Οι νεκροί εργάτες του θέρους

Τα εργατικά ατυχήματα – θανατηφόρα και μη – σπάνια αναφέρονται ή γρήγορα ξεχνιούνται ακόμη και από τον εκάστοτε τοπικό Τύπο που τα φέρνει στο φως.

Φυσικά και έναν εργολάβο ή μια εταιρεία δεν τη συμφέρει να δημοσιεύεται πως κάποιος εργαζόμενος είχε εργατικό ατύχημα ή “έφυγε” στη βάρδιά του. Σε αυτό το σημείο τονίζω τη λέξη συμφέρον. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουμε όλοι κατά καιρούς ακούσει πως ένα εργατικό ατύχημα εξαργυρώθηκε αδρά ώστε να μην δηλωθεί και συνεπώς να μην βγει στην επιφάνεια.

Τι γίνεται όμως με τους συναδέλφους; Λύπη κι ένα “κρίμα” αρκούν για να καλυφθεί το κενό που αφήνει πίσω της μια ανθρώπινη ζωή; Το κενό που αφήνει ο άνθρωπος που φεύγει στην οικογένεια και τους φίλους; Το κενό που άφησε δουλεύοντας για να επιβιώσει είτε ο ίδιος είτε η οικογένειά του σε καιρό οικονομικού πολέμου. Το μούδιασμα των συναδέλφων, κατά τη γνώμη μου, θα ‘πρεπε να αποτελεί στέρεα βάση ώστε να αποτραπούν τα επόμενα “κενά”. Με διεκδίκηση υψηλότερων μέτρων ασφαλείας. Με διεκδίκηση του αυτονόητου.

Τώρα κάποιος θα πει “μα πού ζεις και τα λες αυτά;” Ζω σε μια χώρα που έγινε το οικονομικό πειραματόζωο επί πολλούς αιώνες συμφερόντων ξένων. Στην πόλη όπου η Βιομηχανική Ζώνη πεθαίνει, οι εργάτες ανησυχούν και φοβούνται για το αν αύριο θα μπορούν να δουλέψουν στο εργοστάσιο με τον ανθυγιεινό αέρα.

Κι αναρωτιέμαι λοιπόν – όταν οι νέοι μιας χώρας δεν έχουν μέλλον να σκεφτούν οπότε και σκέφτονται κοντόφθαλμα και για να μην τρελαθούν καταφεύγουν στην ισοπεδωτική λογική “Όλοι ίδιοι είναι άρα κι εγώ θα αγχωθώ για το αν θα την βγάλω μόνο σήμερα”, όταν η ανεργία και η μαύρη εργασία γιγαντώνουν, όταν η εργασιακή τρομοκρατία μας απειλεί καθημερινά, για όσους δουλεύουν με μειωμένες κατά πολύ αποδοχές και το αφεντικό τους δείχνει την πόρτα ή το πάκετο με τα βιογραφικά που περιμένουν – τι περιμένουμε και τι φοβόμαστε πως θα χάσουμε (ενώ χάσαμε τα πάντα πλέον) αν διεκδικήσουμε αυτό που μας κλέβουν: αξιοπρέπεια;

Οι μαγικές συνταγές όμως δεν ωφελούν παραπάνω από την σκέψη.

Για όλους εκείνους λοιπόν τους νεκρούς εργάτες του θέρους οφείλεται τουλάχιστον μία καταγραφή.

“Παρακάτω μια προσπάθεια συγκεντρωτικής καταγραφής εργατικών «ατυχημάτων» από τον Μάιο μέχρι και σήμερα (μέσα Αυγούστου).”
 
8 Μαΐου
Ακαριαίος θάνατος 39χρονου εργάτη που ανασύρθηκε νεκρός μετά απο 6 ημέρες από βάθος 17 μέτρων σε πηγάδι στο Κόκκινο Μετόχι στα Χανιά λόγω κατολίσθησης.
 
12 Μαΐου
Νεκρός ανασύρθηκε 60χρονος εργάτης  καθως έπεσε στο κενό από μπαλκόνι 5ου ορόφου στο κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης,ενώ προσπαθούσε να επιδιορθώσει ανελκυστήρα.
 
14 Μαΐου
Νεαρός εργάτης που δούλευε σε βιοτεχνία επεξεργασίας χαρτιού στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων εγκλώβισε το χέρι του κατά την διάρκεια χειρισμού μηχανήματος, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.
 
