«India’s daughter» το ντοκιμαντέρ για τον βιασμό που απαγορεύτηκε στην Ινδία

Το ντοκιμαντέρ «India’s daughter» είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το ζήτημα του βιασμού στην Ινδία.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η 23χρονη φοιτήτρια Jyoti Singh βιάστηκε από έξι άνδρες μέσα σε ένα λεωφορείο στο Δελχί.

Οι άνδρες πέταξαν την Singh και τον άνδρα φίλο της από το λεωφορείο αφού έκλεψαν τα παπούτσια τους, ενα σακάκι.

Υπήρχε όμως κάτι που τους ήταν άχρηστο πια, και το οποίο πέταξαν από το λεωφορείο. Τα σπλάχνα της 23χρονης κοπέλας τα οποία μέσα στην ξέφρενη βία και μανία τους είχαν βγάλει από την κοιλιά της. Τα τύλιξαν σε ένα κομμάτι ύφασμα και τα έριξαν απλά από το παράθυρο.

Το ντοκιμαντέρ της Leslee Udwin, το οποίο απαγορεύτηκε στην Ινδία, θα παιχτεί την Κυριακή 9 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο BBC4, και ταυτόχρονα σε άλλες χώρες όπως η η Ελβετία, η Νορβηγία και ο Καναδάς. Την Δευτέρα 9 Μαρτίου,οι ηθοποιοί Φρίντα Πίντο και Μέριλ Στριπ θα παρακολουθήσουν μια προβολή στη Νέα Υόρκη,  σηματοδοντας την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας σε όλο τον κόσμο κατά της ανισότητας των φύλων και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Κάθε χώρα έχει τη δική του αποκρουστική αιματηρή αντιστοιχία. Η Ινδία έχει πληθυσμό 1,2 δισ. Ένας βιασμός συμβαίνει κάθε 20 λεπτά. Στην Αγγλία και την Ουαλία, 85.000 γυναίκες βιάζονται κάθε χρόνο. Στη Δανία μία στις πέντε γυναίκες έχει βιώσει μια σεξουαλική επίθεση. Σεξουαλική κακοποίηση, βιασμός, επιθέσεις με οξύ, δολοφονία, η ενδοοικογενειακή βία, η λήξη των θηλυκών εμβρύων, η σωματεμπορία και γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι όλες οι εκδηλώσεις της ανδρικής εξουσίας.  Αυτό που είναι τόσο έκδηλο στην Ινδία και περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ αλλά υπάρχει καμουφλαρισμένο λόγω διαφορετικής νομοθεσίας σε όλες τις χώρες, είναι η χαμηλή αξία που αποδίδεται στις γυναίκες και η απόφαση κάποιων ανδρών, τόσο μορφωμένων και με κύρος, όσο και εξαθλιωμένων, να κρατήσουν τις γυναίκες κλειδωμένες στο παρελθόν.