Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Θεσσαλονίκη

Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται ο διαχειριστικός έλεγχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τα αποτελέσματα του οποίου θα παραδοθούν στον εισαγγελέα. Όπως έγινε γνωστό, ερευνώνται τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις προηγούμενων διοικήσεων, πρώην, αλλά και νυν στελεχών που φέρονται ότι ζημίωσαν την επιχείρηση, τυχόν «τριγωνικές συναλλαγές», ως και διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση των μετόχων, η ενίσχυση της ΕΒΖ με 30 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα εκκαθάρισης της ΑΤΕ ήταν μία σημαντική, αλλά μερική ενίσχυση της εταιρίας, η οποία όμως χρειαζόταν τουλάχιστον τα διπλάσια για να ορθοποδήσει, ούσα απαξιωμένη και καταχρεωμένη. Όπως τονίστηκε, σήμερα μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 36,4 εκατομμύρια ευρώ, όπως αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, θα συνεχίσει να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Αναφερόμενος στην πορεία της εταιρείας, ο πρόεδρος Γιώργος Κυπαρισσίδης-Κοκκινίδης παρουσίασε τις ενέργειες της νέας διοίκησης, με στόχο την εξασφάλιση συνεργασιών και έργου, αλλά και τη διεκδίκηση των οφειλών τρίτων που ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προσπάθειες της ΕΒΖ για να σταθεί όρθια κινούνται προς κάθε κατεύθυνση. Εκτός από την προσδοκώμενη, «μεγάλη συνεργασία» με οίκο της Βραζιλίας, συζητάει την προοπτική συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία για την παραγωγή στεβιοζάχαρης, αρχικά με στέβια που παράγεται στο εξωτερικό. Στρέφεται επίσης και σε άλλες εμπορικές δραστηριότητες κι άλλους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης των εγκαταστάσεών της.

Όπως έγινε γνωστό, στα μέσα του Οκτώβρη αναμένεται να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας που είχε κλείσει τον Ιούλιο του 2014, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η λειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας. Αναφορικά με το εργοστάσιο των Σερρών, 55 μόνιμοι υπάλληλοι απασχολούνται στην παραλαβή των τεύτλων και στην αποστολή τους στο Πλατύ και απασχολούνται ακόμη 5 άτομα εποχικό προσωπικό.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει αρνηθεί να παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση, η ΕΒΖ υπέγραψε «συμφωνία ειρήνευσης». Υπό αυτές τις συνθήκες, η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο στα δάνεια της εταιρείας στο 3,5% και δεσμεύτηκε μέχρι την παρουσίαση του νέου business plan και την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη διοίκηση της ΕΒΖ, να μη κινηθεί κατά της επιχείρησης, διεκδικώντας τα δάνεια που της οφείλει.

Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση, μέσα σε πέντε μήνες κατέβαλε 18 εκατομμύρια στη Πειραιώς για δάνεια που είχαν ληφθεί προκειμένου να καταβληθούν υποχρεώσεις προς παραγωγούς και τρίτους, από την προηγούμενη σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι καταβάλλεται μία υπερπροσπάθεια για να σωθεί η ΕΒΖ, που πλέον αποκλείεται να «ξαναβγεί με διαγωνισμό για την αναζήτηση αγοραστή», καθώς ο εκκαθαριστής κρίνει άσκοπη μία τέτοια ενέργεια.

Αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, τονίζοντας ότι «όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και λύση», ενώ κατήγγειλε όσους «εσκεμμένα μέσω κακοδιαχείρισης κατάντησαν την εταιρία στην κατάσταση που βρίσκεται».

efsyn