Η Ειδομένη των γυμνών καλωδίων και των ξεχασμένων ανθρώπων

Χτες ένας μετανάστης πάτησε γυμνά καλώδια και έφυγε κάρβουνο μπροστά στα μάτια όλων. Ο πρώτος θύμα ηλεκτροπληξίας του Σαββάτου ζει.

Οι ΜΚΟ έφυγαν. Δεν ήταν στο business plan η πιθανότητα της αντίδρασης. Τουλάχιστον με το να εμποδίσουν τους εθελοντές να συνδράμουν ουσιαστικά με τρόφιμα, ρούχα και βάρδιες, αλλά και με το να μοιράζουν ελάχιστες μερίδες φαγητού τη μέρα, πέτυχαν να εκτελέσουν την εντολή τους. Να εξαθλιώσουν δηλαδή τους ανθρώπους, ώστε να αναγκαστούν να παραιτηθούν από την προσπάθεια να περάσουν από τα σύνορα και να γυρίσουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να εξαθλιωθούν, να αντιδράσουν, να δημιουργηθεί ένταση, να επέμβει το Κράτος Καταστολής και να αποδείξει ακόμη μια φορά πως δρα άμεσα για την “ειρήνη” των νοικοκυραίων Ελλήνων.

Οι ανταποκριτές των ΜΜΕ φοβήθηκαν. Δεν γνωρίζουν τι θα πει αγανάκτηση μάλλον και απόγνωση.

Οι άνθρωποι που μένουν εκεί μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα και το κρύο, πίσω από ένα συρματόπλεγμα, χωρίς μέλλον, χωρίς ελπίδα, φοβήθηκαν. Και εξοργίστηκαν και αντέδρασαν. Στις ράγες των τρένων της Ειδομένης σε πιάνει μονάχα οργή.

Χακί στολές από δω. Χακί στολές από την άλλη. Χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ χακί στολών. Ακούς βρισιές σε κάθε γλώσσα. Οι μετανάστες βρίζουν αγανακτισμένοι. Τα “όργανα’ βρίζουν τους πρώτους.

Γυμνά καλώδια το Σάββατο, γυμνά καλώδια και χτες. Γυμνά καλώδια κα συρματοπλέγματα.

Σήμερα το πρωί τα σύνορα άνοιξαν και μόνο οι πρόσφυγες μπορούν και πάλι να συνεχίζουν το δρόμο προς την καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης.

Οι μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην γκρίζα ζώνη.

Χτες τους μοιράστηκε τελεσίγραφο πως έχουν διορία τρεις μέρες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταφερθούν σε “κέντρα υποδοχής’ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαφορετικά η εκκένωση θα γίνει αναγκαστικά και θα φροντίσουν τα “όργανα’ για αυτό.

Παρολαυτά χτες στο σημείο ενώ υπήρχαν λεωφορεία που μπορούσαν να μεταφέρουν μέχρι και 700 άτομα, μόλις 80 δέχτηκαν να φύγουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφσυν,

“η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παρέχει ταχεία επιχειρησιακή συνδρομή σε ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει επείγουσες και ειδικές μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα.

Όπως διευκρινίζεται, όλοι οι συνοροφύλακες που απασχολούνται από τη Frontex στην επιχείρηση RABIT, εργάζονται υπό την εντολή των Αρχών της χώρας που αιτήθηκε τη βοήθεια. Ήδη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών» η Frontex επιχειρεί στο Αιγαίο με 16 σκάφη, δύο ελικόπτερα και 195 υπαλλήλους.

Χθες η Frontex συμφώνησε με την Ελλάδα και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου οι υπάλληλοι του οργανισμού θα συνεργαστούν στην καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη στην περιοχή των πρόσθετων υπαλλήλων θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.”

Και μετά;

Εγκλεισμός. Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κυβερνητικές αναγγελίες για την ορθή διαχείριση του ζητήματος. Εύσημα από την Ε.Ε. που οι μεταναστευτικές ροές λιμνάζουν Ελλάδα.

Ζωές σε γυμνά καλώδια και συρματοπλέγματα.

Vectrum