Ο Αχιλλέας Μπέος έκανε τον Βόλο Παλέρμο, του Κ. Ζαφειρόπουλου
Αναζητούμε τι έχει αλλάξει στην πόλη και στη λειτουργία του δήμου τους τελευταίους μήνες ένας άνθρωπος που είχε μέχρι πρόσφατα εμπειρία κυρίως στο ποδόσφαιρο και στη νυχτερινή διασκέδαση
Ο Αχιλλέας Μπέος δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα. Οφείλει 3 φορές τον μήνα να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012 και το 2014 εκλέχθηκε δήμαρχος Βόλου. Το βούλευμα για τα στημένα και την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο καθυστερεί εδώ και 4 χρόνια.
Σε περίπτωση παραπομπής του, κατά τον νόμο θα πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμα και ο Βόλος θα αποκτήσει νέο δήμαρχο. Δέκα μήνες μετά την εκλογή του, η «Εφ.Συν.» επισκέπτεται την πόλη, που θα γινόταν -σύμφωνα με τον ανώτατο άρχοντά της- Μονακό. Η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ θυμίζει Νάπολη ή Παλέρμο.
Απευθείας αναθέσεις έργων, αποδιάρθρωση υπηρεσιών, παράτυπες προσλήψεις, παράξενες εξαφανίσεις αδέσποτων, χρυσαυγίτικη φρασεολογία, στοχοποιήσεις αντιπάλων και δημοσιογράφων και απειλές κατά πάντων συνθέτουν την εικόνα της διοίκησης του Δήμου Βόλου υπό τον «φίλαθλο» του τοπικού Ολυμπιακού και αντιμνημονιακό πατριώτη Αχ. Μπέο, που βρέθηκε από τη λεγόμενη «παράγκα» του ποδοσφαίρου στο δημαρχείο με την ψήφο του 53% των πολιτών. Και με τη βοήθεια αρκετών φίλων.
Η τροπολογία
Στον Βόλο αναμένεται με αγωνία η απόφαση παραπομπής του ή μη για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Mε βάση τον νόμο, «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται σε έναν αιρετό και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Δύο μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, αυτό ακριβώς το σημείο του νόμου ζήτησαν να αλλάξει μέσω φωτογραφικής τροπολογίας δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πρότειναν ότι για να τεθεί κάποιος αιρετός σε αργία θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση. Τελικά την τροπολογία μπλόκαρε η πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ο εξυγιαντής
Αναζητούμε τι έχει αλλάξει στην πόλη και στη λειτουργία του δήμου τους τελευταίους μήνες ένας άνθρωπος που είχε μέχρι πρόσφατα εμπειρία κυρίως στο ποδόσφαιρο και στη νυχτερινή διασκέδαση.
Ο Μπέος εμφανίζεται σαν εξυγιαντής της πολιτικής ζωής και τα δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν «παρουσία μπράβων, με χαρακτηριστικά και συμπεριφορά τραμπούκων», όπως μαρτυρούν πολλοί, παρόντες σ’ αυτά. Μάλιστα τα μέλη της ιδιωτικής φρουράς του δημάρχου συμμετέχουν κάνοντας τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Το «παρών» δίνουν πάντα και διάφοροι σύμβουλοί του που τον καταχειροκροτούν ενώ γιουχάρουν όλους τους υπόλοιπους. Ο Μπέος, στο πλαίσιο της «σύγκρουσης με το κατεστημένο που χρεοκόπησε την πόλη» αλλά και με το «σάπιο πολιτικό σύστημα», έχει ανοίξει πόλεμο τόσο με την παράταξη του κεντροαριστερού, πρώην δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη όσο και με τη δημοτική ομάδα του Μαργαρίτη Πατσιαντά (ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο, παρά την κόντρα του με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να παρευρεθεί προεκλογικά σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο καταχειροκροτούσε.
