Η αριστερή πρωτοπορία των εκκενώσεων καταλήψεων

Ρεκόρ στις εκκενώσεις καταλήψεων σπάει το κρατος επι κυβέρνησης συριζανελ.

Ξεκινώντας με την εκκένωση της κατάληψης πρυτανείας στις 17 Απρίλη 2015 και 14 συλλήψεις.  “εκκένωση της Acta et Verba στα Ιωάννινα στις 06/04/15 (επανακαταλήφθηκε στις 11/04/15), εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα στις 10/05/15, στην περικύκλωση με ΜΑΤ της κατάληψης Κένταυρος στη Ν.Φιλαδέλφεια στις 18/04/15, στην διακοπή ηλεκτροδότησης στην κατάληψη Σχολείο στη Θεσσαλονίκη και φυσικά στις προσπάθειες του δήμου Ζωγράφου για μετεγκατάσταση του ωδείου στο χώρο της κατάληψης Βίλα Ζωγράφου.” (kollectnews).

H αριστερά του κεφαλαίου συνεχίζει δυναμικά στις 27 Αυγούστου του 2016. Η κατάληψη στέγης μεταναστών Ορφανοτροφείο εκκενώνεται και κατεδαφίζεται. Το κτίριο ανήκε στο Υπουργείο Υγείας και το 2011 παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανέγερση εκκλησιαστικού ιδρύματος (πολλά τα ευρώ στην εκκλησία Α.Ε.) για άτομα με χρόνια παθήσεις.

Η κατάληψη φοιτητικής στέγης στην οδό Νίκης εκκενώνεται. Το κτίριο ανήκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η κατάληψη στέγης μεταναστών στην καρόλου Ντηλ εκκενώνεται. Εδώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υπέβαλλε μήνυση στην Αστυνομία ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των καταληψιών από την χρόνια εγκατελειμμένη πολυκατοικία του.

100 συλλήψεις και 70 προσαγωγές μέσα στο ίδιο πρωινό.

Μάιο του 2016 το κράτος παραχωρεί την έκταση όπου λειτουργεί η κατάληψη στέγης Τερμίτα στο Βόλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στη συνέχεια εγκρίνεται το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για κατεδάφιση και επέκταση της ακίνητης περιουσίας του Π.Θ. Α.Ε. (εδώ η εκκένωση ακόμη δεν ξεκίνησε).

Ξημερώματα 13 Μάρτη 2017 εκκενώνεται η Βίλα Ζωγράφου με 7 συλλήψεις (που αφέθηκαν πριν λίγο) και η κατάληψη στέγης μεταναστών Δρακοπούλου στην Αλκιβιάδου 9 – όπου στεγαζόνταν 127 γυναίκες και παιδιά. Στα σχέδια του δήμου Ζωγράφου ήταν απο καιρό να πάρει την ΒΖ ενώ η Αλκιβιάδου 9 θα δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό για να “φιλοξενεί” μετανάστες με το αζημίωτο.

Στο κτίριο Δρακοπούλου υπήρχαν περίπου 130 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη με σκοπό στη συνέχεια να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης γύρω από την Αττική.Στη Βίλα Ζωγράφου έγιναν 7 προσαγωγές ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.Υπάρχουν καλέσματα αλληλεγγύης και περιφρούρησης των καταληψεων, αναρτημενα στα μέσα αντιπληροφορισης.Το κράτος και οι αριστεροί διαχειριστές του επιλέγουν ακόμη μία φορά να χτυπήσουν τον κόσμο της αυτοοργάνωσης, του αγώνα για κοινωνίες χωρίς εξουσία και της αλληλεγγύης, τόσο για να ψαρέψουν ψηφαλάκια από την δεξαμενή μικροαστών ψηφοφόρων όσο και για να θέσουν ακόμη περισσότερα εμπόδια σε όσο κόσμο παλεύει για μία ελεύθερη ζωή.Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που ξημερώματα εκκενώνουν κατάληψη. Το ίδιο είχε γίνει και με την κατάληψη του Κενταύρου στην Ν. Φιλαδέλφεια όταν ο τότε ΣΥΡΙΖΑιος, νυν αποχωρήσαντας, δήμαρχος Βασιλόπουλος είχε γκρεμίσει την κατάληψη.” (από kollectnews)

Το ίδιο πρωινό το κράτος επιχειρεί να εκκενώσει και εισβάλει στο Αυτόνομο Στέκι Αγρινίου, χωρίς όμως να καταφέρνει την εκκένωση.

Έγινε ψάξιμο σ’ όλο το χώρο, ανοίχτηκαν ντουλάπια, συρτάρια και αποθηκευτικοί χώροι, ψάχτηκαν ακόμα παιδικά παιχνίδια και ρούχα.
Σπάστηκαν οι πόρτες του στούντιο και της αποθήκης, έγινε απόπειρα πρόκλησης βραχυκυκλώματος στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και προξενήθηκαν φθορές στην οικοσκευή.
Μέχρι αυτή τη στιγμή λείπουν 3 σημαίες μαύρες και μαυροκόκκινες και μια μεγάλη μαυροκόκκινη (μόνο το πανί).
Στο στέκι  υπήρχαν 645 ευρώ που προορίζονταν για δικαστικά έξοδα αγωνιστών και για την αγορά προσθετικού μέλους συντρόφου στο Αγρίνιο. Από αυτά βρήκαμε μόνο τα 45 ευρώ που βρίσκονταν σε άλλο σημείο από τα 600 που κλάπηκαν.
Διώξαν τα δυο σκυλιά που ζουν στο Στέκι αφήνοντάς τα να φύγουν, με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα σε αυτά και σε άλλους.
Από την ψαχτική έγιναν ζημιές σε μηχανήματα ήχου και εικόνας (προτζέκτορα, κονσόλες, ενισχυτές, μηχάνημα αναπαραγωγής CD)” (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ)

Σίγουρα τα “ριζοσπαστικά αγωνιστικά πνεύματα” – μέλη της σοσιαλδημοκρατίας θα βγάλουν ανακοινώσεις που θα καταδικάζουν τις σημερινές επιχειρήσεις (όπως έκαναν και στις προηγούμενες εκκενώσεις για να μην θυμηθούμε τον σπαραγμό τους για τη Βίλα Αμαλίας) ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν την αλληλέγγυα συμμετοχή τους σε επιμέρους “κινήματα” άμεσα ή έμμεσα. Το πλυντήριο των φασιστών δεν θα πάψει – άλλωστε κάθε συμμαχία χρήσιμη είναι για τις εκλογές, γνωστή συνταγή. Αλλά μέσα σε όλα αυτά όλο και κάποιοι κροκόδειλοι θα δακρύσουν για τίποτε τοπικές “ιδιωτικοποιήσεις” – να’ χαμε να λέγαμε ως το Μάη του 19 – για τίποτε άδειες, τίποτε αλληλέγγυες αντιρατσιστικές δράσεις. Άλλωστε πλύστρες υπάρχουν πολλές εντός και εκτός καταλόγων μελών.

Vectrum