BLACK LIST Επιχειρήσεων από το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων – Ανέργων

Στη συγκεκριμένη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια να συγκεντρώνονται οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία σε θέματα που αφορούν τη μη καταβολή μισθών, παράνομες απολύσεις, παραβίαση συμβάσεων κλπ. 

Σε περίπτωση που γνωρίζετε για κάποια επιχείρηση που παραβιάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την εργατική νομοθεσία στείλτε μας τη καταγγελία σας στο email: 
 diktyoepisfaleias@gmail.com
 ___________________

 

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
 1.
Η εταιρεία «MEGA FOUR SECURITY Α.Ε. – Ιδιωτική Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, φρούρησης-εισαγωγή και εμπορία συστημάτων προστασίας και ασφαλείας» κατήγγειλε παρανόμως και εκδικητικά τις συμβάσεις εργασίας των τριών νόμιμα εκλεγμένων συνδικαλιστών. Συγκεκριμένα κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του αντιπροέδρου της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Πανελλαδικό Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ασφαλείας», του ταμία της ίδιας συνδικαλιστικής οργάνωσης καθώς και ενός μέλους της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της άνωθεν συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Επιπλέον οι παράνομα απολυμένοι συνδικαλιστές προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Πάτρας. Βάσει του Ν.1264/82, άρθρου 23 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις όφειλα να προχωρήσουν στη σύλληψη και παραπομπή σε αυτόφωρο των νόμιμων εκπροσώπων της επιχείρησης. Κάτι τέτοιο φυσικά ουδέποτε συνέβη.
2.
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 η φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου πάνω από τριάντα έτη, προχώρησε στην ανακοίνωση της απόλυσης 51 εργαζομένων.
Οι παραπάνω απολύσεις αντιστοιχούν στο 35% των θέσεων εργασίας της εταιρείας και η διοίκηση προσπαθεί να τις εμφανίσει ως οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει υπερκέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα και επομένως οι 51 απολύσεις δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση ούτε καν με το επιχείρημα της βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία, με την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, το να ονομασθούν οι απολύσεις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μόνο ως ειρωνεία και ως εμπαιγμός των εργαζομένων και της Πολιτείας μπορεί να ληφθεί.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση άλλωστε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τρομοκρατούσε τους εργαζομένους και τους «προέτρεπε» να μην ψηφίσουν αντιμνημονιακά κόμματα. Πέρυσι είχε προχωρήσει και σε εκδικητική βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας εκπροσώπου των εργαζομένων της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
3.
Η εταιρεία ΦΑΣΜΑ Α.Ε. έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες καθαριότητας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ήδη από τις αρχές-τουλάχιστον- του 2012 η συγκεκριμένη εταιρεία παραβιάζει συστηματικά και προκλητικά την εργατική νομοθεσία. Οι παραβιάσεις διαπιστώθηκαν από το ΣΕΠΕ Αγίας Παρασκευής στις 15-3-2010 και 15-11-2010, ενώ όπως καταγγέλλει η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και οικιακού προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) η ΦΑΣΜΑ Α.Ε. οφείλει στις εργαζόμενες τα δεδουλευμένα των τριών τελευταίων τριών μηνών και επιπλέον εξαναγκάζει τις εργαζόμενες σε υπογραφή εξοφλητικών αποδείξεων με ποσά μεγαλύτερα των καταβληθέντων.
Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011 η ΦΑΣΜΑ Α.Ε. προχώρησε εκδικητικά, λόγω της ενεργής συνδικαλιστικής τους δράσης σε απολύσεις εργαζομένων συνδικαλιστριών.
Παρ’ όλες τις διαπιστωμένες και αποδεδειγμένες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, η εταιρεία ΦΑΣΜΑ Α.Ε. – που θα έπρεπε να είχε κηρυχτεί έκπτωτη βάσει του άρθρου 68 του Ν.3863/2012- συνεχίζει να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς και να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Συγκεκριμένα, μετά τις διαπιστωμένες-από το ΔΕΠΕ-παραβιάσεις η εταιρεία ΦΑΣΜΑ Α.Ε. ξανασυμμετείχε στον διαγωνισμό που προκήρυξη το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματά», όπου και της ανατέθηκε τον Οκτώβριο του 2011 ο καθαρισμός τους.
4.
Η εταιρεία Kuhne Nagel, η οποία είχε ως αποκλειστική εργασία την αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων ξηρού φρούτου της εταιρείας Carrefour-Μαρινόπουλος απέλυσε 35 εργαζόμενους-μεταξύ αυτών τη Διοίκηση και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του σωματείου της εταιρείας- με τη γνωστή, απαράδεκτη μέθοδο του κλεισίματος της ίδιας της επιχείρησης και της σύστασης διαδόχου εταιρείας. Η διάδοχος εταιρεία είναι η FOOD LINK, η οποία έχει ως αποκλειστική εργασία (όπως και η Kuehne Nagel προηγουμένως) την αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων ξηρού φορτίου της εταιρείας CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
Η διάδοχη εταιρεία πραγματοποίησε φωτογραφικές προσλήψεις και άφησε έμπειρους εργαζόμενους εκτός εταιρείας, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των υπόλοιπων εργαζομένων όσο και των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η διάδοχη εταιρεία, εσκεμμένα δεν προσέλαβε- επί της ουσίας απέλυσε- τη Διοίκηση και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του σωματείου της Kuehne Nagel προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις οποίες προβαίνει.
