Προσβασιμότητα

Προσβασιμότητα, ένα ζήτημα που φαίνεται να μην απασχολεί καθόλου την πόλη του Βόλου.

Σκεφτείτε λοιπόν πως είναι Τρίτη πρωί και πρέπει να πληρώσουμε λογαριασμούς, να αγοράσουμε τα απαραίτητα για το σπίτι και να πάμε και για έναν καφέ στο Βόλο. Μόνο που έχουμε κινητική αναπηρία και χρειαζόμαστε για την μετακίνησή μας παντού αναπηρικό καροτσάκι ή αμαξίδιο.

Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε ράμπες σε πεζοδρόμια, υπηρεσίες και καταστήματα.Όπως επίσης και στην περίπτωση της εξυπηρέτησης φυσικών αναγκών θα χρειαστούμε και τις ειδικές τουαλέτες σε ένα καφέ, εστιατόριο, τσιπουράδικο ή μπαρ.

Τι γίνεται όμως όταν τα παραπάνω απουσιάζουν;

Το γεγονός πως έχουμε κινητική αναπηρία – κάτι που δεν επιλέξαμε ως φυσική κατάσταση – σημαίνει πως δεν έχουμε δικαίωμα στην κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης; Το δικαίωμα στην έξοδο – διασκέδαση; Την πρόσβαση σε κάθε είδους δημόσια υπηρεσία;

Η μόνη διαφορά είναι πως δεν μπορούμε να περπατήσουμε πάνω στα πόδια μας. Όχι ότι έχουμε διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες, ικανότητες, σκέψεις και αισθήματα.

Πριν βιαστούμε να αποδώσουμε την πλήρη ευθύνη στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή για την έλλειψη των παραπάνω, ας σκεφτούμε λίγο και την προσωπική ευθύνη κάθε πολίτη.

Το ότι το κυκλοφοριακό και οι θέσεις parking αποτελούν πρόβλημα έως βασανιστήριο για κάθε οδηγό στην πόλη έχει να κάνει με την αδιαφορία, την ανεπάρκεια και την κακοδιαχείριση από πλευράς του Δήμου. Αποτελεί όμως δικαιολογία στο να παρκάρουμε τα Ι.Χ. μας σε θέσεις parking αναπήρων ή μπροστά σε ράμπες;

Η υποχρεωτική κατασκευή WC για Α.Μ.Ε.Α. σε χώρους εστίασης σίγουρα έχει υψηλό κόστος και θα έπρεπε να υπάρξει οικονομική ελάφρυνση από πλευράς Δημοτικής Αρχής προς τους καταστηματάρχες για την κατασκευή. Δικαιολογεί όμως το υψηλό κόστος της κατασκευής την πάγια χρήση του χώρου ως αποθήκη;

Οι κολώνες της ΔΕΗ ή οι πινακίδες Οδικής Σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί στη μέση του πεζοδρομίου όπου τα πλακίδια είναι ειδικά τοποθετημένα για να εξυπηρετούν τη διέλευση τυφλών ή αναπηρικών αμαξιδίων, αποτελεί απαράδεκτη και εγκληματική αμέλεια από πλευράς Δήμου.