Τον απειλούν να αλλάξει μαρτυρία για τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Γιώργος Δήμου δεν εμφανίστηκε στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του. Κατηγορείται για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αντιμετωπίζει ποινές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολυετή φυλάκιση. Ωστόσο αυτό που τον ανησυχεί είναι η ίδια η οργάνωση της οποίας υπήρξε μέλος.
«Φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή. Είναι εναντίον μου γιατί δεν υπέκυψα στους εκβιασμούς και στις απειλές τους», λέει στην «Κ».«Ηθελαν να ενοχοποιήσουν εμένα, για να μην καταστραφεί ο πυρήνας της Νίκαιας».
Συναντιόμαστε στο γραφείο του συνηγόρου του Ευάγγελου Γαλετζά, λίγες ημέρες μετά τη διακοπή της δίκης για τη Χρυσή Αυγή –η οποία ξεκινά και πάλι στις 7 Μαΐου. «Εχω φύγει από το σπίτι μου, δεν μένω με την οικογένειά μου μόνο και μόνο για να την προστατεύσω», λέει ο 54χρονος Δήμου που είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) μετά την απολογία του το 2013.
Όσα ανέφερε τότε στις ανακριτικές αρχές για το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα και για τα γεγονότα που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, σκιαγραφούν τη συντονισμένη δράση μιας ομάδας «ένστολων» της Χρυσής Αυγής, αλλά και την απόπειρα στελεχών της να συγκαλύψουν εγκληματικές πράξεις.
Μετά τη δολοφονία Φύσσα ο Δήμου είχε εμφανιστεί στα ΜΜΕ ως απόστρατος αξιωματικός. Ο ίδιος αρνείται αυτή την ιδιότητα, δηλώνει ότι υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και ότι μέχρι το 2008 εργαζόταν ως οδηγός στα ΕΛΤΑ. Τότε υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνταξιοδοτήθηκε με 67% αναπηρία. Λέει ότι στις αρχές του 2013 πλήρωσε εισφορά 20 ευρώ, έδωσε στοιχεία ταυτότητας και τηλεφώνου και εντάχθηκε στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια «ως προϋπόθεση» για να λαμβάνει τρόφιμα.
«Συνάντησα ένα νεαρό με στρατιωτικό ρουχισμό στα γραφεία και μου είπε ότι θα παίρνω τρόφιμα μόνο αν βοηθάω στη συσκευασία, αν θα δίνω το παρών σε ομιλίες. Υποχρεούμουν να μοιράζω και έντυπα του κόμματος σε εκδηλώσεις», λέει.
Σε βίντεο και φωτογραφίες κινητών τηλεφώνων κατηγορουμένων από τον πυρήνα της Νίκαιας, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, εικονίζεται και ο Δήμου να συμμετέχει σε πορείες και διανομές φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής κρατώντας κράνος και σημαία στα χέρια του. Ο ίδιος σε απολογία του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση ή συμμετοχή σε επεισόδια.
Ο Γ. Δήμου σε μια από τις πορείες της τοπικής της Νίκαιας (φωτογραφία από τη δικογραφία).
Ένα από τα πρώτα πρόσωπα που γνώρισε στην τοπική της Νίκαιας ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, καθ΄ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. «Ο ρόλος του Ρουπακιά ήταν στο πενταμελές συμβούλιο της τοπικής και στο κυλικείο που είχε μέσα, μαζί με τη σύζυγό του. Ηταν και ταμίας στην τοπική», λέει στην «Κ» ο Δήμου. «Μου είπε ο Ρουπακιάς ό,τι χρειαστώ για τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο να παίρνω εκείνον τηλέφωνο». Ο Ρουπακιάς στη δική του απολογία παρουσιάζει τον εαυτό του ως απλό υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής και αρνείται αυτούς τους ρόλους.
Η δομή της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια περιελάμβανε και «ομάδα ασφαλείας». Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, μέλη της Χρυσής Αυγής με ομοιόμορφη εμφάνιση δρούσαν ως τάγματα εφόδου σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών και ξυλοδαρμούς πολιτικών αντιπάλων. Σε φωτογραφίες τους από εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες, που περιλαμβάνονται στο υλικό της δικογραφίας, εικονίζονται και μέλη της «ομάδας ασφαλείας» Νίκαιας να χαιρετούν ναζιστικά μέσα σε λεωφορείο.
Ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε μία από τις απολογίες του εντάσσει στην ομάδα ασφαλείας και τον Δήμου. Ο 54χρονος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή του σε αυτή λέγοντας ότι ήταν αδύνατη λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Λέει στην «Κ» ότι δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο ρόλος ή η δράση της ομάδας ασφαλείας. Αποκαλεί όμως όσους συμμετείχαν σε αυτή «ένστολους» και σε απολογία του στις ανακριτικές αρχές είχε δηλώσει ότι ο Ρουπακιάς ήταν αρμόδιος για τη διάθεση ειδικής περιβολής στα μέλη αυτής της ομάδας.
«Ηταν συγκεκριμένα άτομα. Δεν γνωρίζω πώς επιλέγονταν. Φορούσαν φόρμες παραλλαγής μαυρόασπρες, άρβυλα, μπλουζάκι της τοπικής της Νίκαιας με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής και καπελάκι, τζόκεϊ. Δεν έρχονταν με πολιτικά ρούχα», λέει ο Δήμου στην «Κ». Σε απολογία του στις ανακριτικές αρχές είχε πει ακόμη για την ομάδα ασφάλειας: «Δεν έδειχναν οικειότητα σε εμάς τους υπόλοιπους. Εξάλλου εκεί υπήρχε κλειστό κύκλωμα που έδινε εντολές».
Το βράδυ της δολοφονίας
Παρόμοια περιβολή είχαν και τα άτομα που συνάντησε ο Γιώργος Δήμου κοντά στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, λίγο μετά τις 23:00 όπως αναφέρει ο ίδιος, δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια: «Ολοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς».
Κάλεσε τον Ρουπακιά στο τηλέφωνο για να μάθει τι συνέβαινε, αλλά λέει ότι δεν έλαβε εξήγηση.
Ο Γ. Ρουπακιάς στην κατασκήνωση των χρυσαυγιτών της Νίκαιας στη Νέδα (φωτογραφία από τη δικογραφία).
Έπειτα αναφέρει ότι κάλεσε και έναν υψηλότερο στην ιεραρχεία στην τοπική της Νίκαιας ο οποίος του είπε να μεταβεί γρήγορα στην τοπική χωρίς να του εξηγήσει και αυτός τον λόγο. Θεωρούσε, όπως υποστηρίζει, ότι θα μαζεύονταν για να συσκευάσουν τρόφιμα. Όταν έφτασε όμως στην τοπική τα γραφεία ήταν κλειστά. Στη γωνία των οδών Καισαρείας και Μούγλων –λιγότερο από 20 μέτρα μακριά από τα γραφεία της τοπικής- λέει ότι είδε επτά μηχανές με δύο αναβάτες σε καθεμία με «κράνη, μαύρα ρούχα, φόρμες παραλλαγής».
Αναγνώρισε ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας που δεν φορούσε κράνος και ρώτησε τι συνέβαινε. «Μου είπε ότι πάνε για μάχη. Ότι έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι και πάνε να τους απελευθερώσουνε. Τότε είπα στον Σ. που είχε έρθει μαζί μου να φύγουμε γιατί αυτοί είναι αλήτες, συμμορία», λέει. «Και την ώρα που πάμε να φύγουμε ξεκίνησαν οι μηχανές. Με μεγάλη ταχύτητα φύγανε. Περνάγαν με κόκκινα, πορτοκαλί».
Σε μια από τις απολογίες του ο Δήμου αναφέρει ότι το μέλος της τοπικής που τον πληροφόρησε ότι πάνε «για μάχη» του είπε: «Φύγετε από εδώ, είναι θέμα ασφάλειας».
Τη μαρτυρία του Δήμου για μηχανές που περίμεναν στο ίδιο σημείο επιβεβαιώνουν και άλλοι κατηγορούμενοι στις δικές τους απολογίες. Ένας εξ’ αυτών μάλιστα αναφέρει ότι μαζί με τις μηχανές διέκρινε και αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ρουπακιάς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ρουπακιάς εισήλθε εκείνο το βράδυ με το αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της οδού Παναγή Τσαλδάρη, βγήκε από αυτό και μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα.
Το μνημείο στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Ο Δήμου υποστηρίζει ότι δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες και ότι δεν βρισκόταν μπροστά στο σημείο της δολοφονίας. Η «Κ» δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει αυτόν τον ισχυρισμό. Ήταν όμως ο πρώτος που τηλεφώνησε αργότερα στον Ρουπακιά για να μάθει τι είχε συμβεί. Εκείνος, όπως λέει ο Δήμου, του απάντησε ότι βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και του ζήτησε να ενημερώσει τον επικεφαλής της Νίκαιας.
