ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΟΖΑ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΟΖΑ
Τον τελευταίο καιρό, καθώς τα χαρτιά των αδειών παραμονής των μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μόζας πλησιάζουν στη λήξη τους (Αύγουστο λήγει η εξάμηνη άδεια), διαβάζουμε από τοπικά ΜΜΕ, πως η ιατροφαρμακευτική μέριμνα των μεταναστών τόσο από πλευράς Ιατρικού συλλόγου, Νοσοκομείου και στρατού είναι σε άριστα επίπεδα.
Η υπόθεση του στρατοπέδου συγκέντρωσης περνάει στην αφάνεια και την λήθη καθώς επαναλαμβάνονται οι δηλώσεις εφησυχασμού πως οι άνθρωποι στο Μόζα έχουν όλα τα απαραίτητα και διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Οι φορείς εφησυχάζουν πως το υποκατάστημα της κυβέρνησης τοπικά κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Ανακοινώσεις «αλληλέγγυων» για το μεταναστευτικό κάνουν λόγο για «ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας» κατά τις επισκέψεις τους. Σε ποιο σπίτι αλήθεια φιλοξενηθήκατε και όσοι σας επισκέπτονταν παρέδιδαν ταυτότητα στο φυλάκιο στην είσοδο για να σας δουν, όπως οι επισκέπτες των κρατουμένων στον Κορυδαλλό; Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του στάβλου των ζώων και του σταβλισμού ανθρώπινων ζωών των «ανοικτών κέντρων φιλοξενίας». Είναι η πρακτική εφαρμογή του καθεστώτος εξαίρεσης για τους μετανάστες, που επιβάλλεται να ζουν έξω από κάθε «κανονικότητα».
Οι καταγγελίες και οι εκκλήσεις αλληλέγγυων πολιτών στο Αυτοοργανωμένο Ιατρείο Αλληλεγγύης της Λαϊκής Συνέλευσης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου για την ιατροφαρμακευτική εγκατάλειψη των μεταναστών στο Μόζα, την έλλειψη σε ρουχισμό, πόσιμο νερό, τις άθλιες μερίδες φαγητού παρά τα μεγάλα πακέτα χρηματοδότησης («Ποσά 70.440 € για σίτιση 400 προσφύγων για 30 μέρες και 17.610 € για σίτιση 300 προσφύγων για 10 ημέρες, ενέκρινε η Διεύθυνση Οικονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προς την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, που έχει την ευθύνη για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις «Μόζας», στο 4ο χλμ. Βόλου- Λάρισας. Το δεύτερο ποσό θα διατεθεί στον αναδόχους με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν οι προθεσμίες, λόγω κατεπείγουσας απρόβλεπτης ανάγκης (αντιμετώπιση προσφυγικών – μεταναστατευτικών ροών» από τοπικό ΜΜΕ), τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (χαρτόκουτα και κουβέρτες στο πάτωμα για ύπνο, υψηλές θερμοκρασίες), πληθαίνουν καθημερινά.
Πρόκειται για άτομα που κατέγραψαν προσωπικά ανάγκες και ελλείψεις. Είδαν γιατρούς να εμφανίζονται για ένα εικοσάλεπτο τη μέρα, κατέγραψαν ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρική εγκατάλειψη(νεαρές γυναίκες είναι έγκυες, και δεν έχουν ακόμη επισκεφτεί γυναικολόγο), είδαν γεμάτες αποθήκες με ρούχα και τρόφιμα, ενώ τα ανήλικα είναι με τα ίδια ρούχα εδώ και μήνες, ενώ δεν υπάρχει καν γάλα για τα βρέφη και οι μερίδες του φαγητού δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στα ποσά της παραπάνω χρηματοδότησης. Μέχρι πρόσφατα μοιραζόταν σε κάθε άτομο ένα μπουκάλι νερό του 1,5 lt τη μέρα παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Ένας μετανάστης χρειάζεται λιγότερο νερό από έναν «ντόπιο» άραγε;
Ως Κοινωνικό Ιατρείο δεν καλύπτουμε τα κενά του κράτους, ούτε δεχόμαστε να εισέλθουμε σε μια ιδιότυπη κυβερνητική φυλακή. Είμαστε ενάντιοι στον εγκλεισμό και την απομάκρυνση των μεταναστών έξω από την πόλη, όπου ξεχασμένοι ζούνε καθημερινά την εγκατάλειψη του κράτους που τους φυλάκισε. Το Ιατρείο μας είναι ανοιχτό σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που κυκλοφορούν ελεύθερα. Που δεν αφήνουν καρτέλα σε αστυνόμο στην είσοδο για να πάρουν κυριολεκτικά αέρα.
Οι υπηρέτες της πολιτικής ανάθεσης και του κυβερνητισμού προπαγανδίζουν τις καθημερινές και πλήρεις ιατροφαρμακευτικές τους υπηρεσίες για να διαφημίζουν το δολοφονικό έργο του κράτους σαν καλοπληρωμένοι προβοκάτορες. Δεν λένε πως όταν λήξει η εξάμηνη άδεια το «αριστερό» κράτος θα απελάσει χιλιάδες που θα καταλήξουν στα κελιά της Τουρκίας και θα απασχολούνται ασχέτως ηλικίας σε εργοστάσια με 14ωρη εργασία και μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ.
Οι φιλάνθρωπες κινήσεις «αλληλεγγύης» και οι ΜΚΟ (που πλουτίζουν από όλη την ιστορία στο μεταξύ) στημένες από κρατικούς εκπροσώπους θεωρούν πως αν φωτογραφηθούν έχοντας αγκαλιά ένα παιδί μετανάστη και μια έγκυο μετανάστρια, η «ανθρωπιστική κρίση στο προσφυγικό» λύθηκε.
Οι «ιατρικές» δηλώσεις πως όλα πάνε καλά στοχεύουν σε έναν εικονικό εφησυχασμό στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής, ώστε κανείς να μην ανησυχεί, κανείς να μην ενδιαφέρεται, και εν τέλει την ώρα των εκλογών να θυμούνται το φιλάνθρωπο ενδιαφέρον τους και όχι την πραγματικότητα της εγκατάλειψης και τον υποβιβασμό της ανθρώπινης αξίας.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Η ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