5.
Σε κατάφωτη παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προχώρησε η εταιρεία φύλαξης «BRINK’ S SECURITY SERVICES», στη Θεσσαλονίκη, προβαίνοντας στην απόλυση εκλεγμένου μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ερμής». Η εργαζόμενη στα πέντε χρόνια που ήταν στην επιχείρηση υπερασπίζονταν ενεργά τα δικαιώματα των συναδέλφων της και αντιδρούσε σε κάθε απόπειρα επιβολής εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στο παρελθόν της είχε επιβληθεί και πειθαρχική ποινή επειδή συμμετείχε σε πανελλαδική πανεργατική απεργία την οποία είχε αποφασίσει η ΓΣΕΕ.
6.
Κατά τον μήνα Ιούλιο 6 τεχνικοί, εργαζόμενοι στο TV SERRES (TVS) και μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεότασης Βορείου Ελλάδας (Ε.Τ.Ι.Τ.ΒΕ), απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το σωματείο τους, μετά από πιέσεις της εργοδοσίας, ώστε να μην καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
7.
Μεγάλα εμπορικά καταστήματα από κλάδο του εμπορίου αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους από 2 ως 5 μήνες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η NEOSET, τα super-market ALIMENTA, η αλυσίδα HONDOS CENTER, FOKAS, FIDEL καιBENETTON.
8.
Η εταιρεία Νικ. Κιολεϊδης ΑΕΒΕ (κατασκευές αμαξωμάτων, σιδηροδρομικών βαγονιών και μεταφορικών μέσων, ρυμολκούμενα οχήματα βαρέως τύπου) απασχολεί 250 περίπου άτομα.  Η εταιρεία δεν κατέβαλε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μισθούς και τελικά μόνο μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων  αναγκάστηκε πληρώσει τα δεδουλευμένα. Η εταιρεία προχώρησε αιφνιδιαστικά στην αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης για 40 ημέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι. Κατά τη διάρκεια της διακοπής των εργασιών οι εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις 6 εργαζομένων οι οποίοι-καθόλου τυχαία- ήταν αυτοί που είχαν πρωτοστατήσει στη μη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, στον αγώνα για καταβολή των δεδουλευμένων και είχαν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για την αιφνιδιαστική υποχρεωτικό 40μερη άδεια άνευ αποδοχών.
9.
Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται οι 22 εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης  BODYLINE στη Λάρισα, επειδή η επιχείρηση προχώρησε σε κλείσιμο του καταστήματος της περιοχής, χωρίς καμία προειδοποίηση.Από τον Αύγουστο είχαν διαφανεί οι προθέσεις της διοίκησης, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν άδεια άνευ αποδοχών.Στη συνέχεια ,αυθαίρετα, άλλαξε τις συμβάσεις εργασίας από 6ωρες σε 4ωρες, με το επιχείρημα να μη χαθούν θέσεις εργασίας! Τέλος, στις 2/10/2012 προχώρησε στο κλείσιμο του καταστήματος, χωρίς να καταβάλλει αποζημιώσεις και μισθούς 3 μηνών, τους οποίους οφείλει στους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εκτός από ορισμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
10.
Έξι εργαζόμενοι στο βιβλιοπωλείο ”ΕΣΤΙΑ” Ι. Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ – Ι. ΚΑΡΑΪΤΙΔΗΣ & Σια Α.Ε., βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 20 Σεπτέμβρη, διεκδικώντας μισθούς 7 μηνών (Μάρτιο και Απρίλιο του 2012 έως και σήμερα).Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που με την από 2-10-2012 προσωρινή διάταξη της Προέδρου του, πιθανολόγησε τον κίνδυνο ματαίωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, λόγω αφερεγγυότητας της εταιρίας και απαγόρευσε κάθε νομική και πραγματική μεταβολή της ακίνητης περιουσίας της μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 13-11-2012. Με την εν λόγω αίτησή τους οι εργαζόμενοι ζητούν την προσωρινή επιδίκαση των απαιτήσεών τους και την συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει και στην Επιθεώρηση Εργασίας και η εργατική διαφορά είχε οριστεί για να συζητηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2012.Η εργοδοσία όμως, δεν έκανε τον κόπο να εμφανιστεί για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους  έχει αφήσει εφτά μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα η Επιθεώρηση να ασκήσει ποινική δίωξη!
11.
O επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης (το όνομά του οποίου αναφέρεται να είναι ανάμεσα στα 27 που εμπλέκονται σ’ ένα απ’ τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – την υπεξαίρεση 701 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank) σε μια σειρά από επιχειρήσεις του όπως οι εφημερίδες Espresso και Athens News, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash FM, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Sport TV και Sunny TV, τα βιβλιοπωλεία Κυριακίδης και άλλες χρωστάει μισθούς μηνών στο προσωπικό του αφήνοντας στους υπαλλήλους του την απεργία ως μόνη διέξοδο για να πιέσουν για τη καταβολή τους.
12. 
Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 8/2/2012, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την Κυριακή 21/10/2012, έξω από το ξενοδοχείο, ο ιδιοκτήτης Χ. Βάρδης βιαιοπραγεί 3 φορές κατά εργαζομένων και μελών του Συνδικάτου.
Το ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία ”Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης ΑΕ” η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο των εκδηλώσεων και της γαστρονομίας με τις επιχειρήσεις Κτήμα Ρentelikon (έκταση 32 στρεμμάτων στη Βαρυμπόμπη), Ρentelikon Catering, ΡierΟne (τρία εστιατόρια στη Μαρίνα Φλοίσβου), Αster Κin (λευκά είδη), ενώ ελέγχει και την αλυσίδα αρτοποιείων Εric Κayser.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βάρδης είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2012 για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αφορούν μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Ελεύθερων Επαγγελματιών.
