Νεοελληνική σάτιρα για πουστ@ριά αλά Ζουγανελικά

Το βράδυ της Παρασκευής 30/10 ο Γ. Ζουγανέλης επισκέφτηκε τον Βόλο σε ένα live χιούμορ, τραγουδιού και της γνωστής σε όλους μας σάτιρα.

Μεγαλώσαμε πολλοί με την σάτιρα του Ζουγανέλη. Σε μια εποχή που ακόμη η Ελλάδα ευημερούσε εκείνος καυτηρίαζε το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο καλλιεργούταν η πολιτική του βολέματος. Όπως και πολλοί άλλωστε ( Χάρυ Κλιν, Πανούσης κ.α.) Ήταν η εποχή που θεριζόταν η νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ του ’80. Η δεκαετία των επιδοτήσεων, των βολεμένων συγγενών πολιτικών στο δημόσιο, η άνθηση της νεοελληνικής “κουλτούρας” με τα σπαρμένα πεντοχίλιαρα σε πίστες στρωμένες με γαρύφαλλα, το σταδιακό σβήσιμο της ελληνικής ροκ και η αντικατάστασή του από το έντεχνο. Κοινώς η εποχή που η όποια συνειδησιακή εγρήγορση πήγε να καλλιεργηθεί το ’80, αντικαταστάθηκε από ένα βαθύ ύπνο ως τη φούσκα του χρηματιστηρίου, την είσοδο στο ευρώ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Παράλληλα ξεφούσκωσε και η σάτιρα των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’90 από πολλούς.

Σήμερα σε καιρούς δύσκολους οικονομικά αλλά και φτωχούς κοινωνικά, πολιτικά και κυρίως πολιτισμικά, οι εκπτώσεις είναι πολλές. Τις βλέπουμε σε διαφημίσεις πολυεθνικών (super market) και σε τηλεπαιχνίδια συστημικών ΜΜΕ – τα οποία με την σειρά τους αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος που όπως προαναφέραμε άνθησε το ’90 για να φτάσουμε στο 2015 και να μας παιδεύει ακόμη σαν γάγγραινα αθεράπευτη.

Εκπτώσεις πλέον γίνονται και στην σάτιρα. Σάτιρα κατά παραγγελία του μεγάλου αφεντικόυ στο κανάλι. Σάτιρα κατά παραγγελία των αισθητηρίων της μάζας. Σάτιρα που δεν λειτουργεί προς αφύπνιση της κριτικής σκέψης.

Έτσι λοιπόν χτες στο γνωστό άσμα “Ο Γιαννάκης”, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι ενθουσιασμένοι ακολουθούσαν το χιουμοριστικό πνεύμα του Γ. Ζουγανέλη, στο σημείο του ρεφρέν κλήθηκαν πρώτα οι γυναίκες να αναφωνήσουν μαζικά το “ωωωωωω” για να θεωρηθεί ντεκαυλέ, έπειτα οι άντρες, για να πανηγυρίσει για την “ανδρίλα” που κατέκλυσε τον χώρο, και τέλος τα πουστ@ριά, για να παρατηρήσει  “πόσους πού..δες έχει ο Βόλος πια; καλά μακριά από τον κώλο μας κι όπου θέλει ας είναι”.

Μα φυσικά ήξερε πως ένα τέτοιο σεξιστικό σχόλιο θα προκαλούσε το γέλιο των θαυμαστών του. Ήταν οι ίδιοι θεατές που αποζητούσαν να ακούσουν Ρέμο δια στόματος Ζουγανέλη. Είναι οι ίδιοι που στην καθημερινότητά τους αναπολούν τις στρωμένες πίστες από γαρύφαλλα με τα σπαρμένα πεντοχίλιαρα. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν κατώτερο ον έναν ομοφυλόφιλο και που λυπούνται για λίγο τα πνιγμένα προσφυγόπουλα αλλά γουστάρουν ελληνικά σημαιάκια σε παρελάσεις και όρθιους φράχτες στον Έβρο. Είναι οι ίδιοι που αδιαφορούν για τον πόλεμο στην Συρία και αγχώνονται μόνο για την διάσωση του μισθού τους. Είναι ο νεοέλληνας. Κι αυτό είναι και το χιούμορ πια της σάτιρας του Γ.Ζουγανέλη. Νεοελληνικό γιατί πουλάει.

V