«Μετέπειτα άρχισαν τα απειλητικά τηλεφωνήματα», λέει ο Δήμου.
Οι απειλές
Όπως αναφέρει ο 54χρονος, ένα μέλος του κλειστού πυρήνα της Νίκαιας τον κάλεσε στις 19 Σεπτεμβρίου και του είπε αρχικά ότι ο βουλευτής Γιάννης Λαγός θέλει να τον συναντήσει στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης. Τελικά το ραντεβού ανανεώθηκε για τους Αγίους Αναργύρους. Εκεί ο Δήμου δεν συνάντησε τον βουλευτή αλλά το στέλεχος της Νίκαιας.
«‘‘Δεν υπάρχεις στη Χρυσή Αυγή. Ούτε σε ξέρει κανένας’’ μου είπε. ‘‘Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα από την αστυνομία θα πεις ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι, είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Είσαι ο μόνος που τον πήρε τηλέφωνο’’» περιγράφει ο 54χρονος κατηγορούμενος. «Μου είπε ότι αν δεν τον άκουγα θα έκαναν τη ζωή μου αβίωτη μέχρι να με έβρισκαν και να με σκότωναν. Πιο καλά να μην είχα γεννηθεί. Είπε ότι θα αναλάβει την υπόθεσή μου δικηγόρος του κόμματος και θα καταδικαστώ σε 10-12 χρόνια φυλάκισης για ηθική αυτουργία. Για να μην καταστραφεί, μου είπε επί λέξει, ο πυρήνας της Νίκαιας».
Ο χρυσαυγίτης που φέρεται να απείλησε τον Δήμου (και είναι και αυτός ένας εκ των κατηγορουμένων), στη δική του απολογία παραδέχεται ότι συναντήθηκαν αλλά αρνείται ότι τον εκβίασε.
Ο Δήμου υποστηρίζει ότι μετά τη συνάντηση ακολούθησε και άλλο τηλεφώνημα από το ίδιο στέλεχος που του είπε: «σε ένα τέταρτο ανοίγουν τα τηλέφωνα, αυτά που σου είπα θα πεις». Δέχτηκε όπως λέει τις επόμενες ημέρες πολλές κλήσεις από σταθερά και κινητά τηλέφωνα. «Είχα πάθει σοκ. Δεν έβγαιναν έξω τα παιδιά μου, η γυναίκα μου», τονίζει. Έφυγε από το σπίτι του και κοιμόταν, όπως αναφέρει, σε παγκάκια στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Τζάνειο ώσπου επικοινώνησε με τον δικηγόρο του, παραδόθηκε στις αρχές τον Οκτώβριο του 2013 και απολογήθηκε.
Ένα χρόνο αργότερα ο βουλευτής και κατηγορούμενος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης αποκήρυξε και στοχοποίησε τον Δήμου σε συνέντευξή του. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο τηλεφώνημα του 54χρονου προς τον Ρουπακιά και είπε για τον Δήμου: «Δεν γνωρίζω αν είναι μέλος ή περαστικός από τη Χρυσή Αυγή ή ψηφοφόρος». Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει η Χρυσή Αυγή και στην περίπτωση του Ρουπακιά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η είσοδος των γραφείων της Χ.Α. στη Νίκαια. Εδώ και καιρό το νεοναζιστικό μόρφωμα έχει αποχωρήσει από αυτά.
Εδώ και καιρό τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια έχουν αδειάσει. Σε ένα χαρτόνι στην κεντρική είσοδο κάποιος έχει γράψει: «Παρακαλώ όπως μην γράφετε στους τοίχους. Πλέον υπάρχουν μόνο οικογένειες». Πιο κάτω, σε άλλους τοίχους, ρατσιστικά συνθήματα και ναζιστικά σύμβολα έχουν μουντζουρωθεί με σπρέι.
Ο Δήμου αποφεύγει να προσεγγίσει αυτές τις γειτονιές για να μην συναντήσει μέλη της Χρυσής Αυγής. «Φοβάμαι να κυκλοφορήσω το βράδυ», λέει.
Δείτε το βίντεο με τη μαρτυρία του Δήμου εδώ.