13.
Τα πολυκαταστήματα «ΦΩΚΑΣ» στη Θεσσαλονίκη οφείλουν δεδουλευμένα 2,5 μηνών στους εργαζόμενους.
Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση τους οφείλει δεδουλευμένα 2,5 μηνών και αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που απέλυσε το προηγούμενο διάστημα. Στο μεταξύ ήδη έχει επιβάλει μειώσεις στους μισθούς με μείωση των ωρών εργασίας στους εργαζόμενους στα καταστήματα και εκ περιτροπής εργασία στο λογιστήριο και στην αποθήκη.
14.
Δώδεκα εργαζόμενοι στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤ.Ν.ΣΑΚΚΟΥΛΑ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Ιούνιο του 2011.Η διοίκηση της επιχείρησης εφάρμοσε μονομερώς μείωση έως και 70% αρχικά των μισθών του προσωπικού, οδηγώντας έτσι στην οικονομική εξαθλίωση τους εργαζόμενους μ’ απώτερο σκοπό την οικειοθελή αποχώρησή τους. Οι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας την συνέπεια του εργοδότη τα προηγούμενα χρόνια, έδειξαν κατανόηση δουλεύοντας επί ένα χρόνο ουσιαστικά αμισθί, λαμβάνοντας ως μισθό , φιλοδώρημα μερικά ευρώ μηνιαίως.Σε μία περίπτωση δε επιμονής, από μέρους συναδέλφου υπήρξε προειδοποιητική απόλυση χωρίς την καταβολή της αποζημίωσης προς παραδειγματισμό.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011 και κατόπιν πρόσκλησης των εργαζομένων , είκοσι μέρες μετά την επίσχεση , με το Σύλλογο Βιβλίου Χάρτου Αττικής , τον νομικό σύμβουλο των εργαζομένων , την εργοδοσία & τον νομικό της σύμβουλο προτάθηκε από μέρους των εργαζόμενων καταβολή του 50% των δεδουλευμένων αποδοχών και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού , ακόμα αναμένουν απάντηση . Εν συνεχεία στην επιθεώρηση εργασίας αφού ζήτησε και πήρε μία φορά αναβολή η εργατική διαφορά , δεν παρευρέθη η εργοδοσία , μάλιστα κατηγόρησε μέσω της νομικού της συμβούλου για την μη προσκόμιση ζητηθέντων στοιχείων την προϊσταμένη λογιστηρίου (η οποία σημειωτέον βρισκόταν σε επίσχεση εργασίας ) και αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να δεσμευθεί ως προς το χρόνο καταβολής των οφειλόμενων μισθών.
Επιπλέον ιδρύθηκε νέα εταιρεία, (από το γιο Νικόλαο Σάκκουλα εργαζόμενο στις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα) μέσω της οποίας, εξακολουθεί το επιχειρείν και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε με εξώδικο στους εργαζόμενους η οικειοθελή τους αποχώρηση.
Οι 12 εργαζόμενοι είναι ουσιαστικά άνεργοι, ανασφάλιστοι και χωρίς άλλη πηγή εισοδήματος.Έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά, κέρδισαν τ΄ασφαλιστικά μέτρα αλλά ο εκδοτικός οίκος Αντ. Ν. Σάκκουλα αρνείται προκλητικά να δώσει έστω και ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους.
15.
Η εταιρία Olympic Handling, συμφερόντων του ομίλου εταιριών MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου απέλυσε εργαζόμενο, όταν αυτός άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του στην απεργία. Οι προϊστάμενοι του τον προέτρεψαν να δηλώσει ασθένεια ή αδυναμία. Μετά τη συμμετοχή του συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, τον περίμενε η απόλυσή του, ως αποτέλεσμα της πράξης του.
16.
Η διεύθυνση του ξενοδοχείου ROYAL OLYMPIC, την Τρίτη 13/11/2012 προχώρησε σε δύο απολύσεις εργαζόμενων συνδικαλιστών, με σκοπό αφενός να εκδικηθεί τους συγκεκριμένους για τη δράση τους και αφετέρου για να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Μάλιστα, ο διευθύνων και ιδιοκτήτης κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι όποιος περισσεύει θα φύγει. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία απαιτούν την άμεση επιστροφή των συναδέλφων τους δηλώνοντας ότι: “Προφανώς μας έχει για περισσεύματα, αφού πρώτα μας ξεζουμίζει, μετά μας πετά στα σκουπίδια χωρίς να υπολογίζει τίποτα, αν έχουμε οικογένεια πίσω, στόματα να θρέψουμε κτλ, προκειμένου να χάσει λιγότερα, να κερδίσει περισσότερα λέμε εμείς. Συνάδελφοι δεν παρακαλάμε, απαιτούμε να γυρίσουν οι συνάδελφοι στις δουλειές τους. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σήμερα αυτοί, αύριο εμείς.”
17.
Η γνωστή αλυσίδα πώλησης οικιακών επίπλων ΙΚΕΑ (ιδιοκτησίας Ομίλου Φουρλή) προχωράει σε εκβιασμούς εργαζομένων για ατομικές συμβάσεις εργασίας με δραστικές μειώσεις μισθών από 11% ως 15%. Και όλα αυτά παρ’ ότι τα ΙΚΕΑ είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του Ομίλου Φουρλή και τα μερίδια της αγοράς τους συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά δεδομένου ότι οι βασικές ανταγωνίστριες (NEOSET, SATO) κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Την ίδια στιγμή η εργοδότρια εταιρεία καταπατά εργασιακά δικαιώματα και όταν κάποιος/-α τολμήσει να τα διεκδικήσει, τότε η απάντηση είναι δεδομένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόλυση των 7 καθαριστριών στο πολυκατάστημα της ΙΚΕΑ στα Γιάννενα. Η εταιρεία «Magic Fresh» στην οποία έχει παραχωρηθεί από την ΙΚΕΑ η καθαριότητα του πολυκαταστήματος προχώρησε σε απολύσεις εργαζόμενων γυναικών εκ των οποίων οι 3 είναι μητέρες τριών παιδιών με άνεργους συζύγους. Οι εργαζόμενες που δούλευαν 6 ημέρες την βδομάδα και πληρώνονταν για 4 ώρες αντί για 8 για να καθαρίσουν καθημερινά μια επιφάνεια 27.000 τ.μ. απολύθηκαν όταν ζητήθηκε να καταβληθεί το επίδομα τριτέκνων.

