Ο καλός δήμαρχος, ο κακός ΑμεΑ και ο "γάιδαρος"

Ο ΚΑΛΟΣ, Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ

Θα σας πω μια ιστορία που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει και λίγο πολύ όλοι την καταδικάζουμε στα λόγια αλλά πολύ λίγοι στις πράξεις.

Η ιστορία έχει 3 βασικούς ήρωες: τον Καλό, τον Κακό και τον Γάιδαρο.

Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα λοιπόν, στη πόλη του Δόλου η οικογένεια του Κακού, παίρνει το αυτοκίνητο και βγαίνει βόλτα. Μετά από λίγη ταλαιπωρία, βρίσκουν μαγαζί να καθίσουν να πιουν έναν καφέ. (Η ταλαιπωρία οφείλεται στο ότι λίγα μαγαζιά στην πόλη είναι προσβάσιμα και ο Κακός είναι ΑμεΑ. Όσα δε είναι προσβάσιμα, συνήθως είναι γεμάτα.

Ο Κακός όπως πάντα έχει υπερβολικές απαιτήσεις: ζητά οι καταστηματάρχες σε καιρό κρίσης να δώσουν 30 με 50 ευρώ για να πάρουν ράμπες, αλλά αφού είναι κακός τι περιμένεις;

Αντίθετα ο Καλός (που είναι και δήμαρχος) κάνει τα στραβά μάτια. “ρε αδελφέ πού να τα βρουν οι καημένοι οι νοικοκυραίοι τα λεφτά ας μην εφαρμόσουν το νόμο σιγά το πράγμα.”

Αφού τέλος πάντων βρήκαν μαγαζί, πήραν καφέ και άρχισαν να πίνουν. Ο Κακός είχε άλλη μια τρελή απαίτηση: να έχει το μαγαζί τουαλέτα αναπήρων, γιατί λέει ο καφές τον έκανε να θέλει να ουρήσει. (Ας έπαιρνες πορτοκαλάδα ρε φιλέ αφού ο καφές σε χαλάει. Άμα είχε τουαλέτα αναπήρων το μαγαζ,ί δε θα είχε αποθήκη. Αμάν πια, ευτυχώς ο Καλός σαν δήμαρχος είναι λογικός και καταλαβαίνει ότι το μαγαζί θέλει αποθήκη και όχι δεύτερη τουαλέτα.)

Τελικά ο Κακός και η οικογένειά του πληρώνουν και φεύγουν. Γυρίζουν σπίτι και στη θέση ΑμεΑ έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του ο Γάιδαρος, άλλη θέση δεν υπάρχει πού να σταματήσουν;

Ο Κακός διαμαρτύρεται και γκρινιάζει απαιτεί να γίνει κάτι. Σαν κακός και ρουφιάνος που είναι, καλεί την τροχαία και κολλάει και ένα αυτοκόλλητο στο παρ-μπριζ, που προσβάλει τον φίλο μας το Γάιδαρο.

(Ευτυχώς που ο Καλός σαν δήμαρχος φρόντισε και για αυτό: δε θα του πάρουν του φίλου μας του Γαϊδάρου το αυτοκίνητο. Όχι βέβαια, τι και αν έχει γερανό ο δήμος; Λεπτομέρειες. Να σηκωθεί πρωί-πρωί ο άνθρωπος και να μην το βρει εκεί που το άφησε και να πάθει κανένα σοκ; Απαπαπαπα!!! Μακριά από τον Καλό δήμαρχο αυτά, άσε που ο γερανός θέλει καύσιμο, συντήρηση, πολλά έξοδα, ενώ αν πάει η τροχαία θα κόψει μια κλήση θα πάρει της πινακίδες και θα μπουν και τουλάχιστον 200 ευρώ στο ταμείο του δήμου.)

Έρχεται λοιπόν η τροχαία κόβει την κλήση και φεύγει. Ο Κακός βέβαια ακόμα κάνει κύκλους και φωνάζει. Είναι τόσο κακός που μόνο τον εαυτό του σκέφτεται και όχι τον ανθρωπάκο που θα πληρώσει τόσα λεφτά σε περίοδο κρίσης.

Μετά από κανένα 45λεπτο και κάτι βγαίνει ο Γάιδαρος, βλέπει το αυτοκίνητό του χωρίς πινακίδες και με το προσβλητικό αυτοκολλητάκι (που δεν ξεκολλάει και εύκολα) και αρχίζει να φωνάζει ποιος του κάνει πλάκα; Ποιος είναι το ανάπηρο; Τυχαία λοιπόν και αφού ο Κακός ολοκλήρωνε άλλον έναν κύκλο τον βλέπει, σταματάει τους κύκλους και αρχίζουν τον διάλογο:

Κακός: Γιατί πάρκαρες εδώ; Δε βλέπεις είναι θέση ΑμεΑ.

Γάιδαρος: Εσύ είσαι ο ανάπηρος; Πού να ξέρω ρε φίλε ότι μένεις εδώ; συνήθως άδεια είναι η θέση ή παρκάρουν άλλα αυτοκίνητα, για αυτούς γιατί δεν καλείς την τροχαία;

Κακός: Επειδή αυτοί κάνουν λάθος το κανείς και εσύ; είναι λογικό αυτό που λες;

Γάιδαρος: Δεν ξέρω, λογικό ξε-λογικό, εγώ θα πληρώσω 200 ευρώ σαν τον μ….κα και οι άλλοι που παρκάραν πιο πολλές φορές θα την βγάλουν λάδι. Κόλλησες και τη μ….κια αυτήν που δεν ξεκολλάει.

Κακός: Καλά, καλά, πάρε το αυτοκίνητο και φύγε. Θέλω να μπω σπίτι.

Γάιδαρος: Καλά φεύγω, αλλά να ξέρεις δεν παρκάρω μόνο εγώ εδώ.

Φεύγοντας ο Γάιδαρος μονολογεί “ρε τι πάθαμε με τον κάθε προβληματικό που θυμάται μια στο τόσο να βγει βόλτα”.

images

ΤΕΛΟΣ

*Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τα συμπαθέστατα και εργατικά τετράποδα. Η χρήση του ονόματός τους οφείλεται καθαρά στη λαϊκή παράδοση, που τα θέλει να μην έχουν ευαισθησίες.

Βασίλης Ψαθάς