13 Μαΐου 1968: Η κοινή πορεία εργατών και φοιτητών στο Παρίσι

Για πρώτη φορά στις 13 Μαΐου του 1968 Γάλλοι εργάτες ενώθηκαν με τους φοιτητές, απεργώντας για μια μέρα και διοργανώνοντας από κοινού πορεία στο κέντρο του Παρισιού.

Η τετράωρη πορεία είχε ξεκινήσει από την Place de la Republique της δεξιάς όχθης του Σηκουάνα και ενώθηκε με το πλήθος φοιτητών αφού πέρασε τη γέφυρα για την άλλη όχθη, διασχίζοντας τις φοιτητικές γειτονιές του Παρισιού. Κρατώντας σημαίες και πανό εργάτες, φοιτητές και καθηγητές φώναζαν «De Gaule δολοφόνε» και «CRS-SS», παρομοιάζοντας τη γαλλική αστυνομία για τις διαδηλώσεις CRS με τη ναζιστική SS.

Τη μεταρρύθμιση του «bourgeois πανεπιστημιακού συστήματος» και το τέλος του «αστυνομευόμενου κράτους» ζητούσαν οι φοιτητές. Ακόμη, απαιτούσαν την απελευθέρωση των ηγετών του κινήματός τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί λίγες μέρες νωρίτερα. Τα αιτήματα των εργατών αφορούσαν τους χαμηλούς μισθούς, την αποκέντρωση και τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

Η μονοήμερη απεργία παρέλυσε την πρωτεύουσα και γρήγορα πήραν τη σκυτάλη και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Η δημόσιες συγκοινωνίες, οι αεροπορικές πτήσεις, τα ταχυδρομεία, όλα είχαν παραλύσει κατά τη διάρκεια των ημερών λαϊκής διαμαρτυρίας που έμειναν στην ιστορία.

tvxs.gr