18.
Η γνωστή εταιρία από το κλάδο των ταχυμεταφορών – courier ACS που παρ’ ότι σημειώνει πολύ μεγάλα κέρδη μειώνει μισθούς, απολύει εργαζόμενους, χρωστά δεδουλευμένα στα καταστήματα του Αλίμου και της Γλυφάδας και τρομοκρατεί τους εργαζομένους της. Την ίδια στιγμή αρνείται να πληρώσει αποζημιώσεις σε όσους εργαζόμενους αρνηθούν να συνεχίσουν την εργασία τους με χαμηλότερους μισθούς στο νέο εργοδότη – ιδιοκτήτη του franchise.

19.
Η εταιρία «ΠΙΤΣΟΣ» απέλησε εργαζόμενο σε πρακτική άσκηση επειδή ο ίδιος απευθύνθηκε στο επιχειρησιακό του σωματείο, ζητώντας από το ΔΣ να καταδικάσει τις δολοφονικές ενέργειες της φασιστικής-ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε βάρος εργατών στο Πέραμα και στο Κερατσίνι. Ο πρόεδρος του σωματείου αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάρει θέση και να καταδικάσει τα γεγονότα, με τη γελοία δικαιολογία ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το σωματείο της «ΠΙΤΣΟΣ». Όταν ο ίδιος εργαζόμενος συνέχισε να καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να καταδικάσουν τα γεγονότα και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο Γραφείο Προσωπικού της εταιρείας και του ανακοίνωθηκε η απόλυση του.