17 Μαΐου
Άλλος ένας 47χρονος εργάτης στην ΛΑΡΚΟ (σε καθεστώς εργολαβίας), έχασε την ζωή του, όταν έπεσε σε σιλό τροφοδοσίας μεταλλεύματος.
 
21 Μαΐου
Αιγύπτιος εργάτης 46 ετών έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια κοπής δέντρου στη Λέντα Μεσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης . Έπεσε από το δέντρο με το αλυσοπρίονο σε λειτουργία τραυματίζοντας βαριά το πόδι του. Λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας υπέκυψε στα τραύματά του.
 
5 Ιούνη
Ηλεκτρολόγος – συντηρητής καταπλακώθηκε από ασανσέρ στο ξενοδοχείο <<Eden Roc>> στην Ρόδο, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στην ωμοπλάτη και διπλό κάταγμα στο πόδι.
 
17 Ιούνη
50χρονος ναυτεργάτης τραυματίστηκε σοβαρά (εγκαύματα) στο αντιρρυπαντικό σκάφος <<ΤΑΣΟΣ II>> στο Θερμαϊκό, έπειτα από έκρηξη και μικρής έκτασης πυρκαγιά. Άλλος ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη.
 
20 Ιούνη
Οδηγός κλάρκ σε βιομηχανική μονάδα στον Βόλο τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και στα άκρα όταν έπεσε από αρκετά μέτρα ύψος.
– Σε εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του μεγαλοεπιχειρηματία και εφοπλιστή Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, 50χρονος εργάτης έπεσε από 10 μέτρα ύψος στον πάτο δεξαμενής κατά την διάρκεια εργασιών για το λύσιμο σκαλωσιάς, με αποτέλεσμα σοβαρά κατάγματα σε όλο του το σώμα.
 
2 Ιούλη
Με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο 53χρονος εργάτης (ηλεκτρολόγος) στην ΑΓΕΤ Βόλου, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του μέρες αργότερα. Ο θάνατος προήλθε από φωτιά που προκλήθηκε λόγω διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος σε ηλεκτρολογικό πίνακα.
 
8 Ιούλη
26χρονος εργάτης χτύπησε στον λαιμό από μηχάνημα κοπής καλωδίων και πέθανε ακαριαία, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων στα Οινόφυτα.
 
9 Ιούλη
Χειριστής που δούλευε σε εργολάβο, τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια εργασιών στον οδικό άξονα της Ιονίου, στην περιοχή της Στάνου Αμφιλοχίας.
 
11 Ιούλη
40χρονος ναυτεργάτης τραυματίστηκε στο φορτηγό «ΤΖΟΑΝΝΑ VI», Ν.Π. 11457, στο Αλιβέρι.
 
17 Ιούλη
Ο 42χρονος Γιώργος Τσίγκας, χειριστής σκαπτικού μηχανήματος, έχασε τη ζωή του σε κάτεργο της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία, όταν φορτηγό αυτοκίνητο βαρέως τύπου που οδηγούσε συνάδελφός του ξέφυγε από τον έλεγχο και παρέσυρε το κουβούκλιο του σκαπτικού (είχε προηγηθεί ελεγχόμενη έκρηξη λόγω των συνθηκών στο σημείο και ο στενός χωματόδρομος είχε καταβραχεί).
 
21 Ιούλη
Ο 47χρονος τεχνίτης Χρήστος Τουντούρης έχασε την ζωή του μετά από μάχη 8 ημερών στην εντατική (29 Ιουλίου). Τραυματίστηκε σοβαρά στο μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Το εργατικό «ατύχημα» γνωστοποιήθηκε 3 μέρες αργότερα, σε μια συνήθη τακτική των υπεύθυνων να το αποκρύψουν.
 
22 Ιούλη
Εναερίτης τραυματίστηκε από έγκαυμα κατά τη διάρκεια εργασιών σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Αθήνα.
 
30 Ιούλη
Ο 49χρονος χειριστής γερανού Νικόλαος Σούρλας έχασε την ζωή του σε ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας όταν καταπλακώθηκε από βαρύ μεταλλικό εξάρτημα.
 
1 Αυγούστου
55 ετών οικοδόμος έχασε την ζωή στο Κορωπί, όταν φορτηγό πέρασε από πάνω του την ώρα που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες. Η αστυνομία δήλωσε το περιστατικό ως τροχαίο.
 
3 Αυγούστου

Οδηγός μεγάλου φορτηγού με 8μηνη σύμβαση στην ΔΕΗ, τραυματίστηκε σοβαρά σε ορυχείο στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται ανάμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

Ηλέκτρα Προσήλια