Οι συμμορίτες
Τους εργαζόμενους σε δήμο και δημοτικές επιχειρήσεις τούς αποκαλεί «συμμορίτες» και όσους διοίκησαν την πόλη «κοπρόσκυλα» και «λαμόγια». Μεταξύ των «κοπρόσκυλων» και των «λαμόγιων» υπάρχουν, ωστόσο, και… σημαίνοντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, που διετέλεσαν και στο παρελθόν σε θέσεις ευθύνης εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλάς. Στον αντιδήμαρχό του, Δ. Καντόλα, επιβλήθηκε πρόσφατα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση για υπόθεση με πλαστά τιμολόγια, κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πρώην Δήμο Αισωνίας που συνενώθηκε με τον Δήμο Βόλου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η δημοτική αρχή απαγόρευσε τη συζήτηση για την έκδοση ψηφίσματος με αφορμή τη μαύρη επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τον Γ. Μουλά να δηλώνει: «Δεν θα περάσει ο φασισμός» μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης!
Η Χρυσή Αυγή
Στον Βόλο δεν αποτελεί μυστικό πως η Χρυσή Αυγή στήριξε τον Μπέο προεκλογικά. Τις μέρες πριν από τις εκλογές ένας ολόκληρος μηχανισμός -με τη βοήθεια ακόμα και μικρών παιδιών και συνταξιούχων- βρέθηκε επί ποδός για να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του τοπικού Ολυμπιακού. Απέναντι από την πλατεία Οξυγόνου ήταν ένα από τα στέκια των οργανωμένων οπαδών της ομάδας. Εκεί συχνάζουν ακόμα οι επονομαζόμενοι «Μυρμιδόνες». Δανειζόμενοι το όνομα από τον αρχαίο πολεμικό λαό που κατοικούσε στη Θεσσαλία και είχε αρχηγό τον Αχιλλέα, σύμφωνα με τον Ομηρο, «Μυρμιδόνες» ονομάστηκε ένας σύνδεσμος «πολιτικοποιημένων» φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου.
Πατρίς, θρησκεία…
Με βάση την ιδρυτική διακήρυξη, οι κώδικες τιμής που διέπουν τους «Μυρμιδόνες» είναι οι εξής: «Να αγαπάνε με πράξεις την ομάδα και τη λέσχη, να πιστεύουνε στην Ιερή τριλογία πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια, να έχουν «αλληλεγγύη, πίστη, τιμή» […], να είναι δίπλα σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή αντιμετωπίσουν άλλοι σύνδεσμοι του Ολυμπιακού Βόλου». Στους «Μυρμιδόνες» συνυπήρχαν εκτός των άλλων οπαδών χρυσαυγίτες και μαιάνδριοι εθνικιστές, ενώ ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου υπήρξαν υποψήφιοι με τον συνδυασμό του Μπέου και νυν δημοτικοί σύμβουλοι. Ο σύνδεσμος αυτοδιαλύθηκε (μετονομάστηκε σε Old school volos club ενώ κάποια μέλη διαγράφηκαν) τυχαία (;) λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Τα σκάνδαλα και ο εργολάβος
Πρόσφατα παραδέχτηκε ότι συζητούσε τη διαχείριση των απορριμμάτων του Βόλου με τον Θ. Βασιλειάδη, εργολάβο που εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Βόλου την τελευταία δεκαετία, αυτό του Μουσείου της πόλης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θεσσαλία», ο συγκεκριμένος εργολάβος, που το όνομά του αναφέρεται σε όλα τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί για έργα-σκάνδαλα στην πόλη μέχρι το 2010, εμφανίζεται στο δημαρχείο του Βόλου σαν ντίλερ γερμανικής εταιρείας που θέλει να εμπλακεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. O Βασιλειάδης εμφανίστηκε στην πόλη λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναλαμβάνοντας σειρά έργων για την αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου της πόλης και των πεζοδρομίων. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι ακόμα υπό εισαγγελική διερεύνηση. Το 2011, όταν ανέλαβε ο πρώην δήμαρχος Σκοτινιώτης, το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με κατάθεση πρώην ταμία του Δήμου Βόλου (και πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου) «τα λεφτά τα έπαιρνα και με εντολή δημάρχου [Βούλγαρη] τα έδινα στον εργολάβο».
