Η σιωπή δεν είναι συναίνεση

Η κουλτούρα του βιασμού συνεχίζει να καλλιεργείται. Ο βιασμός καθ’ αυτός βρίσκεται στο τέρμα της διαδρομής. Η ίδια η διαδρομή όμως διανύεται -κι ας μην τερματίζεται πάντα- καθημερινά από εκατομμύρια άντρες. Άντρες φίλους μας. Άντρες που αγαπάμε, που σεβόμαστε, που θαυμάζουμε, που εμπιστευόμαστε, που νομίζουν ότι μας σέβονται, ότι μας αντιμετωπίζουν ισότιμα με τους εαυτούς τους. Άντρες που τους πιστεύουμε όταν μετά από μια ακραία συμπεριφορά μας πουν “δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση” -και το εννοούν. Άντρες με τους οποίους αισθανόμαστε συναισθηματικά ασφαλείς. Μέχρι που παύουμε, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι “μόλις έκανα σεξ χωρίς να θέλω, δεν αντιστάθηκα, δεν ούρλιαξα, αλλά δεν είχα όρεξη, δεν είχα κέφι τέλος πάντων και είπα πολλές φορές όχι, αλλά δεν είπα όχι φωνάζοντας κι έτσι δεν με πήρε στα σοβαρά αλλά οκ δεν το έκανε κι επίτηδες, ίσως έπρεπε να είχα φωνάξει το όχι μου, να τον είχα σπρώξει πιο δυνατά και να συνεχίσω να αντιστέκομαι μέχρι το τέλος”.

Υπάρχει μια κυρίαρχη αντίληψη που λέει ότι η σιωπή εν τέλει είναι συναίνεση, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί το “όχι”. Πως η μη αντίσταση είναι συναίνεση, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί το “όχι”. Οι γυναίκες πρέπει να έχουμε πάντα διάθεση για σεξ. Αν δεν έχουμε, ο σύντροφός μας είναι συχνά αρκετά αυτάρεσκος ώστε να μην μας πιστέψει. Εξάλλου, ίσως να μην είπαμε “όχι” αρκετές φορές και ίσως αφού δεν αντισταθήκαμε κατά βάθος να μας άρεσε, κι ας μη συμμετείχαμε. Το μέρος εκείνο τους σώματος που ήταν απαραίτητο, ήταν εκεί. Δε χρειαζόταν κάτι παραπάνω. “Απλώς σεξ” ήταν.

Είναι βιαστής ο σύντροφος που δεν υπολογίζει το “όχι” αν δεν συνοδεύεται από φωνές και σπρωξίματα; Όχι, δεν είναι. Σημαίνει ότι συναινώ αν το “όχι” μου ή το “δεν έχω διάθεση τώρα” αντικαθίσταται από την παθητική μου στάση κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης; Όχι, δεν σημαίνει ότι συναινώ.

Μοιάζει με γκρίζα περιοχή, “με παρεξήγηση βρε αδερφέ, με μια κακή συνεννόηση. Στο κάτω-κάτω αγαπιόμαστε”.

ΟΧΙ.

Μοιάζει με ανδρικό προνόμιο, με πατριαρχία και με όλο το πακέτο σεξιστικών αντιλήψεων γύρω από τη γυναίκα και το κορμί της.

provo