PRAXIS: μια απάτη που στήνεται στην πλάτη των προσφυγων

“Τους τελευταίους μήνες εργάζομαι ως κοινωνικός επιστήμονας στο πρόγραμμα Relocation της ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία ως γνωστόν έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος  από τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας για να στεγάσει προσωρινά πρόσφυγες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε άλλες  χώρες της Ε.Ε..

Ωστόσο παρά την υψηλή χρηματοδότηση η κατάσταση έχει ως εξής : οι άνθρωποι στοιβάζονται σαν τα ποντίκια σε σπίτια με μαύρους τοίχους από την υγρασία, σε αρκετά δεν υπάρχουν καν κρεβάτια αλλά στρώματα στο πάτωμα, και σε κανένα δεν υπάρχει θέρμανση παρόλο που η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει χρήματα γι’ αυτήν. Συγκεκριμένα από τα 1.200 σπίτια που η PRAKSIS ενοικιάζει, δόθηκαν θερμοπομποί σε 200 σπίτια, οι οποίοι όμως χάλασαν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Να επισημανθεί εδώ ότι το πρόγραμμα είναι για ευάλωτες περιπτώσεις οπότε έχουμε νεογέννητα και ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις να ζουν χωρίς θέρμανση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να αγοράσουν σόμπες  με τα κουπόνια των 45 ευρώ ανά άτομο για 15 μέρες που τους παρέχονται αυστηρά μόνο για σίτιση, με αποτέλεσμα να επιπλήττονται από τους κοινωνικούς επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τα διαμερίσματα και οι οποίοι λειτουργούν σα μπάτσοι , ελέγχοντας τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ. Επίσης ελέγχουν τα σπίτια για ζημιές που ενδεχομένως  έχουν προκαλέσει οι πρόσφυγες απειλώντας τους ότι θα τις πληρώσουν οι ίδιοι ή θα μείνουν στο δρόμο αν δε συμμορφωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει στην Ύπατη Αρμοστεία πολυάριθμες ρατσιστικές συμπεριφορές  εργαζομένων της εν λόγω ΜΚΟ. Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται βρωμιάρηδες, επικίνδυνοι, κακοί γονείς ενώ συχνά αποκαλούνται «ζώα».

Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος είναι καθόλα ταπεινωτικός για τους ίδιους τους πρόσφυγες καθώς σε ένα project  που είναι υποτίθεται σχεδιασμένο για την εξυπηρέτηση και την ανακούφισή τους  δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο, δεν ερωτώνται ποτέ για τίποτα και υφίστανται μια ατελείωτη ταλαιπωρία, η οποία βέβαια έρχεται

να προστεθεί στο δράμα του ξεριζωμού που έχουν βιώσει. Μεταφέρονται συχνά από σπίτι σε σπίτι σα να πρόκειται για αντικείμενα,  και πολλές φορές ακόμη και  τα νέα σπίτια δεν πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας .  Σπασμένα τζάμια στα οποία έχουν κοπεί παιδιά, κατσαρίδες, μούχλα, στρώματα με κοριούς που προκαλούν δερματικές ασθένειες, ξεχαρβαλωμένες πρίζες, ταβάνια που πέφτουν στα κεφάλια των ανθρώπων, βουλωμένα σιφώνια που πλημμυρίζουν όλο το σπίτι, αυτές οι απάνθρωπες συνθήκες είναι η καθημερινότητα των προσφύγων στα σπίτια της ΜΚΟ PRAKSIS.

Ο δήθεν ανθρωπιστικός χαρακτήρας της ΜΚΟ PRAKSIS λοιπόν είναι μια τεράστια απάτη και μόνα θύματά της οι πρόσφυγες. Πρόκειται για μια επιχείρηση που βγάζει χρήμα πάνω στην απελπισία και τη δυστυχία ανθρώπων που έρχονται από πόλεμο. Η σήψη και η παρακμή διαπερνά το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης.  Υπεύθυνοι για την απαράδεκτη πολιτική που εφαρμόζεται, είναι το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται, από τους διευθυντές μέχρι και την πλειοψηφία των αναλώσιμων  κοινωνικών επιστημόνων, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ωστόσο προτιμούν να παραμένουν και να εφαρμόζουν τις  ρατσιστικές και εξευτελιστικές για την ανθρώπινη ζωή τακτικές γιατί «πού αλλού θα βρεις μισθό 900 ευρώ καθαρά;». Αυτό το ερώτημα είναι πραγματικό, κάποιοι όμως θα επιλέγουν πάντα να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και την ανθρωπιά τους, γι’ αυτό και οι παραιτήσεις-ανάμεσά τους και η δική μου σύντομα-δε λείπουν. Γράφω αυτό το κείμενο για να δώσω μια εικόνα «από μέσα» αλλά και για να δώσω φωνή στους πρόσφυγες που στην PRAKSIS αποκαλούνται «ωφελούμενοι» και αυτό λέει αφοπλιστικά πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσα ακόμη να γράψω για να καταγγείλω το καθεστώς της συγκεκριμένης ΜΚΟ”.

γράμμα που δημοσιέυτηκε στο μπλογκ της ορμα