Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 36, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας. Από τους τραυματίες, οι επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ένας από τους νεκρούς φαίνεται πως είναι και ο δράστης της επίθεσης.

https://www.youtube.com/watch?v=9Ri91MXQPSg

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ “Newroz

Οι γιορτές για το Newroz απαγορεύτικαν σε πολλές πόλεις

Γιορτές και εκδηλώσεις για τον εορτασμό του κουρδικού νέου έτους, Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου έχουν απαγορευτεί σε πολλές πόλεις σε όλο το Βόρειο Κουρδιστάν και την Τουρκία. Η απαγόρευση των εορτασμών του Newroz που επέβαλε η κυβέρνηση του ΑΚΡ μέσω των επαρχιακών διοικητών στοχεύει στην «παρεμπόδιση πιθανών προκλήσεων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Newroz συμπεριλαμβανομένων των μαζικών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων».

Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία διέταξαν τους  κατοίκους της Κουρδικής πόλης Yuksekova να την εκκενώσουν εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ την Παρασκευή.
Η επιχείρηση των δυνάμεων  ασφαλείας της τουρκίας εναντίον των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ),  είναι σε εξέλιξη σε αρκετές γειτονιές της Γιουκσέκοβα στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι.
Η ανακοίνωση  πραγματοποιήθηκε διαμέσου μεγαφώνων που είχαν τοποθετηθεί  σε τεθωρακισμένο όχημα που κυκλοφορούσε γύρω από την πόλη αργά την Πέμπτη και νωρίς την Παρασκευή.
Η επιχείρηση πραγματοποιείται μέρες μετά απο όταν οι Τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Γιουκσέκοβα και πολλές άλλες κουρδικές πόλεις την περασμένη Παρασκευή, ως μέρος της επίθεσης  της Άγκυρας εναντίον του Κουρδικού λαού.

Ο εορτασμός στην Κωνσταντινούπολη έχει οριστεί να λάβει χώρα στην περιοχή  Bakırköy Halk Pazarı  στις 20 Μαρτίου.
Ο μαζικός εορτασμός στις 21 Μαρτίου θα λάβει χώρα παραδοσιακά στην κύρια κουρδική πόλη Αμέντ (Ντιαρμπακίρ), η οποία θα ακολουθείται από τον εορτασμό για το Νεβρόζ στη Cizre μία ημέρα αργότερα.

Οργανωτική Επιτροπή του Newroz : Δεν αναγνωρίζουμε την απαγόρευση του ΑΚΡ

Η Οργανωτική Επιτροπή του Newroz, η οποία αποτελείται από τα DTK, HDK, HDP, DBP, KJA και DEM-Genc, έκδοσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει την απαγόρευση του ΑΚΡ στις γιορτές του  Νεβρόζ, και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του κουρδικού νέου έτους θα λάβουν χώρα όπως έχει προγραμματιστεί.

Στη σύγκρουση με την κουρδική αντίσταση στη χώρα, δεν έχει μείνει χώρος για δημοκρατία και ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η καταστολή της κυβέρνησης επί του Κουρδικού Κόμματος Εργατών (PKK) υπερβαίνει την ισχύ του νόμου.

«Αν το κράτος δεν χτυπήσει τη γροθιά του στα κεφάλια των τρομοκρατών, θα συνεχίσουν να μας χτυπάν κάθε μέρα», είπε ο Ερντογάν σε μία τηλεοπτικη συνέντευξη αυτήν την Τετάρτη.  «Αυτό το θέμα δεν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία της σκέψης, ελευθερία του τύπου, και δημοκρατία. Αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες μαζί με την «τρομοκρατία» και τους  «τρομοκράτες»  πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουν την συνείδηση του έθνους μας να ματώνει».

Ο Ερντογάν είπε πως η κυβέρνησή του βλέπει  οποιονδήποτε εναντιωθεί στην στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στις κατεξοχήν Κούρδικες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ως εχθρό, ακόμα και όσους καλούν για διακοπή της σύγκρουσης.

«Αυτοί που στέκονται στο πλευρό μας στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι οι φίλοι μας. Αυτοί που στέκονται απέναντι μας είναι εχθροί», είπε στα τηλεοπτικά σχόλια.

(news247, kollect, indymedia)