20.
Η εταιρεία οδικής βοήθειας «Ι. Π. Ραπτόπουλος» (Express Service) απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους σε πανελλαδικό επίπεδο. Εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χρωστάει μισθούς πάνω από 12 μήνες. Το περασμένο δε καλοκαίρι προχώρησε και στην απόλυση πέντε εργαζομένων που είχαν προσπαθήσει να έρθουν σε διαπραγμάτευση μαζί του για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων προχωρώντας σε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση και χωρίς να καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση.
Η εταιρία έχει προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων που φτάνουν στο 55% με αποτέλεσμα των εξώθηση πολλών απλήρωτων εργαζομένων σε παραίτηση. Την ίδια στιγμή η εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερες μεγαλοφειλέτες του ΙΚΑ χρωστώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης της Express Service «Ι.Π. Ραπτόπουλος» υπήρξε ο αγαπημένος επιχειρηματίας όλων των πολιτικών εξουσιών. Ένα ιδιότυπο «ταμπού» είτε στην διακυβέρνηση της χώρας βρισκόταν η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Ήταν συνδεδεμένος με τον Άκη Τσοχατζόπουλο (ο οποίος όταν το υπουργείο Ανάπτυξης το 2001 ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας του βοήθησε αποφασιστικά να μην γίνει κάτι τέτοιο) ενώ είχε ιδιαίτερες επαφές και με το Παν. Ψωμιάδη. Ας σημειωθεί δε ότι το 1997, έγινε για σύντομο διάστημα και εκδότης, προσφέροντας 1,2 δισ. δραχμές για να αποκτήσει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» από το συγκρότημα Βελλίδη.
Αυτή τη στιγμή η Express Service απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους σε πανελλαδικό επίπεδο. Εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χρωστάει μισθούς πάνω από 12 μήνες. Το περασμένο δε καλοκαίρι προχώρησε και στην απόλυση πέντε εργαζομένων που είχαν προσπαθήσει να έρθουν σε διαπραγμάτευση μαζί του για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων προχωρώντας σε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση και χωρίς να καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση.
Ακολουθώντας μάλιστα τις υποδείξεις των μνημονιακών νόμων ο Ι.Π. Ραπτόπουλος συνέστησε εργοδοτικό σωματείο στη Θεσσαλονίκη το οποίο κατήγγειλε την απεργία που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι στην Αθήνα! Ο επιχειρηματίας ο οποίος αποδεδειγμένα οφείλει τα περισσότερα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο,σε σύνολο περίπου 220 εκατ. ευρώ, που δεν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ που δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που εισέπραττε από τους πελάτες του όλα αυτά τα χρόνια και για το λόγο αυτό οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, συνεχίζει τις πρακτικές που μας κάνουν να διερωτόμαστε «ποιοι άραγε του εξασφαλίζουν τόσο μεγάλη ασυλία»;

