Καθαρίζει τα… βιβλία της η «ΚτΠ Α.Ε.»

Σε απεντάξεις έργων προχωρά (για πρώτη φορά από συστάσεώς της!) η μη κερδοσκοπική «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.».

Υπόνοιες για απάτες τρίτων στοιχειοθέτησαν τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της «ΚτΠ Α.Ε.» τον περασμένο Αύγουστο και επικύρωσε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον Σεπτέμβρη.

Ετσι, απελευθερώνονται περίπου 74,86 εκατ. ευρώ και ανακτώνται 6,2 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), ποσά που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακές δράσεις του κρατικού μηχανισμού.

Η είδηση αυτή αποκτά εντυπωσιακή διάσταση, εάν ληφθούν υπόψη συμβάντα προηγούμενων ετών και, κυρίως, η διαπίστωση ότι η κρατική εταιρεία, προβαίνοντας σήμερα σε κινήσεις που έπρεπε να γίνουν πριν από χρόνια από προηγούμενες διοικήσεις, παίρνει οριστικό διαζύγιο από το παρελθόν!

Κύρια αποστολή της «ΚτΠ Α.Ε.» είναι η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, με την εκτέλεση έργων πληροφορικής, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών. Τα ποσά που διαχειρίζεται καλύπτουν κύκλο εργασιών 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Το κόστος λειτουργίας της υποστελεχωμένης σήμερα «ΚτΠ Α.Ε.» είναι μικρότερο από 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω του 0,5% των κονδυλίων που διαχειρίζεται (στην Ευρώπη η αντίστοιχη αναλογία φτάνει έως το 10%).

Παράλληλα, «τρέχει» δράσεις κρατικών ενισχύσεων προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία, φαρμακεία, έως και ΜΜΕ, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενισχύσεων ανερχόταν –πριν αυτές «παγώσουν»- στα 217 εκατ. ευρώ. Ομως, κάποια στιγμή στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών πληρωμής των δράσεων με τις ονομασίες Digi-lodge, Digi-content και Digi-retail, παρατηρήθηκαν μη κανονικές συναλλαγές και εγέρθηκαν σοβαρότατες υπόνοιες εικονικών πληρωμών.

Η συνέχεια της έρευνας έστρεψε τα βλέμματα στους προμηθευτές των επιχειρήσεων που δικαιούνταν ενισχύσεις.

«Μαγικές» συμπτώσεις

Ο έλεγχος ανέδειξε ανεπανάληπτες «συμπτώσεις»: Τρεις προμηθεύτριες των προς ενίσχυση εταιρειών, στις οποίες υπερσυγκεντρώθηκαν προϋπολογισμοί των παραπάνω δράσεων, εμφανίστηκαν με κοινή δραστηριότητα, αλλά και κοινή καταστατική διεύθυνση, στη Norway Gate του Λονδίνου.

Ταυτόχρονα είχαν ίδια στοιχεία επικοινωνίας. Εμφανίστηκαν επίσης να πραγματοποιούν συναλλαγές για την υλοποίηση των δράσεων στο ίδιο τραπεζικό κατάστημα, στην οδό Ηροδότου, στο Κολωνάκι.

Την ίδια ημέρα, ο ίδιος ταμίας υπέγραψε 27 εντολές. Οι καταβολές προς τους προμηθευτές εμφανίστηκαν να γίνονται όχι από τη χρηματοδοτούμενη (δικαιούχο) επιχείρηση, αλλά από την… προμηθεύτρια εταιρεία.

Διαπιστώθηκε, αναλυτικότερα, να λειτουργεί ο εξής μηχανισμός: ο προμηθευτής επικοινωνεί με τον δικαιούχο, του τάζει τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξη στην επιδοτούμενη δράση, του δανείζει προσωρινά το απαιτούμενο ποσό, το οποίο καταλήγει πάλι στον δικό του λογαριασμό, ή εμφανίζεται στην τράπεζα σαν πληρεξούσιος του δικαιούχου και πληρώνει τον ίδιο του τον εαυτό!

Με την εκκίνηση της δράσης, ο δικαιούχος και κυρίως ο προμηθευτής επιδιώκουν να απορροφήσουν τις ενισχύσεις και να τις μοιραστούν, χωρίς να έχουν δημιουργήσει τίποτε, δηλαδή τις υποδομές που απαιτούνται για την υλοποίηση της δράσης.

Παράδειγμα

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω περιστατικό, όπου ένας προμηθευτής φρόντισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εν αγνοία της επιχείρησης που προμηθεύει: πριν από λίγες εβδομάδες δικαιούχος επικοινωνεί με την «ΚτΠ Α.Ε.».

Η επιχείρησή του έχει ένα από τα έργα που πλέον έχουν απενταχθεί.

Ενημερώνει ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο ανώτατου υπουργού και στενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού, ερωτώμενος για μια επιστολή διαμαρτυρίας που φέρεται να κοινοποίησε εκεί.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργικό γραφείο, ο δικαιούχος δηλώνει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη.

Ζήτησε να λάβει την επιστολή και αναγνώρισε το e-mail, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον από την εταιρεία του, αλλά είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν για τις ανάγκες των αιτήσεων. Ενημέρωσε μάλιστα σχετικά το υπουργικό γραφείο (τα ονόματα του δικαιούχου και της προμηθεύτριας εταιρείας είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

Πλην του προμηθευτή δεν θα είχε άλλος, όχι μόνο πρόσβαση στο e-mail, αλλά και το κίνητρο να στείλει την επιστολή.

Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτη η ψυχραιμία του αποστολέα (ίσως και η εξοικείωσή του) απέναντι σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα. Εμφανίζεται σίγουρος ότι θα βρεθεί στο απυρόβλητο. Ποιος ξέρει, εάν η συμπεριφορά «καλλιεργήθηκε» στη διάρκεια παρελθουσών επαφών με υπουργικά γραφεία…

«Συναντήσαμε τον μάγο της λογιστικής», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος, θυμούμενος το χαρακτηριστικό παράδειγμα των περίπου 40 πανομοιότυπων τιμολογίων, με μοναδικές διαφορές στο τελικό κόστος, που κυμαινόταν από 20.000 έως 300.000 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική ευρωστία του πελάτη-δικαιούχου.

Πρόκειται για προμηθευτή που εμφανίζεται να «εκπροσωπεί» 353 δικαιούχους επιχειρήσεις. Κάποια στιγμή, διαπιστώθηκαν μαζικές αλλαγές προμηθευτών και συγκέντρωση των δικαιούχων σε έναν προμηθευτή.

Αν από την καθεμία «εκπροσώπηση» κατάφερνε να εισπράξει 20.000 ευρώ, το κέρδος του -χωρίς ουσιαστική εργασία παρά μόνο με μια λογιστική φόρμουλα- θα ξεπερνούσε τα 7 εκατ. ευρώ.

Συνδέεται με τρεις προμηθεύτριες εταιρείες, με έδρες σε Μ. Βρετανία, Ν. Ζηλανδία και Ελλάδα, χώρες όπου και διαπιστώθηκαν μετακινήσεις κεφαλαίων.

Η «επιχειρηματική» του δραστηριότητα περιοριζόταν στην παροχή υπηρεσιών και όχι στην προμήθεια υλικού ή έστω λογισμικού.

✸ Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί