Ξεκινούν έρευνες στον τάφο του Τουταγχαμώνα -Ψάχνουν τη βασίλισσα Νεφερτίτη

Σαρώσεις υψηλής ανάλυσης υποδηλώνουν ότι ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών περιλαμβάνει διόδους προς δύο «κρυφές» αίθουσες, στη μία από τις οποίες ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι είναι θαμμένη η βασίλισσα Νεφερτίτη.

Αν αποδεχτεί ότι κάποια από αυτές τις αίθουσες είναι η τελευταία κατοικία της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, τότε θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως επίσης να ρίξει λίγο φως σε μια περίοδο που, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίας, παραμένει τυλιγμένη σε μια αχλύ μυστηρίου.

_85690060_85690059

Η Νεφερτίτη, η προτομή της οποίας, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε ένα μουσείο του Βερολίνου, πέθανε τον 14ο αιώνα π.Χ.

Ο Ριβς είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη Νεφερτίτη. Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι η βασίλισσα ήταν μητριά του έφηβου φαραώ και ότι συνεχίζει εδώ και 3.000 χρόνια τον αιώνιο ύπνο της, κρυμμένη πίσω από έναν τοίχο.

«Αν αληθεύει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ανακάλυψη που θα επισκιάσει την ανακάλυψη του ίδιου του Τουταγχαμών», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα ήταν η σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