21.
Μια μέρα μετά την γενική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 6/11 η διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ»προχώρησε την επομένη το πρωί σε δέκα (10) απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο στο Κρυονέρι Αττικής. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν άμεσα σε Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας ζητώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους. Ως απάντηση η εργοδότρια εταιρεία προσχώρησε σε άλλες επτά (7) απολύσεις με εξώδικα που έστειλε στα σπίτια των εργαζομένων. Οι τρεις (3) από τους επτά απολυμένους αποτελούν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής ενώ και οι δέκα εργαζόμενοι που απολύθηκαν το πρωί συμμετείχαν στη συνέλευση όπου εκλέχτηκε η Εργοστασιακή Επιτροπή.

22. 
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών  «Hellas On Line» (HOL) , που με το κόλπο των υποχρεωτικών παραιτήσεων για να παρακάμψει το νόμο περί ομαδικών απολύσεων, διώχνοντας 460 εργαζόμενους και προτείνοντάς τους να μεταφερθούν σε άγνωστη  νεοσυσταθείσα εταιρεία ,(«360 Connect»), με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους  μισθούς.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η εταιρία, θυγατρική του ομίλου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, τα ξημερώματα στις 18/12/2013, άδειασε τα γραφεία και τον εξοπλισμό του τηλεφωνικού της κέντρου και από το σύνολο των 800 εργαζομένων εκβιάζει τους 460 εργαζόμενους ν’αποδεχθούν εντός 48 ωρών τις ατομικές συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας με μειωμένο μισθό κατά 20% συνολικά.Όσοι εργαζόμενοι δεν το δεχτούν ,απολύονται!Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρία άτομα είδαν την πόρτα της εξόδου, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί ,για όσους-ες δεν υπογράψουν.Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία (σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της ίδιας) παρουσίασε αύξηση 7,9% της λειτουργικής της κερδοφορίας τους πρώτους 9 μήνες του 2013 ,δηλαδή 53,4 εκ.ευρώ, σε σχέση με τοαντίσοτιχο του 2012!!

