Τουρκία: Φορώντας φούστες, κατήγγειλαν τη βία εις βάρος των γυναικών

Φορώντας φούστες, μια ομάδα 20 ανδρών στην Κωνσταντινούπολη κατήγγειλε χθες το βιασμό και τη δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Εζγκετσάν Ασλάν στη Μερσίνα, που έχει προκαλέσει ακόμη μία φορά αποτροπιασμό και αγανάκτηση στην Τουρκία για τη βία που ασκείται σε βάρος των γυναικών.

Η δράση ακολούθησε έπειτα από ανάλογη διαμαρτυρία του Ερκάν Ντογάν στις 16 Φεβρουαρίου, ο οποίος πήγε μόνος  φορώντας φούστα σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης, και κράτησε ένα πανό, που έγραφε: «Βάλτε τέλος στην παρενόχληση και το βιασμό. Είμαστε όλοι Εζγκετσάν».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο πεζόδρομο Ιστικλάλ που οδηγεί στη πλατεία Ταξίμ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της τουρκικής μητρόπολης, καταγγέλοντας τη στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας που βιάσθηκε, δολοφονήθηκε και κάηκε από τρεις άνδρες στη Μερσίνα, στο νότο της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.
Ένας από τους διαδηλωτές, ο Μπουλούτ Αρσλάν, είπε ότι μετείχε στη συγκέντρωση «γιατί μέσα στην κοινωνία οι γυναίκες υφίστανται πολλές μορφές βίας και αυτό βλάπτει γενικά το σύνολο της κοινωνίας».
Η δολοφονία της νεαρής Εζγκετσάν προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας καταγγέλλοντας τη βία σε βάρος των γυναικών.
Παράλληλα χθες, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Μπεσίκτας, άλλη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, υπό το σύνθημα «Πες όχι στη βία που χτυπά τις γυναίκες!».
Η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τιμωρήσει τους δράστες της δολοφονίας της Ασλάν, ωστόσο το κύμα αποτροπιασμού στρέφεται προς το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, και κατηγορείται για αδράνεια. Η αντιπολίτευση και τα φεμινιστικά κινήματα κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη του κόμματός του ότι με τις θρησκευτικές τους προκαταλήψεις συντηρούν τη βία κατά των γυναικών.