Οροθετικές φωνές για τις ελλείψεις σε φάρμακα

«Θετική Φωνή»… στου κουφού την πόρτα! Για πολλοστή φορά από το 2013, οι οροθετικοί της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλουν ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων από τη μοναδική σε Μακεδονία, Ηπειρο και Θεσσαλία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» έχει κατ’ επανάληψη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, ενώ χθες το HOMOphonia Thessaloniki Pride επανέφερε το θέμα, λόγω των νέων ελλείψεων που καταγράφονται.

«Οι ελλείψεις που παρατηρούνται από το καλοκαίρι καταγράφονται όλο και συχνότερα», αναφέρει. «Τότε, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και συναντηθήκαμε τόσο με τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Πλωμαρίτη, όσο και με τον διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ. Παντελιάδη, οι οποίοι επέδειξαν μεν κατανόηση και αναγνώρισαν το πρόβλημα, προέβησαν δε σε παροδικές ενέργειες που έδωσαν προσωρινή λύση».

Ωστόσο, σχεδόν κάθε μήνα καταγράφεται σημαντική έλλειψη φαρμάκων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπως επισημαίνεται.

«Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης», αναφέρει το HOMOphonia Thessaloniki Pride, «είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνταν από το φαρμακείο ακόμα και ημερήσιες δόσεις αντιρετροϊκών στους οροθετικούς ασθενείς. Η συνέχεια αυτής της ανεύθυνης αντιμετώπισης θέτει σε κίνδυνο την ήδη επιβαρημένη υγεία εκατοντάδων συμπολιτών μας, καθώς ακόμα και η προσωρινή διακοπή λήψης αντιρετροϊκής θεραπείας μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς».

Οι οροθετικοί έχουν επισημάνει κατά καιρούς και με διάφορες αφορμές ότι η ΜΕΛ του ΑΧΕΠΑ είναι η μοναδική που υπάρχει για την κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει Θεσσαλία, Ηπειρο και Μακεδονία.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Αθήνα διαθέτει 11 παρόμοιες ΜΕΛ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία μόνο ΜΕΛ για έκταση που υπερβαίνει κατά πολύ τη Βόρεια Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες των ασθενών που της αναλογούν.

Περίπου 1.200 φορείς HIV καταφεύγουν σε αυτήν, ενώ δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί το πολύ 150 άτομα!

«Η απρόσκοπτη λήψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για κάθε οροθετικό είναι η βασική προϋπόθεση που μετατρέπει την HIV λοίμωξη από θανατηφόρα σε χρόνια νόσο. Οι οροθετικοί δεν έχουν περιθώρια ζωής χωρίς την αντιρετροϊκή θεραπεία», τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας.

Κίνδυνοι

Ειδικοί επιστήμονες και γιατροί προειδοποιούν ότι η διακοπή θεραπείας εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο δημόσιος κίνδυνος. «Ενας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή τον μεταδίδει σε πολύ μικρή πιθανότητα. Ενας ασθενής όμως που δεν παίρνει τα φάρμακά του είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός», λένε.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι απόρροια αφενός των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα, αφετέρου της αδικαιολόγητης και εν μέρει προκλητικής έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού στον χώρο της υγείας.

Οι οροθετικοί ζητούν:

•Την άμεση αποκατάσταση της έλλειψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

•Τη δημιουργία ξεχωριστού και μόνιμου κονδυλίου από τον προϋπολογισμό του φαρμακείου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για την αδιάλειπτη χορήγηση των φαρμάκων.

•Τη δημιουργία άλλων δύο ΜΕΛ ώστε να εξυπηρετούνται στοιχειωδώς οι ασθενείς με HIV λοίμωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 60%-70% του προϋπολογισμού του ΑΧΕΠΑ αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, που είναι τα ακριβότερα και το κόστος τους υπολογίζεται σε 550.000 ευρώ τον μήνα.