Αν είσαι καλός σεξιστής, δώσε αίμα
Γράφει η Σίσσυ Βωβού
Με ένα άκρως σεξιστικό σποτάκι καλεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τους άντρες πολίτες να δώσουν αίμα για να “γίνουν ήρωες”, να “σώσουν όχι μια αλλά τρεις ζωές”, εν όψη της παγκόσμιας ημέρας εθελοντή αιμοδότη, που είναι η 14 Ιουνίου. Το σποτάκι είναι γεμάτο με όλα τα σεξιστικά στερεότυπα που καταδεικνύουν τους λιμασμένους σεξιστές αλλά παράλληλα απευθύνοναι σ’ αυτούς, και φέρει στο τέλος την υπόρρητη προσδοκία ότι θα βγάλουν γκόμενα τη νοσοκόμα που τους παίρνει αίμα.
Και όμως, όλοι οι άντρες δεν είναι τόσο λιμασμένοι σεξιστές όσο παρουσιάζει ή δήθεν αποδομεί το σποτάκι, μπορεί να είναι κανονικοί άνθρωποι που θέλουν μια παρότρυνση για να μην αμελήσουν ένα σημαντικό κοινωνικό καθήκον που έχουν.
Πρόκειται προφανώς για ένα νέο αποτυχημένο παράδειγμα στο πνεύμα της μεταμοντέρνας “αποδόμησης” των στερεοτύπων, όπως πριν λίγον καιρό και το αντίστοιχο σποτάκι του Τζάμπο για το Πάσχα. Όμως, το Τζάμπο είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που σε τελική ανάλυση αναγκάστηκε από την κατακραυγή να αποσύρει τη διαφήμισή του, ενώ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και δυστυχώς γράφει στα παλιά του τα υποδήματα όλους τους νόμους για την ισότητα των δύο φύλων και για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων γυναικών στα νοσοκομεία.
Φυσικά, όπως όλα όσα συμβαίνουν στον πατριαρχικό κόσμο μας, έτσι κι αυτό το σποτάκι ξεχνάει ότι υπάρχουν και γυναίκες που θα μπορούσαν να γίνουν αιμοδότριες, οι οποίες μάλλον θα συγχυστούν όταν δουν το σποτάκι που ενδιαφέρεται μόνο για τις προκαταλήψεις ή τις φαντασιώσεις κάποιων ανδρών, ενώ στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για τη σημαντική αυτή προσφορά. Επομένως, ακόμα κι αν ικανοποιεί τους λιμασμένους σεξιστές, σίγουρα σαμποτάρει την αιμοδοσία από το ήμισυ του πληθυσμού.
Είχε δίκιο που αντέδρασε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η οποία όμως μπορεί να προσβάλει στο πλαίσιο της κυβέρνησης την οποία εκφράζει το σποτάκι αυτό, ακόμα θα μπορούσε να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόσυρσή του.
Τέλος να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί, παρά το γεγονός ότι πρόεδρος του Οργανισμού αυτού είναι μια γυναίκα, η κυρία Χαρά Ματσούκα, λαμπρή επιστήμων και φεμινίστρια, ενέκρινε ένα τέτοιο ακατονόμαστο ανοσιούργημα.
Περιμένουμε από την ίδια να το αποσύρει.