Σχετικά με την δίκη βιασμού στο Βόλο

Προειδοποίηση περιεχομένου: βιασμός, μισογυνισμός

25 Μάρτη 2017 στο νησί της Σκιάθου 40χρονος ντόπιος επιτέθηκε και βίασε 60χρονη γυναίκα κάτοικο Ευρωπαίκής χώρας στο σπίτι της. Ο βιαστής βρέθηκε σπίτι της επιζώσας για εργασίες επισκευής δορυφορικής κεραίας επί δύο ημέρες. Την δεύτερη μέρα ζήτησε αλκοόλ και άρχισε να ρωτάει την επιζώσα πώς νιώθει που είναι πρόσφατα χήρα καθώς και για τον πρόσφατο χαμό του ενός γιου της, ενώ της τόνιζε πόσο όμορφη είναι. Στην συνέχεια της επιτέθηκε σεξουαλικά και εκείνη του ζήτησε επανειλημμένα να σταματήσει. Η ίδια προσπάθησε να απομακρυνθεί αλλά ο βιαστής την κοπάνησε στο ντουλάπι της κουζίνας, της έσκισε τα ρούχα και την έσυρε από τη σκάλα στο υπνοδωμάτιο όπου την βίαζε για ώρα, κρατώντας την σε ακινησία χτυπώντας το κεφάλι της και πιέζοντας τα χέρια της ώστε να μην μπορεί να αμυνθεί. “Δεν φώναξα γιατί δεν υπάρχουν γείτονες κοντά. Φοβήθηκα ότι θα με σκότωνε. Χρησιμοποίησε την δύναμή του για να με ακινητοποιήσει.” Η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει μετά από αρκετή ώρα κακοποίησης, τυλίχτηκε με μια κουβέρτα και έφυγε τρέχωντας από το σπίτι της προς το πλησιέστερο σπίτι που είδε φως για να ζητήσει βοήθεια. Χαρακτηριστικό είναι πως το ζευγάρι που της άνοιξε, η γυναίκα κατέθεσε πως η επιζώσα ανέφερε έντρομη τον βιασμό και τα επανειλημμένα χτυπήματα του βιαστή, ενώ ο άντρας δήλωσε πως δεν έδωσε βάση στα λεγόμενά της.

Η επιζώσα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία καθώς επίσης το γεγονός πως διαπίστωσε πως ο βιαστής φεύγοντας από το σπίτι είχε κλέψει και κάποιες εκατοντάδες ευρώ που βρήκε στο σπίτι. Η ίδια ανέφερε πως στην αστυνομία της είπαν πως έχουν σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούν.

Η επιζώσα δύο ημέρες μετά το περιστατικό μετέβη στη Λάρισα για ιατροδικαστική εξέταση. Σημειώνουμε εδώ πως σε περιπτωσεις βιασμού μόνο στις πρώτες έξι ώρες μετά την επίθεση μπορεί να “φανεί’ ιατροδικαστικά ο βιασμός. Ο ιατροδικαστής πρότεινε και την συμπληρωματική γνωμάτευση ψυχιάτρου, όπου διαγνώστηκε κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Μετά τις δύο ανακριτικές η γυναίκα επέστρεψε στην πατρίδα της όπου και νοσηλεύτηκε με μετατραυματικό στρες για πέντε μήνες. Σημαντικό επίσης πως η τοπική αστυνομία δεν επικοινώνησε με την επιζώσα στην μητρική της γλώσσα αλλά στα Αγγλικά, με αποτέλεσμα η διαδικασία της αφήγησης να μην είναι ολοκληρωμένη επικοινωνιακά.

Ο βιαστής παραδέχτηκε την κλοπή των χρημάτων αλλά όχι τον βιασμό. Μάλιστα δήλωσε πως τον κατήγγειλε εκδικητικά επειδή δεν συνεχίστηκε η ερωτική συνεύρεση της μαζί του.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι η επιζώσα ανάμεσα στις δύο ανακριτικές θυμόταν αποσπασματικά επιπλέον λεπτομέρειες για το πριν και το μετά του βιασμού, όσο και η θολή της εικόνα γύρω από το πώς ο βιαστής έκλεψε το χρηματικο ποσό (καθώς δεν ήταν παρούσα στην κλοπή), συνηγόρησαν έτσι ώστε η πατριαρχική δικαιοσύνη να κρίνει αναξιόπιστη την κατάθεσή της. Η εισαγγελέας αλλά και η δικηγόρος του βιαστή παρουσίασαν την 60χρονη ως ψυχικά διαταραγμένη και ασταθή που φαντάστηκε τον βιασμό και πως επρόκειτο για συναινετική ερωτική συνεύρεση. Επίσης το γεγονός πως η 60χρονη είχε αλκοόλ σπίτι της αλλά και το ότι πρόσφερε στον βιαστή ένα ποτό όταν της ζήτησε μετά την εργασία του ή ακόμη και το ότι ήπιε μαζί του, θεωρήθηκε ως τεκμήριο πως η επιζώσα “επινε” άρα δεν ήταν αξιόπιστη. Εισαγγελέας και δικηγόρος που γνώριζαν πως η ιατροδικαστική γνωμάτευση βιασμού βγαίνει μόλις σε λίγες ώρες μετά το συμβάν, το αγνόησαν και χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα πως ο ιατροδικαστής δεν διαπίστωσε ίχνη σεξουαλικής βίας. Επίσης τεκμήριο της δικηγόρου αποτέλεσε η μαρτυρία γείτονα που είδε τον βιαστή να αποχωρεί ψύχραιμος από το σπίτι. (Γιατί ως γνωστόν οι βιαστές ταράζονται όταν βιάσουν…)

Ο δικηγόρος της επιζώσας (η ίδια δεν βρίσκοταν στη δίκη καθώς πλέον ζει μόνιμα στην χώρα της), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κατάθλιψη δεν οδηγεί κανέναν στο να φαντασιωθεί κάτι τόσο τραυματικό, ενώ το γεγονός πως νοσηλεύτηκε με μετατραυματικό στρες μετά τον βιασμό αποδεικνύει την τραυματική της εμπειρία, καθώς επίσης και το ότι έντρομη τυλιγμένη με μια κουβέρτα μες το κρύο και το σκοτάδι έτρεξε να βρει βοήθεια στο πλησιέστερο σπίτι που είδε φως.

Ο βιαστής αθωώθηκε με πλειοψηφία 4 προς 3.

Η σημερινή δίκη και όσα ακούστηκαν εκεί μέσα δεν διαφέρουν σε τίποτα από την ρητορική των κλασσικών απολογητών και απολογητριών της πατριαρχίας. Στο εδώλιο καθόταν ο βιαστής αλλά δεν δικαζόταν αυτός σήμερα. Δικαζόταν κάθε γυναίκα που μιλάει για το βίωμά της. Δικαζόταν κάθε μία που έχει βιασθεί, που έχει κακοποιηθεί. Δικαζόταν όλα τα θύματα της πατριαρχικής βίας.

Vectrum