Πόρισμα ελεγκτών, οικονομικών επιθεωρητών για πλαστά τιμολόγια, εταιρείες-μαϊμού και υπερκοστολογήσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2007-2010 για το μουσείο της πόλης, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Θεσσαλία», ο Μπέος το κρατούσε στο συρτάρι του πέντε μήνες, από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Εργολάβος στο συγκεκριμένο έργο ήταν και πάλι ο Θ. Βασιλειάδης, πρώην ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου, τον οποίο και παρέδωσε το 2008 στον σημερινό δήμαρχο.
Οταν με την ιδιότητα του δημάρχου ο Μπέος ρωτήθηκε για ποιο λόγο έκρυβε το πόρισμα επί μήνες μέχρι τελικά να το παρουσιάσει, απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο πως ξέχασε να του το δώσει η γραμματέας του. Στις 11 Φεβρουαρίου, σε δημοτικό συμβούλιο που μετατράπηκε και πάλι σε αρένα, ο Σκοτινιώτης κατήγγειλε τον δήμαρχο Βόλου ότι κρατούσε το πόρισμα γιατί συζητούσε με τον εργολάβο-μεσάζοντα Βασιλειάδη για τα σκουπίδια. Πρόκειται για τον ίδιο δημοτικό «υπερεργολάβο» που έχει αναλάβει την επέκταση του ΧΥΤΑ της περιοχής.
Τα αδελφά ΜΜΕ
Από το προσωπικό e-mail του συμβούλου Τύπου Γιώργου Πολίτση διανέμονται και όλες οι υβριστικές ανακοινώσεις εναντίον των δημοσιογράφων και της Ενωσης Συντακτών. Ο σύμβουλός του, συνεργάτης των πρώην δημάρχων Μήτρου και Μαβίδη, παρότι έχει προσληφθεί για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, κάνει και καθημερινή πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοσταθμό 9,86 και γράφει στην ιστοσελίδα mycitynet.
«Σκουπίδια» και «διαπλεκόμενους» αποκαλεί ο Μπέος τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική στη διοίκησή του, λέγοντας ότι συμπεριλαμβάνονταν σε payrolls των προηγούμενων δημοτικών αρχών, υποστηρίζει ότι ο ίδιος εκβιάζεται, χωρίς ποτέ να παρουσιάσει κανένα στοιχείο παρ’ όλο που προκλήθηκε δημόσια. Στις καταγγελίες της Ενωσης Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ για τις επαναλαμβανόμενες συκοφαντίες, ο ίδιος έχει επιλέξει να μιλά τη γλώσσα του γηπέδου.
Τεμπέληδες και κατίνες
Δύο άντρες ντυμένοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας: «Είμαστε φαντάροι, μάθαμε ότι μια δημοτική σύμβουλος κάνει καλό σεξ και ήρθαμε να αφήσουμε το τηλέφωνό μας». Τελικά οι φαντάροι- μαϊμού ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία ως μέλη συνδέσμου του Ολυμπιακού Βόλου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε γυναίκα δημοσιογράφο, που ο δήμαρχος την αποκαλούσε «νάνο» σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, έκανε δώρο ένα ζευγάρι δωδεκάποντες κόκκινες γόβες για να την προσβάλει. «Ελπίζω να μη με παρεξηγήσετε. Για να καλύψουμε τη διαφορά…» είπε σαρκαστικά. «Αντε πήγαινε να βράσεις κανένα αυγό. 40 χρόνια διαλύσατε την πόλη. Οξω», είπε σε άλλη δημοτική σύμβουλο της μειοψηφίας με τους «πολίτες» που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση να χειροκροτούν.
Πλέον τα δημοτικά συμβούλια περιλαμβάνουν μια εισήγηση από τη δημοτική αρχή και στη συνέχεια ακολουθούν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του δημάρχου, που τις περισσότερες φορές οδηγούν σε διαπληκτισμούς και σε αποχώρηση της μειοψηφίας.
