Ορίζοντας τον Ανδραναρχικό (manarchist)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: μισογυνισμός, σεξουαλική επίθεση, βιασμός

Ο Ανδραναρχικός είναι ο καλύτερος ακτιβιστής. Το ξέρει μέσα στη καρδιά του. Ο Ανδραναρχικός προτείνει τις πιο ριζοσπαστικές δράσεις, διατυπώνει τις πιο ουσιαστικές θεωρίες. Μόνο αυτός είναι φωτισμένος. Όλοι μας πρέπει να διαβάσουμε Adorno, αλλά μόνο ο Ανδραναρχικός μπορεί να τον αντιληφθεί σωστά.

Ο Ανδραναρχικός αγαπά τις γυναίκες, και έτσι δεν χρειάζεται να ακούει τι λένε. Η θέση του είναι αυτή της πολιτικής της ανωτερότητας, της cis αρρενωπότητας, της λευκότητας. Η φωνή του είναι δυνατότερη, ο λόγος του είναι αληθέστερος. Το αναρχικό του μέλλον είναι αναπόφευκτο, εμπνευσμένο από βιβλία που έγραψαν άλλοι λευκοί άνδρες. Είναι ένα ανώτερο όραμα. Ξέρει περισσότερα για κάθε συγκεκριμένο ζήτημα από εσένα, γιατί έχει πτυχίο σε αυτό.

Για τον Ανδραναρχικό, είμαστε όλοι μια φυλή, η ανθρώπινη φυλή. Ο Ανδραναρχικός έχει φοβία για τις πολιτικές της ταυτότητας (identity politics). Εύχεται οι μαύροι, οι φεμινίστριες, οι κουίρ να σταματήσουν να διασπούν το κίνημα. Αυτοί οι «ξινομούρηδες ταυτοτικοί» του χαλάνε το κέφι. Ο Ανδραναρχικός καταλαβαίνει την καταπίεση των άλλων ανθρώπων καλύτερα από το ότι το κάνουν οι ίδιοι (ένας από τους φίλους είναι μαύρος): μετά την επανάσταση ο ρατσισμός θα εξαφανιστεί απλά. Η πολιτικές των ανδρών της λευκής εργατικής τάξης δεν είναι πολιτικές ταυτότητας, είναι ο πραγματικός αγώνας.

Μερικές φορές ο Ανδραναρχικός είναι λίγο μόνο επιθετικός. Είναι άνδρας-παιδί. Εύχεται να μπορούσες να συλλογιστείς τις ανάγκες του περισσότερο. Δεν μπορεί να σε στηρίξει συναισθηματικά τώρα, προετοιμάζει μια δράση. Υποθέτει πως χρειάζεσαι τη βοήθεια σου να κάνεις πρακτικά πράγματα. Ευτυχώς, έφερε την ακουστική κιθάρα του στο πάρτι. Εύχεται να ξύριζες τις μασχάλες σου, έστω για ιδιαίτερες περιστάσεις. Το παλεύει με τα κατάλοιπα του καθημερινού σεξισμού. Πρέπει να τον συγχωρήσεις, τα έκανε θάλασσα τώρα.

«Αστός» είναι η αγαπημένη προσβολή του Ανδραναρχικού, αλλά ο Ανδραναρχικός ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ αστός.

Ο Ανδραναρχικός γουστάρει να σπάει πράγματα. Ο Ανδραναρχικός αγαπάει την κουίρ υπερβία, και είναι και λίγο κουίρ και ο ίδιος γιατί είναι πολυσυντροφικός (γαμάει πολλές γυναίκες) και kinky (κυριαρχικός). Ο Ανδραναρχικός ξέρει πως ο γάμος είναι καπιταλιστικός θεσμός, έτσι εξερευνά την αναρχία των σχέσεων. Ξεφορτώνεται πατριαρχικούς περιορισμούς όπως πίστη, υπευθυνότητα, οικιακές δουλειές. Οι γκόμενές του έχουν μια τάση για ζήλεια, για την οποία δε φταίει αυτός. Είναι παρανοϊκές, κάτι για το οποίο δε φταίει αυτός. Θυμούνται τα πράγματα λάθος. Για κάποιο λόγο, δε γαμάει η μια την άλλη ενώ εκείνος κοιτάζει, πράγμα που δείχνει το ψέμα της γυναικείας απελευθέρωσης.

Ο Ανδραναρχικός είναι αφοσιωμένος φεμινιστής, όπως χαρούμενα διακηρύσσει φωναχτά σε κάθε περίσταση που καθαρίζει, προσέχει τα παιδιά ή κάνει τσάι για άλλους. Όταν όμως απαιτείται να κάνει κάποια ταπεινή δουλειά αποδεικνύεται πως ο Ανδραναρχικός είναι απασχολημένος με κάτι πολύ σημαντικό. Ο Ανδραναρχικός προτιμά να είναι στο κέντρο της δράσης. Ήταν στο Μίλμπανκ. Ήταν στο G20. Ήταν στο Occupy. Τρέχει σε όλα. Στην πραγματικότητα ήταν πάντοτε εκεί. Εσύ ήσουν; Ο Ανδραναρχικός απολαμβάνει το θαυμασμό των ανδρών. Συμφωνεί με τις γυναίκες που θέλει βγει, μέχρι να πουν ναι.

