Νεκρή εργάτρια καθαριότητας εν ώρα εργασίας στον Δήμο Ζωγράφου

Όσον αφορά τα “εργατικά ατυχήματα” δεν χρειάζεται καν στατιστικά για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθός τους. Αρκεί να ψάξει την ειδησεογραφία και αμέσως η ζοφερή εικόνα εμφανίζεται. Η μορφή εκμετάλλευσης και οι ανάγκες αναπαραγωγής του Κεφαλαίου εν μέσω κρίσης, πέρα από το ύψος των μισθών και την έγκαιρη καταβολή τους, συχνά απαιτούν την φυσική εξόντωση του ίδιου του υποκειμένου, της εργάτριας και του εργάτη. Συνένοχοι σε αυτό είναι και τα συνδικάτα.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εμφανίζει το θάνατο εν ώρα εργασίας σαν ο άτυχος συνδιασμός του ζήλου από την μεριά της εργαζόμενης (!) και της ζέστης, ενώ η έλλειψη απαραίτητων μέσων προστασίας αποτελεί μια απλή αναφορά μεταξύ άλλων. Ο ρυθμός παραγωγής δεν παίζει κανένα ρόλο για τον πρόεδρο ή ο καταναγκασμός της ίδιας της σχέσης εργασίας, ο εκαβιασμός του αν δεν δουλέψεις θα πεθάνεις έτσι κι αλλιώς, δεν φαίνεται να τον απασχολούν. Τι άλλο θα μπορούσε η 62χρονη να κάνει πέρα από ”εργασιακό ζήλο” όταν αν δεν υπακούσει στους εξαντλητικούς ρυθμούς υπό 40 βαθμούς ξέρει οτι θα χάσει τη δουλειά της και τότε ίσως να μην πάρει καν σύνταξη. “Εργάτες της δουλειάς” λοιπόν, και όχι της απεργίας, ζητάνε “Εργασία για ζωή” για να πεθάνουν μια ζεστή νύχτα στο καθήκον ή να ακρωτηριαστούν σε άλλη μια “έλλειψη απαραίτητων μέσων προσταστίας”, άλλη μα υποσημείωση στον θάνατο που σπέρνει το κεφάλαιο. Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που ο πρόεδρος μοιράζεται με τα αφεντικά, αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που ο πρόεδρος θεωρεί τιμή και αξιοπρέπεια: να πεθαίνει κάποιος δουλεύοντας στην προσπάθειά του να ζήσει.

Μόνιμη απεργία ενάντια στο κεφάλαιο για να ζήσουμε πραγματικά και όχι να εργαζόμαστε μπας και την βγάλουμε.

Την “τελευταία πνοή”  της “άφησε” εν ώρα υπηρεσίας εργάτρια Καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τραγικό σε κατάληξη γεγονός συνέβη μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν ξαφνικά η 62χρονη εργάτρια, που ακολουθούσε το απορριμματοφόρο τύπου πρέσας, έχασε τις αισθήσεις της, ως όλα δείχνουν από ανακοπή καρδιάς…

Συνάδελφοι της, όταν αντιλήφθηκαν το γεγονός, άμεσα, έσπευσαν να τις παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, αλλά ήταν, δυστυχώς, αργά…

Το epoli.gr επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., κ. Νίκο Τράκα,για το τραγικό αυτό γεγονός, και αφού πρώτα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, δήλωσε:

«Ο ζήλος, η ευσυνειδησία, σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη, και με την έλλειψη των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, “οδήγησαν” άλλη μία συνάδελφό μας στον θάνατο, αντί στη ζωή, γιατί γι’ αυτή αγωνιζόταν μαζεύοντας σκουπίδια. Αυτοί είναι οι εργάτες Καθαριότητας! Εργάτες της δουλειάς και όχι των απεργιών! Αυτό μόνο ζητάνε! Εργασία για ζωή!

Ας είναι “ελαφρύ το χώμα” που θα σκεπάσει τη συνάδελφό μας…».

Posted by: Provo