«Είστε τιποτένιοι, άθλιοι και τεμπέληδες. Ζήτημα είναι να δουλεύετε μιάμιση ώρα την ημέρα. Τελευταία σας φορά που βρίσκεστε εδώ» έχει πει επανειλημμένα ο δήμαρχος σε πολλούς δημοτικούς υπαλλήλους. Βέβαια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων είναι καθημερινά στον δήμο, ο Μπέος τις μέρες που εμφανίζεται στο δημαρχείο (συνήθως κατά τις 10.30) δεν παραμένει εκεί πάνω από 3 ώρες. Μότο του άλλωστε είναι: «Είμαι τεμπέλης, αλλά ξέρω να διοικώ».
Εξάλλου οι απευθείας αναθέσεις έργων είναι η πάγια τακτική του. Εχει περάσει κονδύλια για προσλήψεις εταιρειών που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορα θέματα, ακόμα και για την αλλαγή των λαμπτήρων στην πόλη. Στους νέους όρους της εποχής Μπέου περιλαμβάνεται η «αναδιάρθρωση» των υπηρεσιών του δήμου με τη μορφή συνεχών μεταθέσεων προσωπικού συνήθως χωρίς κριτήρια. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού του δήμου, που σχετίζεται με την απορρόφηση των ΕΣΠΑ, έχει ουσιαστικά διαλυθεί, καθώς έμεινε μόνο ο διευθυντής. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις τεχνικές υπηρεσίες με την απομάκρυνση του διευθυντή της πολεοδομίας, τον οποίο μετέθεσε στο… κοιμητήριο.
Ενώ υπάρχουν 3 μόνιμοι δικηγόροι, συνήγοροι υπεράσπισης του δήμου, προσέλαβε -νόμιμα- ως μετακλητή υπάλληλο την προσωπική του δικηγόρο Κ.Μ., νομική σύμβουλο του Τσάκα και του Σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Αμπντουλαζίζ. Στο δημαρχείο κυκλοφορούν καθημερινά συγκεκριμένοι άνθρωποι, χωρίς να έχουν καμία θεσμική ιδιότητα, προσωπικοί φίλοι του δημάρχου, γενικών καθηκόντων, με τους οποίους συνδιαλέγονται οι δημότες. Μαζί του εγκατέστησε τους πρώτους μήνες στο δημαρχείο κάποιον που εμφανιζόταν ως πρόσωπο εμπιστοσύνης πρώην προφυλακισμένου εφοπλιστή.
Ενδεικτικό παράδειγμα του αυθαίρετου τρόπου δράσης είναι και η περίπτωση της σήραγγας Γόριτσας, που βρίσκεται πάνω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Ενώ σύμφωνα με τον νόμο (Π.Δ. 230/2007 άρθρο 6, παρ. 1) σε κάθε σήραγγα ορίζεται μόνο ένα άτομο αρμόδιο ασφαλείας, ο δήμαρχος Βόλου τοποθέτησε εκεί 9 υπαλλήλους με τη δικαιολογία κάποιας ιδιοτυπίας στη λειτουργία.
«Να ρωτήσετε τη Νικολούλη»
Ο Ν. Πολύζος, που δεν είναι αναγνωρισμένος εκπαιδευτής σκυλιών, είναι αδελφός γνωστού τηλεπαρουσιαστή του καναλιού TRT, στην εκπομπή του οποίου φιλοξενείται συνεχώς ο δήμαρχος. Το δημοτικό καταφύγιο βρίσκεται σε καραντίνα λόγω μεταδοτικής ασθένειας από την υπερπληθώρα των ζώων που συγκέντρωσε αδιακρίτως.
Στις 19 Οκτωβρίου 2014 ο δήμαρχος Βόλου βγήκε βόλτα Κυριακή απόγευμα στην παραλία της πόλης, παρέα με τους δημοτικούς του συμβούλους και τον… εθελοντή, να μαζέψουν αδέσποτα, χωρίς να τηρείται καμία προβλεπόμενη διαδικασία. Η αντίδραση του κόσμου υπήρξε συλλογική και η «περισυλλογή» αποτράπηκε.