Ο Ανδραναρχικός ξέρει πως ο ακτιβισμός εφευρέθηκε από λευκούς άνδρες. Οι ιδέες είναι η πρωτότυπη δουλειά συντρόφων του παρελθόντων και η ιστορία η περιφορά τους. Ο αναρχισμός, ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός είναι ταμπέλες που περιγράφουν μια παράδοση ανδρικής ιδιοφυίας. Στο παρελθόν μερικές γυναίκες (Emma Goldman, Rosa Luxemburg, Rosa Parks) είχαν καλές ιδέες. Στο παρόν, οι καλές ιδέες των γυναικών μοιάζουν στο φασισμό: οι ασφαλείς χώροι είναι για τα μωρά, συναντήσεις δίχως λευκούς άνδρες είναι αντίστροφος ρατσισμός, η κοινοτική ευθύνη είναι κυνήγι μαγισσών. Ο Ανδραναρχικός δεν βλέπει καμμιά ειρωνεία στον ισχυρισμό πως οι άνδρες είναι θύματα κυνηγιού μαγισσών. Είναι τόσο δύσκολο αυτές τις μέρες ένας άνδρας ακόμη και να μιλήσει δίχως να των φιμώσουν.

Αν και μετά βίας τα έχει διαβάσει, ο Ανδραναρχικός λατρεύει να κριτικάρει έργα γυναικών, μαύρων ή τρανς ανθρώπων. Έχει σημαντικά πράγματα να πει για το πως μπορούν να βελτιωθούν. Μπορεί να σου εξηγήσει γιατί η καμπάνια σου είναι λάθος, από άποψη φιλοσοφίας. Η επανάσταση έρχεται και θα είναι μια μαζική εξέγερση.

Το πραγματικό πρόσωπο του Ανδραναρχικού είναι η βία προς τις γυναίκες, προς τους ανθρώπους που δεν είναι λευκοί άνδρες. Το αρέσει «να βγαίνει με κορίτσια που έχουν ‘θέματα’, ώστε να μπορεί «να τα φροντίζει». Θέλει «να σε γαμήσει καθώς κοιμάσαι». Δεν το βλέπει ως βιασμό. Πιστεύει πως «η παρενόχληση στο δρόμο δεν έχει να κάνει με το βιασμό». Επειδή δεν πιστεύει στις πολιτικές εξαίρεσης, κάνει παρέα με βιαστές. Ο φίλος του μπορεί να χτύπησε τη φίλη του κάνα δυο φορές, αλλά είναι πολύ σωστός ακτιβιστής και τέλος πάντων έχει μετανιώσει τώρα.

Ο Ανδραναρχικός είναι φεμινιστής όταν θέλει να γαμήσει. Ο Ανδραναρχικός θα χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της σεξουαλικής απελευθέρωσης για να σε εξαναγκάσει σε σεξ. Θα αποκαλεί τον εαυτό του φεμινιστή καθώς θα σε βιάζει. Θα είναι επιμελής στο να ξεμπροστιάζει απολογητές του βιασμού… όταν είναι γυναίκες ή και μαύροι. Θα μιλάει για κοινότητα το πρωί στη συνέλευση και θα σε χτυπήσει το βράδυ. Θα σου πει να μην είσαι τόσο ηλίθια. Μην τον ξεφωνίζεις.

Μην κατηγορήσεις τον Ανδραναρχικό για σεξουαλική επίθεση. Μην τον κατηγορήσεις ως απολογητή βιασμού. Τι συνέβη το αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου; Οι γυναίκες που πάνε στην αστυνομία μετά το βιασμό τους είναι καπιταλίστριες προδότριες. Αν παντρευτούν μπάτσους, λοιπόν… τους αξίζει βία εναντίον τους.

Ο «αναρχισμός» του Ανδραναρχικού είναι οι ιεραρχικές πολιτικές από άνδρες που δεν είναι ακόμα στην εξουσία. Είναι η λευκή σοβινιστική πατριαρχία στο black block. Δεν ανήκει σε μια απομονωμένη περιφέρεια. Είναι σε κάθε κινηματικό χώρο, το ίδιο και οι Ανδραναρχικοί φίλοι του. Ο Ανδραναρχικός είναι ένας κανονικός άνδρας που αφιερώνει τη ζωή του στο να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο. Αν μη τη άλλο, εσύ είσαι η/ο αντεπαναστάτρια/ης.

Οι πιο πολλές/οι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχουν να διηγηθούν μια ιστορία για τον Ανδραναρχικό. Είναι όμως δύσκολο να διηγηθείς ιστορίες για αυτόν. Ο Ανδραναρχικός ξεφεύγει. Είναι δημοφιλής. Προσφέρει πρακτική αλληλεγγύη. Είναι ο καλύτερος ακτιβιστής. Είναι ο καλύτερος στο να λέει πως είναι ο καλύτερος.

Αυτό που διακρίνει τον Ανδραναρχικό είναι πως δεν παραδέχεται πως είναι τέτοιος. Δεν θα ακούσει. Μετά θα σου επεξηγήσει (mansplain) γιατί κάνεις λάθος.

Το κείμενο είναι βασισμένο σε συζητήσεις/αφηγήσεις της Ray Filar με τους Mijke Drift, Kirsty La Rain, Riley Coles, Jasper Jay, Olivia Walker, Linda Stupart, Annette Behrens, Toni Mac, Jacob V Joyce, Sophie Lawton, Deborah Grayson, Marta Owczarek, Selin Yildizoglu, Hannah McStar, Lily Ash Sakula, Abigail Williams.

Πηγή: Strike! Magazine

Μετάφραση: Δημήτρης Πλαστήρας