Δυτική Παπούα: 116 συλλήψεις, βασανισμοί, καμμένα σπίτια δίπλα στο χρυσωρυχείο

Πριν από μερικές ημέρες, ο ινδονησιακός στρατός και η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους της φυλής Utikini σε χωριό κοντά στην Timika, η οποία είναι πολύ κοντά στο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο του κόσμου. Σύμφωνα με αναφορές, πρόκειται για μέχρι και 116 της Δυτικής Παπούα άνδρες, γυναίκες και παιδιά που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Η επιδρομή στο χωριό

Πρόσφατα υπήρξε μια απότομη αύξηση της Ινδονησίας στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή Timika της Δυτικής Παπούα με πάνω από 1000 στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό που έχουν κινητοποιηθεί για να ψάξουν για μέλη του απαγορευμένου κινήματος “Δωρεάν Παπούα”.
Επιτέθηκαν στο χωριό Utikini όπου βρήκαν πανό στο υπόγειο ενός σπιτιού, με έκκληση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας για τη Δυτική Παπούα και απόρριψη της λεγόμενης «Νόμος της ελεύθερης επιλογής» το 1969. Πολλοί από τους χωρικούς στο Utikini επίσης μεταφέρουν κάρτες που υποστηρίζουν την αυτο- αποφασιστικότητα για την Δυτική Παπούα. Για την αστυνομία της Ινδονησίας, αυτό ήταν αρκετό για να δικαιολογήσουν τις συλλήψεις των κατοίκων του χωριού και το κάψιμο των σπιτιών τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, ένας Ινδονήσιος αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε: “Έχω διατάξει να κάψουν τα σπίτια του αμάχου πληθυσμού στο χωριό Utikini. Αυτό έγινε εσκεμμένα για να τακτοποιήθει η κίνηση. Θα τους εξολεθρεύσει. “Είπε επίσης ότι« Έχουν δελτία ταυτότητας, που μεταφέρουν μια κάρτα που υποστηρίζει την αυτοδιάθεση, κατά τη γνώμη μου, είναι μια παράνομη κάρτα, δεν υπάρχει Δυτική Παπούα, όχι. Θα κόψουμε τα φύλλα.”

Από τους 116 Παπούα οποίοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στο χωριό Utikini, 68 ήταν άνδρες, 48 ήταν γυναίκες και 3 ήταν παιδιά. Τουλάχιστον 13 από τους συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση και πολλοί ανακρίνονται από την αστυνομία της Ινδονησίας. Δεκάδες τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού επίσης κάηκαν και, στη συνέχεια, πολλοί Παπούα αναγκάστηκαν να φύγουν και να κρύβονται στη ζούγκλα. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο για τους κατοίκους της Δυτικής Παπούα, που βρίσκονται στο στόχαστρο, ως μέρος της ινδονησιακής κυβέρνησης που συνεχίζει τις προσπάθειες για να συντρίψουν την υπέρ της ανεξαρτησίας μάχη των κατοίκων της Παπούα. Η αστυνομία και ο στρατός στην περιοχή Timika εξακολουθούν να ψάχνουν για τους άλλους.

read more @ revolution-news.com