» και δεν γκρινιάζει για τις επιταγές της κοινωνίας για την εμφάνισή της, μια και «πώς να το κάνουμε, είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε διαφορετικοί».

Συχνά η Lady Αντιφεμινίστρια τονίζει ότι οι γυναίκες ανήκουν και στον επαγγελματικό στίβο, και στην κουζίνα, και στο κομμωτήριο, και στο κρεβάτι του αντρούλη τους, για το συζυγικό καθήκον. Ύψιστος σκοπός καθεμιάς είναι να γίνει μανούλα και να μεγαλώσει αγοράκια με αυτοκινητάκια και πιστόλια, και κοριτσάκια με κούκλες και κουζινικά, διαιωνίζοντας τα στερεότυπα, γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με το μεγαλείο της Μάνας. Όλα αυτά τα καταφέρνει ολομόναχη γιατί είναι αφανής ήρωας, κατά το «πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια Lady».

Η Lady Αντιφεμινίστρια είναι η αγαπημένη της πατριαρχίας. Κάθε φορά που μια Lady Αντιφεμινίστρια λέει «δεν είναι αυτή συμπεριφορά για μια Κυρία», η πατριαρχία κάνει χάι-φάιβ στον εαυτό της.

The Cool Girl

Μονόλογος ελεύθερης μετάφρασης από το βιβλίο Gone Girl της Gillian Flynn –πιθανόν έχεις δει την ταινία.

«Οι άντρες πάντα το λένε σαν το υπέρτατο κομπλιμέντο: “Αυτό το κορίτσι είναι cool”. To να είσαι Cool Girl σημαίνει ότι είσαι γαμήσιμη, έξυπνη, αστεία, ότι βλέπεις ποδόσφαιρο, σ’ αρέσουν τα λιγουλάκι σεξιστικά αστεία, παίζεις video games, πίνεις μπύρα, κάνεις anal και τρως σουβλάκια, αλλά παραμένεις λεπτή ή έστω «λεπτή με καμπύλες», γιατί πάνω απ’ όλα, τα Cool Girls είναι σέξι. Σέξι και με κατανόηση.

Οι άντρες, σοβαρά, πιστεύουν ότι αυτό το κορίτσι υπάρχει. Μπορεί πολλοί να μπερδεύονται, γιατί τόσες γυναίκες ηθελημένα υποκρίνονται ότι είναι αυτό το κορίτσι. Έβλεπα τόσους άντρες – φίλους, συναδέλφους, αγνώστους– να ενθουσιάζονται μ’ αυτές τις γυναίκες, που απλά υποκρίνονταν το ρόλο τους, και ήθελα να κάτσω να τους πω, πολύ ήρεμα: Δεν γουστάρεις μια γυναίκα, γουστάρεις μια γυναίκα που έχει δει πάρα πολλές ταινίες με σενάριο γραμμένο από κοινωνικά αδέξιους άντρες χωρίς ελπίδα, που θα ήθελαν να πιστεύουν ότι αυτή η γυναίκα υπάρχει, και μάλιστα ότι θα τους καθόταν.

Και τα Cool Girls είναι ακόμα πιο αξιοθρήνητα: Δεν προσποιούνται καν ότι είναι οι γυναίκες που θα ήθελαν οι ίδιες να είναι, αλλά προσποιούνται ότι είναι οι γυναίκες που ένας άντρας θα ήθελε να είναι. Α, κι αν δεν είσαι Cool Girl, μην πιστέψεις ούτε για μια στιγμή ότι ο γκόμενός σου δεν θα ήθελε ένα Cool Girl. Μπορεί να είναι μια λίγο διαφορετική βερσιόν, μπορεί να οδηγεί μηχανή ή να είναι γραφίστρια ή κουλτουριάρα ή να έχει τατουάζ, να φοράει γυαλιά και να διαβάζει κόμικς. Είναι απλά παραλλαγές της βιτρίνας, αλλά πίστεψέ με, θέλει ένα Cool Girl. Δηλαδή ένα κορίτσι που του αρέσουν ακριβώς όσα αρέσουν και στον ίδιο και που δεν γκρινιάζει ποτέ».

Το Cool Girl είναι Δυναμική Αντιφεμινίστρια με βαθιά συμπλέγματα και φοβίες Lady Αντιφεμινίστριας. Το Cool Girl επιβεβαιώνει, στα μάτια κάθε σεξιστή, ότι ο φεμινισμός είναι περιττός. Ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει, γιατί να, οι πιο ποθητές γυναίκες δεν τον έχουν ανάγκη. Αν εσύ δεν είσαι Cool Girl, πρόβλημά σου.

Αν εσύ είσαι αληθινή γυναίκα, πρόβλημά σου.

Σημείωση 1: Μεγάλο κομμάτι από το παραπάνω κείμενο είναι αναδιαμόρφωση περιεχομένου από το Ναι, Είσαι Μισογύνης

Σημείωση 2: Την εποχή περιοδικών Κωστόπουλου, το να (πεις ότι) είσαι φεμινίστρια ήταν ντροπή. Ήταν η εποχή που αποθέωσε το Cool Girl ως το Άγιο Δισκοπότηρο, για το οποίο ακόμα και ο πιο «ορκισμένος εργένης» ήταν διατεθειμένος να κάνει την καρδιά του πέτρα, να ενδώσει και να δεσμευτεί.

Σημείωση 3: Όταν λέω «αληθινή γυναίκα», εννοώ αληθινή προς τον εαυτό της, κατά το “true to herself”.

Σημείωση 4: Ναι, ήταν όντως 1.000 λέξεις.