Κλήθηκε η αστυνομία και κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Ν. Πολύζου ο οποίος γρονθοκόπησε πολίτη. Η περισυλλογή συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες και ποτέ δεν έγινε γνωστό πού κατέληξαν τα 140 αδέσποτα. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ηλέκτρα Προσήλια, στις εγκαταστάσεις του Ν. Πολύζου (εκπαιδευτήριο σκύλων με την επωνυμία Dogland και θέσεις για 25 σκύλους, που αναλαμβάνει την περισυλλογή των αδέσποτων από το 2004) βρέθηκαν 45 μόνο αδέσποτα και μάλιστα αποστεωμένα, τα οποία υιοθετήθηκαν αμέσως από φιλόζωους.
Σε ερώτηση για το πού βρίσκονται τα υπόλοιπα, ο Ν. Πολύζος απάντησε πως ο αδερφός του τα είχε δώσει για υιοθεσία, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά, ενώ ο δήμαρχος πρότεινε να ρωτήσουν την… Νικολούλη. Στο μεταξύ το δημοτικό καταφύγιο που στερείται βασικές υποδομές, πλήττεται, από μόρβα και μπαίνει σε καραντίνα. Την ίδια ώρα τα αδέσποτα (ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία) συνεχίζουν να εξαφανίζονται από το κέντρο της πόλης και η προεκλογική δέσμευση του Μπέου φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.
Στα μέσα Φλεβάρη συστήθηκαν τελικά ύστερα από διάφορες παλινωδίες και κατόπιν πιέσεων φιλοζωικών οργανώσεων δύο επιτροπές αρμόδιες για την περισυλλογή, στείρωση, θεραπεία, αποπαρασίτωση και επιστροφή των ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Στο μεσοδιάστημα είχε ήδη προκηρυχτεί διαγωνισμός για να αναλάβει ιδιώτης το δημοτικό καταφύγιο, που ώς τώρα λειτουργούσε από εθελοντές. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και το καταφύγιο ανέλαβε ο Νίκος Πολύζος με αμοιβή 6.000 ευρώ τον χρόνο από δημοτικά κονδύλια συν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αν δηλωθεί ως κυνοκομείο.
Η νέα παράγκα
Τις Κυριακές εμφανίζεται στο γήπεδο, σαν φίλαθλος πάντα, καθώς του έχει επιβληθεί ισόβια απαγόρευση από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πρόσφατα ο Μπέος έστειλε έγγραφο προς τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας να του δοθεί η δυνατότητα να βγει από τη χώρα. Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως διοργανωτή (επί χρόνια) μουσικών εκδηλώσεων διάσημων τραγουδιστών στο εξωτερικό!
Πάντως, μέρος της εγγύησης των 300.000 ευρώ προκειμένου να αποφυλακιστεί ο Αχιλλέας Μπέος πλήρωσαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Σπανός, τη βοήθεια των οποίων ζήτησε ο Μπέος, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στην εκπομπή «Δίκη» στο «Σκάι» (16/2/2015). Την τελευταία περίοδο πάντως διατηρεί καλές σχέσεις με επιχειρηματία που είναι σε κόντρα με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ισως τελικά ισχύει αυτό που έλεγε γι’ αυτόν ο Φίλιππος Συρίγος: «Ο Μπέος πάντα προσφέρει υπηρεσίες στους εκάστοτε πελάτες του».
Το νερό και τα ΜΑΤ
Με κάθε διαμαρτυρόμενη κοινωνική ομάδα συγκρούεται εξαπολύοντας απειλές που κάποιες φορές πραγματοποιούνται. Πριν από μερικές βδομάδες ένας άνθρωπος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων -οι οποίες έκαναν και χρήση δακρυγόνων- και μελών τοπικών σωματείων και φορέων που αντιδρούν στην ψήφιση του κανονισμού για την άρδευση.
Η σύρραξη προκλήθηκε ύστερα από την απόφαση του δημάρχου Βόλου να ζητήσει τη συνδρομή δύο διμοιριών ΜΑΤ, αλλά και ιδιωτικών σεκιούριτι έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ. Τελικά ο κανονισμός άρδευσης ψηφίστηκε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την οποία αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
efsyn.gr