Εξαμηνιαίο Ημερολόγιο φασιστικών επιθέσεων Μάρτη 2014 – Σεπτέμβρη 2014

24 επιθέσεις συνολικά

Εκ των οποίων:

5 με λοστούς κατσαβίδι, μολότοφ

14 σε Έλληνες

5 σε μετανάστες

5 σε στέκια, κοινωνικούς χώρους, τοπικά γραφεία κομμάτων της Αριστεράς

Αυτή είναι η συνολική αποτίμηση φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων που καταγράψαμε από το Μάρτη του 2014 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2014.

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό είναι οι εμφανώς λιγότερες επιθέσεις, σε σύγκριση με αυτές που είχαμε καταγράψει τα προηγούμενα χρόνια*. Αν ανατρέξουμε στο προηγούμενο εξαμηνιαίο ημερολόγιο επιθέσεων από το Μάρτη του 2013 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013, θα ανακαλύψουμε ότι οι επιθέσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά 55%. (62 επιθέσεις συνολικά από το Μάρτη του 2013 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013)

Αν παρατηρήσουμε καλά, στο παρόν ημερολόγιο οι επιθέσεις ξεκινάνε από τις 30 Απριλίου 2014. Δηλαδή  σε  1 μήνα (Απρίλης του 14) σημειώθηκε 1 φασιστική-ρατσιστική επίθεση. Ενώ αντίστοιχα τους μήνες Μάρτη-Απρίλη του 2013 είχαμε καταγράψει 16 επιθέσεις.

Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως (Ιούνιο -Ιούλιο – Αύγουστο του 14) βλέπουμε την ρατσιστική βία να επανέρχεται, καθώς τότε έγιναν 16 επιθέσεις. Ενώ τους αντίστοιχους μήνες του 2013 είχαν σημειωθεί 24 επιθέσεις.

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η ποιοτική διαφορά των επιθέσεων σε σχέση με αυτές των προηγούμενων χρόνων, που περιελάμβαναν όπλα και μαχαίρια, ενώ τώρα στην πλειοψηφία τους οι επιθέσεις είναι ξυλοδαρμοί.

Ο λόγος της μείωσης των επιθέσεων μπορεί να αποδοθεί στο μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που ξέσπασε μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συντέλεσε αποφασιστικά στις προφυλακίσεις των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Είχε επίσης σαν αποτέλεσμα  να κλείσουν περίπου 10 τοπικά γραφεία σε μια σειρά από περιοχές καθώς και να «παγώσουν» οι επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η αύξηση των επιθέσεων απέναντι σε ομοφυλόφιλους. Μέσα σε 3 μήνες σημειώθηκαν 5 ομοφοβικές επιθέσεις.

Ενώ οι επιθέσεις κατά Ελλήνων, εργαζομένων, μελών της Αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και του αντιφασιστικού κινήματος συνεχίζονται. Πράγμα που αποδεικνύει την συγκεκριμένη στόχευση των νεοναζί απέναντι σε όποιον παλεύει ενάντια στα μνημόνια, την Τρόικα και το σύστημα.

__________________________________________________