Ισλαμοφοβία σχεδιασμένη με πενάκι

Η δολοφονική επίθεση στο Charlie Hebdo μας στέρησε αγαπημένους σκιτσογράφους, κατά πόσο όμως τελικά είχαν ενοχλήσει τους δράστες οι σκιτσογράφοι; Προφανώς η σάτιρα όσο και αν ενοχλεί δεν αποτελεί ποτέ αιτία δολοφονικής επίθεσης, εκτός και αν πρόκειται περί ψυχικά διαταραγμένου ατόμου.

Πριν κλείσει 24ωρο, άρχισαν τα αντίποινα. Επιθέσεις σε μουσουλμανικά τεμένη. Ίσως ανακοινωθεί πως οι δράστες ταυτοποιήθηκαν ως τρομοκράτες – τζιχαντιστές. Τότε η κοινή γνώμη θα έχει ξεκάθαρο στόχο όπου θα στρέψει την οργή και τον φόβο της. Ήδη ο 16χρονος γιός του Σαρκοζί, που σπουδάζει σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο, καλεί τους Γάλλους να πάρουν τα όπλα κατά των μουσουλμάνων μέσω twitter. “Ο πατέρας Σαρκοζι (ο ίδιος που στην εξέγερση της νεολαίας μεταναστευτικής καταγωγής στις φτωχογειτονιές της Γαλλίας, που προκλήθηκε από τις ρατσιστικές δολοφονίες της αστυνομίας, ως υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε αυτήν την εξέγερση με χιλιάδες συλλήψεις και απελάσεις, αλλά και με φραστικές προσβολές περί «σκουπιδιών που πρέπει να σαρωθούν με τη μάνικα»… Τώρα όμως ο Σαρκοζι θα φορέσει την κονκάρδα του ”je suis Charlie” στη πορεία για ”την ελευθερία του λόγου” ” όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά διαδικτυακή φίλη…

Θυμίζει κάτι ανάλογο σε πολύ μικρότερη κλίμακα με τους Δίδυμους Πύργους…Λίγο πριν την ανθρώπινη κόλαση που εξαπέλυσε η Αμερική στο Ιράκ. Το εφαλτήριο τότε ήταν και πάλι μια τρομοκρατική επίθεση, εξ ανατολών προερχόμενη, ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Πάντα χρειάζεται να κατασκευαστεί μια αφορμή, ακόμη και αν κοστίζει ανθρώπινες ζωές, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα ΜΜΕ ώστε να σπείρουν φόβο – τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ αστικού κράτους και ΜΜΕ τις γνωρίζουμε όλοι – και στην συνέχεια, το κράτος βασισμένο πάνω στην οργή του παραπλανημένου και φοβισμένου λαού, θα μπορέσει, τουλάχιστον, να ελέγξει μια κατάσταση, θα φανεί πως έχει σωστή κυβερνητική διαχείριση, και στην περίπτωση των ευρωπαϊκών κρατών; Όταν το κράτος φαίνεται ως ήρωας που αντιμετωπίζει τους κακούς τρομοκράτες που απειλούν ζωές και την κοινή ησυχία…τότε είναι η καταλληλότερη συγκυρία ώστε να εφαρμοστούν νέα μέτρα λιτότητας ή να αναποδογυρίσει και να εφυσηχαστεί το μένος του λαού προς την κυβέρνηση.

Τα πιο εύκολα θύματα σε τέτοιες καταστάσεις είναι οι μετανάστες, οι αλλόθρησκοι, οι ιερόδουλες, οι οροθετικοί, οι τοξικομανείς, οι αντιφασίστες, οι αντιεξουσιαστές, κοινώς οι “τρομοκράτες” που διαταράσσουν τον καθωσπρεπισμό μιας σάπιας κοινωνίας, η οποία στολίζεται με ξανθιά τρέσα και βαρύ μακιγιάζ σε κανάλια για να φαίνονται όλα όμορφα με ψεύτικα χαμόγελα.

Για τη δολοφονία του διαδηλωτή Ρεμί πριν λίγους μήνες  από τα ΜΑΤ όμως τσιμουδιά τα ΜΜΕ. Τσιμουδιά ο Σαρκοζί. Τι όφελος θα είχε άλλωστε το κράτος της Γαλλίας από μια τέτοια δολοφονία;

Ενώ τώρα με μια κονκάρδα στο πέτο ”je suis Charlie” όλα λύνονται.

Στο Charlie Hebdo δεν έγινε επίθεση μόνο στην ελευθερία του λόγου, αλλά και στη νοημοσύνη μας…

Vectrum