Στο φως άγνωστα αρχεία του γερμανικού στρατού κατοχής

Τα ανατριχιαστικά και πλήρως αληθινά ανακοινωθέντα Γερμανών αξιωματούχων, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για πρώτη φορά. Ηδη από το 2005, σταδιακά, το ελληνικό κράτος αιτούνταν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ την αποστολή μικροφίλμ που σχετίζονταν με την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 162 μικροφίλμ, με στοιχεία (κείμενα, επιστολές, αναφορές), καθώς και φωτογραφικό υλικό των γερμανικών κατοχικών, ναζιστικών στρατευμάτων.

Στην ίδια εκδήλωση προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Οι σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς» του Τάκη Σακελλαρίου, που αναφέρεται στις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης (12-18 Οκτωβρίου 1944).

Η Ελλάδα είχε τους περισσότερους νεκρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο, οι ξένοι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους απομύζησαν τη χώρα από κάθε πηγή φυσικού πλούτου και κατέστρεψαν εγκαταστάσεις, καθιστώντας δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη την άμεση επανεκκίνηση όχι μόνο της οικονομίας της ελεύθερης Ελλάδας αλλά και της κοινωνικής ειρήνης. Ένας λαός που υπέφερε τα πάνδεινα -όσα δεν χωράει ο νους, αλλά χωρούν κάλλιστα στις αρχειακές μαρτυρίες των ναζί κατακτητών- κατέληξε να έχει απελευθερώσει μία χώρα, με μηδενικό κρατικό προϋπολογισμό, διαλυμένο κοινωνικό ιστό, με κατεστραμμένες σοδειές, νοσοκομεία, γέφυρες, σπίτια, οικογένειες. Το ηθικό μπορεί να ήταν υψηλό και η χαρά της νίκης ενθουσιώδης, ωστόσο κανένα από τα δύο δεν ήταν αρκετό να υπερκεράσει ούτε την ολοκληρωτική καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι ναζί ούτε τις επιθυμίες των Αγγλων «συμμάχων» που ήθελαν «με κάθε τίμημα να επιβάλουν την κυριαρχία τους» (κείμενο από αρχειακό υλικό).

efsyn