Ένα οργουελικό σκηνικό εμπνεύστηκε το Υπουργείο Παιδείας για να τρομοκρατήσει και να τεντώσει και άλλο την ήδη εντατικοποιημένη ζωή των μαθητών. Αυτή την φορά δεν μεταχειρίζεται κάποια εκδικητική καταδίκη για κατάληψη. Ο στόχος του είναι πολύ πιο απλός αλλά και ταυτόχρονα πιο διαδεδομένος: με την πρόφαση της “ψηφιακής αναβάθμισης” η κυβέρνηση τελειώνει τα παραδοσιακά απουσιολόγια και πλέον εντάσσει όλα τα έγγραφα που αφορούν τον μαθητή σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο, για κάθε ανανέωση του οποίου θα ειδοποιούνται και οι γονείς με SMS.
Βάζοντας στο μάτι το ίσως πιο ανούσιο δημόσιο έγγραφο,το απουσιολόγιο, με το απίστευτο επιχείρημα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας στο σχολείο, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να αξιοποιήσει δέες που είχαν μείνει στο «συρτάρι» επί υπουργίας Νίκου Φίλη , δεν υπήρχε όμως η δυνατότητα να υλοποιηθούν.
Ταυτόχρονα, καταργείται και ο διαχωρισμός μεταξύ «δικαιολογημένων» και «αδικαιολόγητων» απουσιών, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το όριο των 114 απουσιών που δικαιούται ο κάθε μαθητής. Η νέα ιδέα προβλέπει αποστολή e-mail, με στόχο να γίνεται έγκαιρα η προειδοποίηση για το μέγεθος των απουσιών. Βέβαια, οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδύνατον –λόγω έλλειψης προσωπικού- σε δημόσιο σχολείο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση, στην περίπτωση για παράδειγμα «κοπάνας» μαθητή.
Πάνω από ένα χρόνο μετά τις πρώτες εξαγγελίες που είχαν γίνει τον Απρίλη του 2016 και λίγες εβδομάδες πριν παρουσιαστεί το σχέδιο για το νέο Λύκειο του Κώστα Γαβρόγλου, οι επιμέρους λεπτομέρειες της λειτουργίας για το νέο «ηλεκτρονικό» απουσιολόγιο αναζητούνται ακόμα από τους αρμόδιους.
Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών στο Λύκειο
Η φοίτηση όλων των μαθητών των Γενικών Λυκείων χαρακτηρίζεται με πράξη του Συλλόγου των διδασκόντων καθηγητών την ημέρα που λήγουν τα μαθήματα ως επαρκής ή ανεπαρκής, με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό με την ετήσια επίδοση σε όλα τα μαθήματα.
Με την κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών ουσιαστικά η κυβέρνηση επιτίθεται στους μαθητές, ιδιαίτερα της Γ Λυκείου, οι οποίοι, προσπαθώντας να καλύψουν μια ύλη που δεν βγαίνει, για να δώσουν εξετάσεις που δεν θέλουν αλλά τους έχουν επιβληθεί, λείπουν από το σχολείο. Να σημειωθεί πως αυτή η, με το ζόρι ουσιαστικά, επιπλέον παραμονή στον σχολικό χώρο, ήταν πάγιο αίτημα μιας μερίδας δεξιόφρονων καθηγητών, οι οποίοι από ότι φαίνεται αποτελούν το νέο αγαπημένο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στοιχεία για αυτό μιλούν από μόνα τους. Τις περισσότερες απουσίες κάνουν οι μαθητές της τρίτης Λυκείου, σε μια προσπάθεια να αποδώσουν στην πιο αγχωτική στιγμή τους. Ενδεικτικά, περίπου 17.760 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες έκαστος μέχρι τον περσινό Απρίλιο (2015-2016), με ελάχιστες περιπτώσεις να ξεπερνούν το όριο των 114 που δικαιούται ο κάθε μαθητής.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:
Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν 100.689.
Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας υπόσχεται πως θα ανοίξουν τα ΕΠΑΛ στους πρόσφυγες 15-18 ετών, όμως μέχρι αυτή την στιγμή το μόνο που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι τα όνειρα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την δημιουργία νέων Μανωλάδων με απλήρωτο εργατικό δυναμικό. Το μοναδικό εκπαιδευτικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα με πρόσφυγες έχει γίνει αποκλειστικά από ΜΚΟ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και tvxs.gr