23. 
Η εταιρεία σαπωνοποιίας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» ,στη δεύτερη μέρα (23/12/2013) απεργίας των εργαζομένων ενάντια σε 6 απολύσεις, κάλεσε σήμερα το πρωί τις αστυνομικές δυνάμες για να σπάσουν των αγώνα των απεργών.Η αστυνομία προχώρησε στην σε 8 προσαγωγές συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων από την πύλη του εργοστασίου σττη Χαλκίδα!
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαντώντας στις τρομοκρατικές απολύσεις 6 συναδέλφων τους και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις, το επόμενο διάστημα.

24.
Tα super-market «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» ,σε υποκατάστημα της επιχείρησης στο Χαϊδάρι ,στις 15/10/2013 ,εργαζόμενη σε εταιρεία προώθησης προϊόντων έγινε αποδέκτης ρατσιστικής συμπεριφοράς ,από τον υπεύθυνο του καταστήματος ,με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά της!!Ο υπεύθυνος του καταστήματος την φώναξε στο γραφείο του και της ανακοίνωσε ότι πρέπει να αποχωρήσει, καθώς είναι αλλοδαπή και «το κατάστημα είναι ελληνικό και απευθύνεται σε Ελληνες».
Υπενθυμίζουμε ότι η διαφημιστική καμπάνια με τα σημαιάκια (ελληνικό super-market 100%) της εν λόγω επιχειρήσης δεν αφήνει περιθώρια…

25.

H εταιρεία «PRAKTIKER» (Praktiker Hellas – Praktiker International GmbH).
Ο 49χρονος Στέφανος Βαλαβάνης, υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του, ώστε να μη φανεί ως απόλυση. Δύο μέρες μετά,βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του.
H αναγκαστική παραίτηση ήταν ο τρόπος να τιμωρηθεί ο άτυχος εργαζόμενος για μια… ανοιχτή συσκευασία που βρέθηκε στο χώρο ευθύνης του. Η ομάδα σεκιούριτι τον οδήγησε στο γραφείο της διεύθυνσης, αφήνοντας υπόνοια ότι μπορεί και να έκλεψε.
Ο υπάλληλος ένιωσε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε δώσει καμία αφορμή να τον κατηγορήσουν. Στις 3 Φλεβάρη ο Στέφανος Βαλαβάνης, υπάλληλος της εταιρeίας στο Αιγάλεω, αυτοκτονεί στο σπίτι του. Δύο μόλις μέρες πριν η εταιρία τον έχει αναγκάσει σε «οικειοθελή» παραίτηση προκειμένου να μην του καταβάλει αποζημίωση.
26.
Την εταιρεία «ΜΙΚΕΛ καφέ Ανώνυμη Εταιρία Α.Ε.».
Όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ. και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής για την τακτική της να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό-ρήτρα πολλών χιλιάδων ευρώ, δεσμευόμενοι πίστη και υπακοή στην εταιρία.

Η υπογραφή αυτών των συμφωνητικών είναι άκρως αντιδραστική, ισοδυναμεί με αλλαγή της σύμβασης εργασίας και ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο άμεσα και χωρίς αποζημίωση. Η εταιρία υποχρεώνει τους εργαζόμενους ακόμα και μετά από ένα χρόνο μετά τη λήξη της εργασίας τους να μην δουλέψουν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση, αλλά και να μην ενεργήσουν οποιαδήποτε ανταγωνιστική προς την εταιρία πράξη, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους είναι αυτή πράξη. Απαγορεύεται ακόμα και σε συγγενικό πρόσωπο (α’ βαθμού) των εργαζόμενων να εργάζεται σε επισιτιστική επιχείρηση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

27.
Την εταιρεία ΟΝLINE DELIVERY A.E. (e-food.gr)
Η εταιρεία ΟΝLINE DELIVERY A.E. γνωστή και ως e-food.gr την Παρασκευή 20 Μαρτίου ανακοινώνει μέσω του twitter της, πως ξεπέρασε τις 9000 παραγγελίες ανά ημέρα. Ανακοινώνει με ενθουσιασμό πως αυξάνει την ήδη τεράστια κερδοφορία της.
Την ίδια μέρα, λόγω περικοπών, απολύει εργαζόμενους χωρίς προειδοποίηση και αιτιολόγηση.